Hlavní obsah
Rodina a děti

Finančně se připravit na dítě? Nemožné!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 2.12.2023

Plánování rodiny v Praze bez (finanční) pomoci okolí? Náročné! Výzvy astronomických cen bydlení vs riziko pozdního rodičovství v jednom z nejdražších měst Evropy.

Článek

Když se mluví o založení rodiny v dnešní Praze, mnohdy to zní jako scénář pro hollywoodský film – ale s jedním malým rozdílem: Zde není šťastný konec zaručen.

V tomto článku se podívám na to, jaké to je plánovat rodinu v jednom z nejdražších měst Evropy, a to bez „bonusového levelu“ v podobě finanční nebo jiné podpory od rodiny. Ano, ignoruji variantu, že máte bohatého strýčka z Ameriky nebo že jste náhodou narazili na starou rodinnou pokladnu na půdě nebo že na vás babička přepsala svůj byt.

Zaměřím se tedy na ty, kteří to musejí zvládnout sami, vlastními silami a financemi. Proberu výzvy spojené s astronomickými cenami bydlení, tlakem na dosažení vysokoškolského vzdělání a biologickými omezeními, která přináší pozdní rodičovství. Přidám špetku sarkasmu, trochu ironie a tvrdé pravdy o tom, co to znamená stát se rodičem v Praze bez finančního polštáře od rodiny.

Vysokoškolské studium: Jak se z vás stane člověk závislý na Praze

Vysokoškolské studium, to byly časy… Mnozí mladí lidé přijíždějí do Prahy plni nadějí, snů a představ o světlé budoucnosti. „Praha je město příležitostí“, říkají si, zatímco se tísní v přeplněných nemoderních kolejích nebo malých pronajatých bytečcích. A pak, najednou, se pět let promění v deset a Praha se stane místem, kde se jejich sny střetávají s realitou.

Studium v Praze pro mnohé znamená první krok k vysněné kariéře. Co ale neříkají, je to, že jednou když se sem dostanete, už odtud většinou neodejdete. Proč? Protože dobře placená práce, přátelé, možná i láska vašeho života jsou tady. A tak tu zůstáváte, ve věku zhruba 25 let, s diplomem v ruce, snem v srdci a realitou, která vás rychle přivede zpátky na zem. Jste tu vlastně uvěznění v kolečku pronájmů, práce a snahy o nějaké to osobní místo v tomto městě.

No a jestli byste chtěli ozdobit své jméno titulem Ph.D., tak to se nejspíše osamostatníte ještě výrazně později. Vzpomínám si, jak jeden lektor na Přírodovědecké fakultě UK rád zmiňoval, že doktorský student přírodních věd je v celé živočišné říši tvor nejdéle parazitující na svých rodičích .

Takže, milí studenti a absolventi, vítejte v Praze – městě, které vám dá vzdělání, ale vezme vám tak trochu svobodu odchodu.

Bydlení

Vlastní bydlení

Řekněme, že patříte mezi ty šťastnější a máte svou první práci na plný úvazek a už máte i svůj protějšek, možná i zvažujete svatbu. Čas vyřešit bydlení jednou pro vždy?

Začněme tedy s malým pražským bytem 2+kk v novostavbě. Zní to jako skromný začátek, že? Vždyť ani ty děti se jim tam nevejdou, říkáte si. Ale pak přijde cenovka – minimálně 7 milionů korun. Jak už teď ví asi každý mladý člověk: Ne, to bohužel není chyba v tisku. Podobnou cenu možná teď dokážete dostat i na o místnost větší byt na pražském sídlišti. Teď si to ale převeďme na měsíční hypotéku – neuvěřitelných 45 tisíc korun při splácení po dobu 25 let. A to není vtip, to je realita. Protože to je kapitola sama o sobě, vypustím teď diskuzi o tom, jestli na takovou hypotéku vůbec dosáhnete, kde vezmete hned po škole povinnou výši vlastních zdrojů apod.

Takže jen pro představu: kdybyste do toho rovnou práskli, tak hypotéka vám sebere nejspíš více než jednu mzdu (absolventů, co mají 45 tisíc čistého asi moc nebude). Tak si představte, že po narození dítěte byste měli jen desetitisícový rodičovský příspěvek na pokrytí všeho ostatního, včetně energií, vody, nakládání s odpady apod. No já bydlím v jednom takovým paneláku a na tyto věci padne výrazně více, než je moje rodičovská. Být živa jen ze vzduchu jsem se ještě bohužel také nenaučila. Takto to tedy nepůjde.

Při koupi staršiho sídlištního 3+kk se jeví jako nejvíce racionální řešení poskytnout „pokoj navíc“ pro podnájem. Do toho se asi nikomu nechce, protože rázem váš byt není již pocitově plně váš. Na druhou stranu po deseti letech byste takto mohli získat částku, která by vám pokryla ztrátu příjmu během rodičovské a mohli ji využít a založit rodinu. Plánujete-li jedno dítě. Plánujete-li dvě děti, dříve než ve 40 to asi nedáte. Nebo prostě nezbyde, než abyste oba mákli na tom, abyste za těch deset let měli už takovou mzdu, že i jedna vystačí.

No a jestli byste chtěli dům, tak to se do počtů radši ani pouštět nebudu, protože by mě to akorát rozčílilo. Řekněme, že to by bylo potřeba minimálně dvojnásobek.

Nájem

Pro průměrného smrtelníka (nebo i nadprůměrného, protože absolvování vysoké školy stále není průměr), který právě vyšel ze školy, je to jako stoupat na Mount Everest v plavkách – prostě nemožné.

Tak a co nájem? Ten je „pouze“ okolo (teď asi spíše nad) 20 tisíc. Nájem samotný. Ano, „pouze“, protože v porovnání s hypotékou to vypadá skoro jako listopadová sleva pro black friday. K tomu se ale musejí připočítat poplatky, energie, náklady na stěhování apod. I tak, po narození potomka, vám už moc peněz z jedné mzdy a rodičovské na život nezbyde.

Hrajeme biologické bingo

Vítejte v zázračném světě biologie, kde čas proti vám běží rychleji než Usain Bolt. Je všeobecně známo, že s věkem klesá plodnost. Ale kdo by si dělal starosti o biologický hodiny, když máte tolik jiných věcí na práci, jako je splácení hypotéky a stíhání kariérních cílů?

Podle studií začíná plodnost žen klesat již ve věku 30 let a po 35 letech se tento pokles zrychluje. Pro muže je to trochu jinak – kvalita jejich spermie klesá pomaleji, ale stále je tu riziko. A to nezmiňujeme zvyšující se pravděpodobnost genetických abnormalit s rostoucím věkem rodičů (porod v 35 letech už je brán automaticky jako zvýšené riziko Downova syndromu). Ale kdo by si dělal starosti o genetiku, když může mít byt v Praze, že jo?

A co když se rozhodnete pro dítě po 40? No, pak si můžete užít vzrušující hru zvanou ‚biologické bingo‘. Možnosti otěhotnění se zmenšují, ale aspoň máte příležitost se stát VIP klientem na klinice asistované reprodukce. A to je přece něco! A pozor, ne vše je tam vždy hrazené zdravotními pojišťovnami.

Stará matka

Navíc, pokud jste žena a plánujete otěhotnět po 40, připravte se na to, že vás společnost bude považovat za trochu… odvážnou. Říkají tomu ‚stará matka‘, ale my víme, že to ve skutečnosti znamená ‚superžena, která zvládla kariéru, splatit kus hypotéky a teď i dítě‘.

Takže, milí budoucí rodiče, nezapomeňte: když jde o plánování rodiny, čas je více než jen číslo – je to sázka ve hře, kde jsou výhry vzácné a ceny vysoké.

A tak, milí budoucí rodiče, než si začnete plánovat tu klasickou rodinnou idylku, nezapomeňte, že vaše finanční realita bude vypadat spíše jako epizoda z finančního thrilleru. Uvítání v dospělosti – Praha vám přeje hodně štěstí!

Kreativní řešení pro finanční přežití plánování rodiny

No tak, nebuďme pesimisti! Vždyť jsou tu ‚kreativní‘ řešení pro ty, kteří chtějí založit rodinu v Praze, aniž by museli vyhrát v loterii. Stačí jen trochu kreativity (a nemalé ochoty oželet některé moderní pohodlí) a i vy můžete najít svůj domov a založit rodinu včas a být alespoň trochu finančně zaopatřen.

Chata

A co takhle bydlet na chatě? Ano, čtete správně. Ty roztomilé malé domky v přírodě, kam jste jezdili o víkendech na grilovačky. V okolí Prahy se dají sehnat už za „pouhé“ 3 až 4 miliony korun takové, co už vypadají celkem „obyvatelně“. Praha vám i takto může zůstat, jen se teď doplní o slůvko západ nebo východ. Vezměte to tak, že je to skoro jako bydlení v Praze, jen s trochou více zeleně a o něco méně sousedů. Zapomeňte na výhled na další panelák z vašeho okna, tady budete mít přírodu hned za rohem. A co na tom, že „izolace“ znamená tři vrstvy svetrů a že „moderní vybavení“ je synonymem pro kamna na dřevo? Jde přece o zážitek, ne? A děti? Ty si budou užívat dobrodružství každý den.

Zlatokopka, nebo realistka?

Dámy, možná je čas zapomenout na romantické představy o lásce a začít hledat partnera s maličko větším bankovním kontem. Zlatokopka? Spíše realistka v dnešním světě absurdně vysokých cen bydlení.

Poohlédněte se po mladší

Pánové, nezoufejte! Můžete vždy počkat, až vám bude padesát, a pak začít hledat partnerku o generaci mladší. Věkový rozdíl? Spíše strategické partnerství, založené na finanční stabilitě a možnosti pořídit si byt bez hypotéky.

Poohlédněte se po starším

A co když jste žena, která si chce vybrat partnera pro život, a nejen pro bydlení? No, pak možná zvažte někoho o deset až dvacet let staršího, ideálně bez dětí. Ať už má náskok v kariéře, nebo alespoň v tom, co vlastní, nebo jak rychle může splatit hypotéku. Samozřejmě, doufejte, že bude mít kvalitní spermie a že se vyhne rakovině. Ale nebojte, optimismus je klíčem k úspěchu!

Takže, milí Pražané, vítejte ve světě moderního rodičovství, kde finanční plánování předchází romantice. Kdo řekl, že láska je slepá? V Praze musí mít oči široce otevřené a hlavně nezapomenout kouknout na bankovní účet.

Závěr

Jsem rodilý Pražák a vysokoškoláci tvoří moji „sociální bublinu“, a proto jsem se zaměřila uvažování tímto směrem. Dříve byl velký rozdíl mezi Prahou a ostatními většími městy, ale i to se poslední dobou mění a ani odstěhování z Prahy na Kladno, vám finančně výrazně nepomůže, levné jako to bývalo řekněme před 15 lety, to fakt není.

Jak asi vyplynulo z článku, nesnáším, když někdo říká, že je potřeba připravit se na děti finančně a že kdo není připraven, neměl by si je „pořizovat“. V dnešní době to je bez pomoci okolí celkem nereálné. Proto „se připravit“ opravdu pro většinu lidí nelze.

A narozdíl od toho, jak věc vidí starší generace, tak opravdu i když vynecháte všechny kupované kávy a koláčky a pověstně drahé avokádové tousty, tak cena všech těchto malých radostí dohromady, vám v dnešní době za rok neušetří ani na jednu splátku hypotéky. Jasně, když člověk s penězi nevyjde o pár set až tisíc, je to dobrá cesta, kde začít, ale už dávno neplatí, že stačí snížit spotřebu požitků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz