Hlavní obsah

Vorvani žijí v klanech podobných těm, v jakých žili první lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gabriel Barathieu, https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mother_and_baby_sperm_whale.jpg

Nová studie z Dalhousieovy univerzity říká, že vorvani žijí ve strukturovaných klanových systémech podobných těm, v jakých žili první lidé. Tyto klany jsou založeny na samicích a používají různé hlasové dialekty.

Článek

Podle nového výzkumu žijí vorvani ve strukturovaných klanech, které se podobají klanům prvních lidí. Tyto klanové systémy jsou matrilineární a v průměru na jeden klan připadá zhruba 20 000 samic.

Tento objev pomůže pochopit kulturní systém mořských savců a jejich nevokální chování.

„Jako biologové se často snažíme pochopit, co vidíme, srovnáváním druhů. A když jsme hledali paralely s klany, nejblíže jsme k nim našli to, co někteří lidé nazývají etnolingvistické skupiny,“ řekl Hal Whitehead, autor studie, „Někteří lidé jim prostě říkají lidské klany.“

Whiteheadova výzkumná práce, publikovaná 10. ledna v časopise Royal Society Open Science, uvádí, že se klany dají identifikovat podle vokalizací zvaných „codas“, jež zahrnují odlišné sekvence kliknutí.

Taylor Hershová, jedna z Whiteheadových bývalých studentů, objevila mezi přibližně 300 000 vorvaněmi, žijícími v Tichém oceánu, sedm klanů vedených samicemi, přičemž každý klan používá jiný dialekt.

Dialekty vorvaňů se dají popsat jako série kliknutí podobné morseovce.

Whitehead poprvé objevil dva klany používající odlišné dialekty počátkem roku 2000 během výzkumné cesty na Galapágy, kam se vydal se svým kolegou. Popsal, že jedna skupina dělá „cvak cvak cvak cvak“ a druhá „cvak cvak cvak pauza cvak“.

O dvě desetiletí později Whitehead uvedl, že stále neví, proč se vorvani stýkají pouze se členy svého klanu a ne s členy jiného klanu.

Jeho výzkumná práce říká, že dialekty označují sociální rozdělení a že kultura je jediným možným vysvětlením rozdílů mezi klany.

Podle Whiteheada se klany při lovu, navigaci, komunikaci a rozhodování chovají „demokraticky“. Při napadení se brání komunitně a chrání mláďata tím, že je přesunou do středu skupiny, podobně jako lovci a sběrači.

Mladý vorvaň se učí od členů své rodiny a ostatních členů svého klanu nejen vytvářet klikací vzory, ale i celý způsob života.

Whitehead uvedl, že jeho výzkum je částečně motivován snahou pochopit, jak lidé mohli vytvořit „mimořádné sociální struktury“ ve kterých dnes žijeme, a naučit se, jak jiná skupina zvířat dokáže řídit svůj život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz