Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč se mění čas?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Proč se mění čas? Někteří lidé mají názor, že změna času na letní a zimní je zbytečná. Jaký má tedy důvod?

Článek

Každoročně se posouvá čas z letního na zimní a naopak. Tento proces má za cíl optimalizovat využití denního světla a také šetřit energii.

Posun času probíhá v různých zemích světa současně. Důvodem pro zavedení letního a zimního času bylo v minulosti využití denního světla. Při posunu hodin o jednu hodinu se dá využít více denního světla a zároveň se šetří energie na osvětlení budov, kanceláří a dopravních prostředků.

V současné době se vede debata o tom, zda je letní a zimní čas stále přínosný. Některé studie uvádějí, že už není z ekonomického hlediska výhodný a dokonce může zhoršovat zdraví a spánek lidí.

Zavedení změny času;

I když letní a zimní čas má své výhody, rozhodnutí o jeho zavedení nebylo jednoznačné. V minulosti se úprava času řešila odlišně v jednotlivých zemích, což činilo problémy zejména v rámci mezinárodního obchodu a cestování.

V roce 1996 byla tato problematika řešena směrnicí Evropské unie, která stanovila společné pravidla pro úpravu letního a zimního času v EU. V současnosti se většina zemí EU řídí těmito pravidly.

Důvody posunu času

Posunem času o hodinu se vychází z principu, že na jaře a v létě je den delší a může být více využíván pro volnočasové aktivity. Na podzim a v zimě je naopak den kratší a tím pádem potřeba více umělého osvětlení. Díky letnímu a zimnímu času se může ovlivnit energetická spotřeba, udělat si více času na venkovní aktivity a celkově zlepšit kvalita života.

Měly by se změny času zrušit?

Letní a zimní čas se tradičně zavádí v mnoha zemích po celém světě a toto pravidlo platí také v některých zemích mimo Evropu, jako například v USA. V nedávné době však byly vzneseny obavy z toho, že letní a zimní čas mohou mít negativní dopad na zdraví lidí, zejména na spánek a biorytmy. Například některé studie naznačují, že změny v čase mohou vést k vyšší zátěži na srdce a k vyššímu riziku úrazů.

V současné době existuje sbírka petičních kampaní s voláním po zrušení letního a zimního času. V Evropské unii zvažuje Evropská komise, zda by se letní a zimní čas měl zrušit, byť to z některých důvodů může být náročné na implementaci.

Má to opravdu vliv?

Bez ohledu na to, zda se letní a zimní čas zruší či ne, většina lidí se s tímto procesem vypořádává a nemá s tím problém. Pokud naši biorytmy nejsou citlivé na drobné změny v čase, tak si během pár dní na změnu bez problémů zvykneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz