Hlavní obsah

Přesně před 123 lety se konal první oficiální fotbalový zápas československé reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

28. srpna 1920 bychom mohli zapsat do historie československého fotbalu zlatým písmem. Tento den se se totiž konala „premiéra“ pro fotbalovou reprezentaci, kdy se českoslovenští hráči postavili na hřiště a chystali se odehrát první oficiální zápas.

Článek

V roce 1920 odehrála československá fotbalová reprezentace čtyři mezistátní zápasy na Olympijských hrách 1920. Celková bilance byla 3 výhry a 1 porážka. Hlavním trenérem ve všech zápasech byl Josef Fanta. První utkání československé fotbalové reprezentace se odehrálo v Antvrpech proti Jugoslávii.

Seznam hráčů a výsledek zápasu

Československá reprezentace v tomto utkání předvedla výkon, který se bezesporů stal základem pro pozdější úspěchy. A když mluvíme o brilantním výkonu, nejsou to rozhodně slova do větru! Naše první oficiální utkání skončilo vítězstvím Československa s výsledkem 7:0. O góly se postarali Jan Vaník (gól ve 20., 46, 80. minutě), Antonín Janda-Očko (gól 34., 50., 75. minutě) a Josef Sedláček (gól ve 43.minutě).

Foto: GettyImages

Olympijské hry 1920

Zajímavosti a dědictví

Toto historické utkání představovalo základ pro československý fotbal. Vítězství v prvním oficiálním zápase bylo povzbudivé a inspirovalo hráče i fanoušky k podpoře fotbalu jako národního sportu. Československo se stalo jedním z klíčových hráčů ve světovém fotbale a dosáhlo řady úspěchů v následujících letech.

První oficiální zápas československé reprezentace byl zahajovacím krokem na cestě ke slávě a uznání ve světovém fotbale. Jména hráčů a výsledek tohoto zápasu zůstávají v paměti hráčů i fanoušků českého a slovenského fotbalu dodnes.

Další rozvoj fotbalu v Československu a první zápas na vlastním stadionu

Po historickém zápase v roce 1920 se fotbal v Československu rychle rozvíjel a stával se stále oblíbenějším sportem. Československá fotbalová reprezentace postupně získávala na mezinárodní scéně respekt a uznání. V následujících letech se úspěšně účastnila mezinárodních zápasů, přičemž se mimojiné dostala do finále  Mistrovství světa v roce 1934.

Významným mezníkem v rozvoji československého fotbalu bylo také otevření prvního vlastního stadionu. Ten se nacházel v Praze na Břevnově a nesl jméno Juliska. První zápas na tomto stadionu se odehrál 9. května 1926. Československá reprezentace v něm přivítala reprezentaci Francie. Tento historický moment ukázal, že fotbal v Československu nejen získává na popularitě, ale také se začíná rozvíjet na infrastrukturní úrovni.

Stadion Juliska se stal centrem československého fotbalu a hostil mnoho důležitých utkání jak domácích, tak mezinárodních. S postupem času se Československo stalo trvalým hráčem ve světovém fotbale a zanechalo nepřehlédnutelnou stopu v historii sportu.

Seznam použitých zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz