Hlavní obsah
Umění a zábava

Tip na Velikonoce aneb po stopách Suškova stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Barbarské ničení památek

Jedna z věcí, kterou si může vláda Pirátů, STAN a Prahy sobě přičíst k dobru, je otevření Mariánského náměstí lidem.

Článek

Trhy, festivaly, stánky, nebo jen obyčejná posezení a popovídání kolemjdoucích, ať už se vrací z knihovny, Klementina, nebo mají jen vyřizování na úřadě, vdechly Mariánskému náměstí ducha. O tom je kvalita lidského života, kterou je potřeba ve velké míře vracet i lidem ve městech.

Věhlasní urbanisti, připomeňme si jednoho za všechny, dánského architekta Jana Gehla, po celém světě si tento fenomén uvědomují už dlouhá desetiletí. Ježto v českých luzích a hájích se zavádění pěších zón potýká vždy nejprve s velkou vlnou odporu obyvatel. Je bezpočet případů, kde demonstrovali majitelé obchodů a restaurací v centrech proti odklonu hlavních tepen, které křížily centra měst. Nicméně kdekoliv, kde k odklonu navzdory protestům došlo, se zjistilo, že návštěvnost skokově narostla a lidé se tam také začali zdržovat mnohem déle a tvořit místní komunitu, která do té doby žila izolovaně a v naprosté anonymitě. I o tom je kvalita života a to minulá vládnoucí garnitura Prahy velice dobře pochopila. Proto zrušila parkoviště na Mariánském náměstí a otevřela ho po vzoru úspěšných zahraničních měst lidem.

V této souvislosti vytvořil český sochař, akademik Čestmír Suška specificky pro Mariánské náměstí v Praze obří stůl, jako symbol toho, že náměstí nemá sloužit parkování, ale lidem, třeba ke stolování, jak sám říkal.

Nové vedení města má ale jiné priority, jaké to jsou, nikdo vlastně pořádně neví. Strategie řízení a rozvoje Magistrátu hlavního města Prahy, jediný oficiální dokument tohoto druhu dohledatelný na stránkách hlavního města Prahy je do roku 2020 a byl schválen v roce 2016. Podepsaná pod ním je ještě nezákonně odvolaná ředitelka Martina Děvěrová.

A nyní přistoupilo město po vzoru barbarů k ničení památek a symbolů a Suškův stůl z náměstí zmizel. Podle vyjádření radního za finance, jemuž je (snad brzy bývalý) ředitel odboru majetku, pan Rak zřejmě rétorickým vzorem, ho někdo „odumístil“, jak nedávno informoval Deník N.

Tak, aby si obyvatelé Prahy začali pomalu zvykat nejen na klientelismus a kmotrovské praktiky některých politiků a vysoce postavených úředníků, ale také na bezostyšné pošlapávání i toho dobrého, co nedej Bože někdo z minulé vlády vytvořil.

Pokud nemáte ještě program na výlet na Velikonoční svátky, vydejte se hledat Suškův stůl. A začněte třeba v Harrachově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám