Hlavní obsah
Názory a úvahy

Václav Havel a jeho nedoceněný význam pro ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Jak se vyvíjel vztah Václava Havla a ODS? A jaký nám v této straně zanechal odkaz?

Článek

Petr Fiala se v Lucembursku zúčastnil slavnostní chvíle. Hlavní město této země pojmenovalo ulici po nejslavnější osobnosti českých dějin, kterou znají všude ve světě. Zeptáte-li se náhodného kolemjdoucího v kterémkoli koutě světa, co se jim vybaví, když se řekne Česká republika, jejich první odpovědí bude: „Václav Havel!“

Kdybych chtěl napsat článek o tom, co všechno Václav Havel udělal pro to, aby byla celá naše planeta lepším místem, nestačily by mi na to kapacity. Nestačily by mi ani na to, abych popsal aspoň část zásluh o naši zemi. Proto jsem se rozhodl jen pro krátkou glosu, která se týká toho, jakou nám náš nejvýznamnější prezident zanechal Občanskou demokratickou stranu.

Václav Havel zasvětil celé své působení v prezidentské funkci boji proti asociálnímu pravičáctví, kapitalistickému drancování a snahám přenášet zodpovědnost státu na jednotlivce, vystavovat ho agresivnímu konkurenčnímu prostředí a klást na něho nároky. I díky jeho působení se z ODS stala standardní středolevá strana, za jejíž podporu se žádný ochránce a budovatel liberální demokracie nemusí stydět. Může se s hrdostí postavit vedle podporovatelů České pirátské strany nebo Strany zelených a nikdo se na něho nebude dívat skrz prsty. A i kdyby někdy došlo k tomu, že se Piráti nebo Zelení nedostanou do parlamentu, vždy budeme mít jistotu, že ODS bude prosazovat politiku, která je v souladu s jejich hodnotami a cíli.

A za to, že se Václav Havel nikdy nesmířil s podobou klausovské ODS a ta se tak i díky jeho tlaku transformovala do moderní levice, mu patří obrovský dík.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz