Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rasistické zimní olympijské hry je třeba reformovat nebo zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Dnes o diskriminačních zimních olympijských hrách, které jsou jen pro vyvolené.

Článek

Nad tím, že ze zimních olympijských her profitují hlavně bílí sportovci (a japonští skokané na lyžích), už jsem se také zamýšlel. Snad žádná akce na světě neodporuje moderním představám o diverzitě tak, jako zimní olympiáda. Nabízí se hned několik řešení nerovnosti v zimních sportech.

1. Zařadit mezi zimní olympijské sporty další disciplíny. Proč neobohatit program zimních olympijských her o některé sporty, které jsou populární například v rovníkové Africe? A nakonec, vždyť takový basketbal se hraje celoročně, nebo snad ne?

2. Nastavit určitý koeficient, který při hodnocení sportovních výkonů vezme v potaz míru znevýhodnění nebílých účastníků olympijských her a překážek, které musí barevný sportovec překonávat, pokud se chce věnovat zimním sportům. Například to, že v Ghaně moc tras pro sjezdové lyžování nenajdete. Zvýhodnění by se týkalo i barevných sportovců žijících v zemích, kde se zimní sporty pěstují, neboť v jeho rodinném zázemí budeme obtížně hledat například podporu pro lyžování či bruslení.

3. Zrušení zimních olympijských her a jejich nahrazení jiným typem globální sportovní akce

Pro jaké řešení byste byli vy? Nebo vás napadá ještě nějaké jiné? Budu rád za vaše příspěvky v diskusi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz