Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zavedení spotřební daně na elektřinu je do budoucna nevyhnutelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V dnešním článku bych rád vysvětlil, proč je do budoucna nevyhnutelné zavést spotřební daň na elektřinu v co nejmaximálnější výši.

Článek

Elektřinu lze vnímat jako určitý druh luxusu. V minulých letech jsme si zvykli na to, že je dostupná a že je vždy k dispozici. Platíme za ni zálohy a souhrnné faktury, ale ve chvíli, kdy zapojujeme nějaký elektrický přístroj do zásuvky, vůbec nepomýšlíme na to, že čerpáme vzácnou komoditu. A to je třeba změnit.

Důvodů je více. Automobily na spalovací motory budou postupně povinně nahrazovány elektromobily. Tím přijde státní rozpočet o obrovskou částku na spotřebních daních. Je zcela logické, že by tato daň měla být přesunuta na ty naše spoluobčany, kteří budou i nadále využívat individuální dopravu. Bez ohledu na to, že budou místo na benzin jezdit v elektromobilech. V době, kdy usilujeme o to, aby lidé využívali výhradně hromadnou dopravu, mi přijde toto opatření zcela spravedlivé. Měli bychom též myslet na to, že elektřina vzniká neekologickým způsobem, její výroba má zásadní vliv na oteplování planety a samotná existence elektřiny je jednou z hlavních příčin klimatické katastrofy, kterou právě zažíváme.

Cena elektřiny by měla být taková, aby si každý musel moc dobře rozmyslet, zda mu každé usnadnění práce pomocí elektrických přístrojů stojí za ty finanční náklady. Každé zapojení přístroje do zásuvky musí poznat na své peněžence. Jen tak dosáhneme současně toho, aby našemu státnímu rozpočtu nechyběly peníze, a současně jsme dokázali zvítězit v boji s klimatickou změnou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz