Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč v soutěžích MISS stále hraje rozhodující roli vzhled?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Soutěže MISS v celém vyspělém světě procházejí změnami, které mají za úkol zbavit tuto soutěž sexistického marastu a povrchnosti, která je pro soutěže takzvané krásy typická.

Článek

Před dvěma lety vyhrála soutěž Miss Německo žena v letech, v jejíž tváři jsou vidět životní zkušenosti a která zabodovala i jinými kvalitami, než je povrchní barbínovitost.

Přiznejme si na rovinu, že jsme si od změn pravidel i poroty v soutěži o Miss Německo slibovali mnohem více. Soutěž, která bývala pokřivenou výkladní skříní sexismu a povrchnosti, se měla posunout na vyšší úroveň a oceňovat úplně jiné kvality zúčastněných žen, než bylo dosud zvykem. A co se stalo? Opět zvítězila pohledná blondýna. Sice o něco starší než v minulých letech, ale o žádnou radikální změnu se nejedná.

Představoval jsem si, že v soutěži uspějí ženy s různorodými kvalitami, různorodými postavami, s různorodými zájmy v oblasti feministického či ekologického aktivismu. Že bude dána příležitost ženám s exotičtějším vzhledem a s exotičtějšími způsoby oblékání (velmi populární je v Německu např. muslimská móda a zahalování hidžábem). Že bude soutěž otevřena nejen soutěžícím stoprocentně určitého ženského pohlaví, ale bude oceněna i odvaha transgenderových účastníků.

Zkrátka jsem si představoval, že televizní přenos takové soutěže bude přehlídkou všeho, čeho chceme dosáhnout v oblasti aktivismu. Že pořad bude osvětou v oblasti boje proti klimatickým změnám, bude výkladní skříní obdivu k muslimským ženám, které na pravidla sexistické soutěže nepřistoupí, nabídne divákům pohled na krásu transgenderů, ukáže, že odpovědný přístup k naší planetě je důležitější než pomíjivá krása.

Za sebe říkám, že změny, které se v německé soutěži Miss udály, nejsou dostatečné. O české obdobě se raději ani zmiňovat nebudu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Miss Academia
Miss hasička
Miss International
Miss Junior
Miss Slovensko
Miss USA
Miloš Zapletal
Michaela Bakala
Diana Kobzanová
Ivana Christová
Lucie Křížková
Kateřina Stočesová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz