Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podzim, jako nejdepresivnější období. Proč?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Podzim je období, které mnoho lidí spojuje s depresí a úzkostí. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k pocitu nízké nálady, nedostatku motivace a zhoršenému duševnímu zdraví během podzimu.

Článek

Podzim je období, které mnoho lidí spojuje s depresí a úzkostí. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k pocitu nízké nálady, nedostatku motivace a zhoršenému duševnímu zdraví během podzimu.

Kratší a tmavé dny

Jedním z hlavních faktorů, který může přispět k pocitu deprese během podzimu, jsou krátké a tmavší dny. Na začátku podzimu jsou dny stále ještě relativně dlouhé, ale postupně se zkracují, což může ovlivnit naše biologické hodiny a tělesné funkce. Mnoho lidí začíná pociťovat únavu a nespavost a tím se jejich nálada může zhoršovat.

Méně slunečního světla

Navíc, když je podzim, sluneční svit je méně silný a mnoho dní je zataženo. Nedostatek slunečního světla může mít negativní dopad na náš stav mysli a těla. Slunce napomáhá produkci serotoninu, chemikálie, která je spojena s pozitivním stavem mysli, proto mohou být lidé často více náchylní k deprese a úzkosti.

Končící dovolené

Podzim je také obdobím, kdy mnoho lidí končí s dovolenou a vrací se zpět do práce nebo školy. Přechod z uvolněné dovolené na produktivní pracovní nebo vzdělávací prostředí může být pro mnoho lidí náročný a stresující, což může ovlivnit jejich náladu a zdraví.

Přibírání na váze

Podzim je také časem, kdy je mnoho sezónních jídel, jako je cukroví. Tyto potraviny mohou být lákavé, ale mohou také přispět k přibírání na váze a zhoršení nálady, zejména u lidí s citlivým trávením.

Podzim může být pro dost lidí depresivním obdobím. Pokud se necítíte dobře, je důležité hledat podporu od rodiny a přátel, a případně se poradit s lékařem nebo terapeutem. Změna životního styl může také pomoci, jako je například pravidelná fyzická aktivita, strava podporující duševní zdraví a aktivity, které vám přinášejí radost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz