Hlavní obsah

Rakušanův polepšený dezolát nebyl tak úplně podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Internetem proletěla zpráva o tom, jak byla na besedě Víta Rakušana sehrána předem domluvená scénka s napraveným dezolátem. Ale jak se vlastně věci mají doopravdy?

Článek

Stalo se to na výjezdu ministra vnitra Víta Rakušana do Vyškova, kde debatoval bez cenzury, bez schovávání a tváří v tvář s občany. V jednu chvíli se zvedla osoba s vizáží člověka věřícího dezinformacím a v čepici podporující trestně stíhaného bývalého prezidenta USA Trumpa. A zazněla slova:

„Byl jsem pevně rozhodnutý vám to tady pěkně spočítat za to, jak jste nám rozprodali republiku. A za to vaše pravdoláskařství, ty řeči furt dokola a že toho máme plné zuby, a že to tak je pětatřicet let od Havla po Fialu a Rakušana. Ještě když jsem vcházel do těch dveří, byl jsem opravdu pevně přesvědčený, že do toho půjdu. Přiznám se ale, že když jsem se ocitl tady mezi tolika lidmi, byl jsem překvapený nejen návštěvou, ale i tím, že jste tady skutečně narovinu reagoval. „Moje otázka je odvážná a manželka mě doma asi zabije, ale můžete mi podat ruku?“

Začaly se objevovat pochybnosti a několik médií dokonce zveřejnilo neověřenou spekulaci, že celá scénka byla nahraná. To byla voda na mlýn naší dezinformační scéně, která začala zbaběle útočit na tým ministra vnitra Rakušana s tím, že se ohání bojem s dezinformacemi, a zatím se na jeho besedách sehrávají scénky jak z KLDR.

Účelem mého článku není rozklíčovat, zda byla scénka sehraná či autentická. Je v podstatě nemožné, aby noblesní vystupování ministra Rakušana lidi nepřesvědčilo. Argumenty, které ministr Rakušan používá, jsou neprůstřelné, jeho obhajoba Evropské unie je neoddiskutovatelná a jeho morální postoje jsou natolik pevné, že je takřka vyloučeno, že by si lidi na debatách nezískal na svoji stranu. Jsem si jistý, že i ti nejnevzdělanější a nejprimitivnější jedinci na těchto sešlostech museli být v šoku, když porovnali sílu svých chabých konspiračních teorií, které čerpají z dezinformačních webů, a skvělou argumentaci Víta Rakušana a jeho týmu.

Jediným důvodem, proč se nějaký skutečný polepšený dezolát nepřihlásil, je to, že by se stal terčem nenávisti ostatních účastníků těchto diskusí. Proto je dobře, že ve Vyškově k této scéně došlo, i když možná nebyla autentická. Nechat se přesvědčit, že Evropská unie to s námi myslí dobře, příchozí muslimové budou pro naši ekonomiku požehnáním, greendealem si zajistíme přežití a potírání závadových webů je nutností pro záchranu demokracie, totiž není žádnou ostudou. A pokud dokáží své myšlení obrátit správným směrem agresivní hulákači, má šanci na polepšení celá společnost.

Report z debaty ve Vyškově ZDE.

Článek spekulující o tom, že scéna z Vyškova byla nahraná, naleznete ZDE.

Analýza marketingového účelu debatního turné Víta Rakušana ZDE.

Internetové stránky ministra Rakušana ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz