Hlavní obsah
Umění a zábava

Na Maršálka peče celá země? Slavný cukrář to produkci v závěru osladil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením České televize (fotoservis)

Oblíbený cukrář byl v osmém kole Stardance konečně vyřazen. Rozloučil se efektně.

Článek

Příští sobotu 9. prosince 2023 Česká televize odvysílá další kolo soutěže Stardance. Tentokrát se rozhodne o tom, kdo se protančí až do finále. Po osmém odvysílaném večeru je jisté, že známý cukrář a moderátor soutěže českých „pekaříků“ Josef Maršálek to nebude. Litují toho především naivnější diváci, kteří si na něj vsadili u sázkových kanceláří a také ti, kdo notoricky fandí těm nejslabším a nejméně šikovným. O zábavu ale přicházejí i ti, kteří oceňují především drama a milují „revoltu“.

Pokud máte sklony věřit konspiracím, nejspíš vám neuniklo, že ihned po odvysílání posledního přímého přenosu večera Stardance zařadila Česká televize reprízu pořadu Všechnopárty, kde byl právě Maršálek hlavním hostem. Nabízí se otázka, zda to tedy Česká televize náhodou neměla naplánováno dopředu. Upozornila mne na to moje sousedka, která mě o tom ještě odpoledne před odvysíláním pořadu informovala. Tedy až poté, kdy mi vysvětlila, že začíná chřipková epidemie a na tu je nejlepší oloupat cibuli a položit ji na okno. Nikdo v rodině se prý díky tomu nenakazí. Sestřenici její sestřenice to prý říkal lékař, který s tím má letité zkušenosti. Měla jsem tendenci vyvracet jí obojí, ale míjelo se to účinkem. Stejně jako obvykle. Snad letos nebude epidemie chřipky příliš silná a Česká televize si dramaturga programu, který „myslí i za roh“.

Sousedka Maršálkovi po celou dobu fandila. „Každý díl se zlepšuje, je to úžasné, vždycky mu pošlu esemesku. Ti ostatní to mají zadarmo, ale on do toho musí dát hodně úsilí. A také z něj sálá taková pohoda. Jestli vypadne, tak pro mne tahle série skončila,“ objasnila mi, co ji motivuje podporovat nejslabší článek v soutěži. Když jsem přemýšlela nad tím, proč se udržel tak dlouho, napadlo mě ještě několik dalších důvodů, které lidé možná mají. Odměna za snahu je určitě jedním z nich, ale část lidí má také tendenci podporovat ty slabší jednoduše proto, že má silně rozvinutou schopnost empatie. V některých profesích je to naprosto nezbytná vlastnost a bohudíky za takové lidi! Vůbec jim to nevyčítám. Určitě ale existují i další důvody. Velkou roli může hrát touha po napětí. Pokud nenechají vypadnout nejslabšího, zajímá je, jak se s tím ostatní popasují, jak se s tím popasuje on sám a to, co se stane poté, kdy dotyčný vyhraje celou soutěž. Někdy může jít dokonce i o jakousi „revoltu“. Narušit pravidla a uhlazenost soutěže tím, že její zákony naprosto pominu a budu se bavit tím, že to druhým tak trochu kazím. Možná při tom rádi sledují emoce diváků, kterým vadí, že se nehraje fér, možná je jen dráždí jakási svázanost. Myslím, že takovou motivaci mohli mít v roce 2015 diváci, kteří podporovali ještě méně talentovaného televizního tanečníka Lukáše Pavláska. Ten se protančil až do finále, a to i přesto, že v jeho tanci převažovaly prvky gagů a grotesky. Vlastně tedy nepřekvapí, že o osm let později jsme se dočkali repete.

V posledním večeru Josef Maršálek svým výkonem nevybočoval od těch předchozích. S minimalismem, se kterým zvládl projít všechna předchozí kola, by v jiné konstelaci možná zvládl projít i tentokrát. Nicméně, osmý večer byl pro něj posledním. Soutěž tak ztratí v předvánoční atmosféře svou komickou a rušivou notu a budou převažovat uhlazené, elegantní a slavnostností tóny. Tak, jak to máme v předvánoční době rádi.

V závěru posledního dílu si ale nešlo nevšimnout jedné proměny. Mírný a pohodový cukrář jakoby se od svých příznivců nakazil „revoltou“. I on po svém vyřazení narušil zaběhlá pravidla soutěže, kterou moderují dva zřejmě vůbec nejuhlazenější moderátoři v Česku, a právě ty šokoval neslušnými výrazy. „…A na závěr bych chtěl vzkázat: Nezaobírejte se sra*kama. Život je strašně krátký,“ prohlásil Maršálek. Zda mířil na hatery, kteří s notnou dávkou emocí řešili jeho výkony nebo na společnost jako celek, nevím. Závěr to byl ale efektní a pro produkci i moderátory pořadu pravděpodobně dosti nečekaný. To jsou mimochodem aspekty, které se při jednotlivých tanečních vystoupeních cení. Kdyby šlo o výkon taneční, nepochybuji, že by to tentokrát bylo za plný počet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz