Hlavní obsah
Lidé a společnost

Janek Ledecký zpívá nejen naživo ale i naostro: bez bezpečnostních pásů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124638961

Jezdit autem bez bezpečnostních pásů a točit se při tom na video pro fanoušky je krajně nezodpovědné.

Článek

Zpěvák Janek Ledecký zpívá na koncertech vždycky naživo, playbackem opovrhuje. Radí proto svým posluchačům, aby ze sebe od svých kolegů nenechali dělat „voly“, což je výraz, který nepoužil a nahradil jej piktogramem. Prý bychom se divili, kolik profesionálních zpěváků má mikrofon jen na konferování a při koncertech jede jen na hudbu ze záznamu.

To je na zpěvákovi sympatické, byť onen osten vůči kolegům - zpěvákům nepůsobí zrovna kolegiálně, zvláště když se tím staví do role takřka jediného, kdo to dělá jinak. Aby dal svým slovům ještě větší váhu doprovodil jej videem, které zachytilo cestu jeho kapely na koncert. Jedou autem, Ledecký hraje na kytaru a oba s kolegyní zpívají několik nejslavnějších songů z vlastní dílny. Pozorný divák ale nemůže přehlédnout jednu důležitou věc - zpěvák ani jeho kolegyně nejsou během svého improvizovaného vystoupení připoutáni bezpečnostními pásy. Jejich vůz přitom během jízdy ani jednou nezastavil.

Celebritám věříme

Dovolte nyní trochu statistiky: na českých silnicích zemře každý rok zhruba osm desítek nepřipoutaných lidí. Zároveň tvoří zhruba čtvrtinu všech zemřelých při dopravních nehodách. Častěji než řidiči přitom umírali spolujezdci bez bezpečnostních pásů. Co se týče zraněných, kupříkladu v roce 2019 bylo 23 procent všech lidí, kteří utrpěli úraz, nepřipoutáno bezpečnostním pásem.

Janka Ledeckého jen na Facebooku, kde video zveřejnil, sleduje 50 tisíc lidí. Až tolik sledujících mohlo vidět, že popová hvězda má povinná pravidla pro řidiče a jejich spolujezdce tzv. na párku. Když může celebrita, proč bychom nemohli my, že? Dohlédne populární zpěvák, jaký dopad má jeho chování na jeho příznivce? Životní styl celebrit je přece často naším vzorem, obdivujeme jej a nezřídka se jej snažíme i  napodobovat. To je přece důvod, proč výrobci nejrůznějších produktů a provozovatelé služeb využívají slavné osobnosti k jejich propagaci. Lidé k nim mají mnohem vyšší důvěru než k někomu, koho neznají. Snáze jim uvěří, když propagují pleťový krém, parfém nebo třeba banku. Jinak by jim firmy za to, často tučné honoráře, neplatily. Když jede Janek Ledecký bez připoutání, může si to divák interpretovat tak, že je to vlastně v pořádku. Nic se mu nestalo, byť se pravidel nedrží, a proto nic nehrozí ani nám.

Dušek, Žilková a další

Když slavné osobnosti v době covidu-19 tvrdily, že není třeba roušek ani vakcín, někteří lidé jim to uvěřili. A část z nich na to mohla doplatit. Názorným příkladem víry v doporučení celebrit je příběh Hany Horké. Když před dvěma lety tato zpěvačka zemřela na covid-19, poskytl její syn médiím rozhovor. Zmínil, že o maminku přišel zejména kvůli slavným „odpíračům“, kteří měli na chování jeho osmapadesátileté matky vliv. Často prý na svých sociálních sítích sdílela videa například videa herce Jaroslava Duška. Ke covidové pandemii se ostatně vyjadřoval i Ledecký. Na podzim roku 2020 kriticky hovořil o vládních opatřeních a odmítal plošné testování bezpříznakových lidí. Jeho video viděly dva miliony lidí. Později si vysloužil označení „dezinformátor“, ukázalo se ale, že byl spojován i s výroky, které nikdy nevyslovil a proti takovému nařčení se bránil žalobou.

Janek Ledecký není první osobností, která podceňuje svůj vliv na rozhodování lidí. Herečka Veronika Žilková například nedávno veřejně propagovala „dietu“, kterou prý dodržují se svou dcerou Agátou Hanychovou. Jejich cesta ke štíhlé linii ale ve skutečnosti připomíná spíše poruchu příjmu potravy. „Víš, jak my hubneme s Agátou? Dáme si třeba to vepřové s cibulí do pusy, rozkoušeme a pak vyplivneme do koše. Dostaneš tu chuť, užiješ si ji, ale nepřibereš,“ vysvětlila Žilková režisérovi Tomáši Magnuskovi v jeho pořadu Talkshow s tím, že často potravu prostě jen rozžvýkají a vyplivnou. Takový přístup ale může rozjet poruchu příjmu potravy či jiné zdravotní obtíže. Mimochodem, s některou z poruch příjmu potravy se u nás potýká už kolem osmi procent populace.

Zkrátka, pokud vás a vaše vyjádření sledují masy lidí, je velmi vhodné vážit slova i to, co veřejnosti ukážete. I celebrity by měly být společensky odpovědné a nepropagovat styl života, který jim nebo komukoliv jinému může uškodit. A dělat by to měly i ve vlastním zájmu, protože podobným chováním také mohou přijít o důvěru svých obdivovatelů. Příště by jim také už nikdo nemusel věřit, že právě onen produkt, který propagují, je tím nejlepším.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz