Hlavní obsah
Finance

Finanční arbitr, jak zahájit řízení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Zahájení řízení u finančního arbitra je jednoduché a zvládne ho každý sám prostřednictvím formuláře na stránkách arbitra.

Článek

V minulém článku jsme si řekli, kdo je finanční arbitr a čím se zabývá.

V tomto článku se podíváme na to, jak řízení zahájit:

Pro podání návrhu na zahájení řízení použijte formulář, na stránkách finančního arbitra a návrh vlastnoručně podepsat a poslat poštou, jinak nebude řízení zahájeno (to neplatí pro ty, co mají datovou schránku nebo zaručený elektronický podpis), v tomto případě není nutný ani podpis, pokud máte datovou schránku pouze vyplníte formulář a zašlete do schránky arbitrovi.

Předkládejte úplnou smluvní dokumentaci (smlouvu, obchodní podmínky, sazebník), písemnou výzvu k nápravě a doklad o jejím doručení finanční instituci, další podklady a komunikaci s institucí, pokud může přispět k řešení sporu; nebojte se využívat vzory (plná moc, výzva k nápravě atd.).

Výzva instituci k nápravě je nezbytná pro zahájení řízení, právě v tomto momentě, kdy instituci vyzvete k nápravě úpravou smlouvy,nebo předáním řešením k arbitrovi už začnou rychle vyjednávat kvůli strachu z možných problémů pro společnost. A proto možná nebude arbitr ani potřeba.

Po pár dnech vám přijde vyrozumění k zahájení řízení. Jste-li vyzváni k doplnění podkladů, můžete je zaslat e-mailem nebo přes Průvodce doplněním návrhu na stránkách arbitra.

Pečlivě čtěte výzvy i sdělení finančního arbitra, zejména pak ty o předběžném právním posouzení sporu.

Neplatné smlouvy o úvěru:

https://medium.seznam.cz/clanek/pravdazvitezi-co-delat-po-zjisteni-ze-za-uver-budu-platit-neprimerene-vysokou-odmenu-28949

https://medium.seznam.cz/clanek/pravdazvitezi-nebankovni-pujcky-maji-casto-neplatne-smlouvy-27395

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz