Hlavní obsah

Elementary OS: Linuxová distribuce s důrazem na design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Privacyfreak

Dnes si představíme linuxovou distribuci Elementary OS

Článek

Linuxové distribuce nabízejí uživatelům mnoho možností, ale jednou z těch, která získává stále více pozornosti, je Elementary OS. Tato distribuce se vyznačuje krásným designem, jednoduchostí a důrazem na uživatelskou přívětivost. V této recenzi se podíváme na to, co dělá Elementary OS výjimečným a proč byste si ho měli vyzkoušet.

Design a uživatelské rozhraní

Elementary OS je okouzlující na první pohled. Jeho design je čistý, minimalistický a elegantní. Desktopové prostředí Pantheon přináší do světa Linuxu pocit luxusu a jednoduchosti, který známe z jiných populárních operačních systémů, jako je macOS. Tento designový systém je přístupný a intuitivní pro uživatele, kteří se přesouvají z jiných platforem.

Základní aplikace

Elementary OS má vlastní sadu aplikací, které se drží jednotného designu a filozofie. Souborový manažer Files, e-mailový klient Geary, kalendář Calendar a další aplikace jsou všechny elegantní a dobře integrované do systému. To znamená, že celý operační systém působí jednotně a profesionálně.

Stabilita a bezpečnost

Elementary OS je založeno na Ubuntu LTS (Long Term Support), což znamená, že získáváte stabilitu a dlouhodobou podporu. Tento fakt je důležitý pro uživatele, kteří hledají spolehlivý operační systém pro každodenní použití. Aktualizace a bezpečnostní opravy jsou pravidelně dostupné.

Zaměření na začátečníky

Elementary OS je ideální pro začátečníky, kteří chtějí přejít na Linux, ale obávají se složitého učení. Jednoduchost uživatelského rozhraní a intuitivní ovládání z něj dělají skvělou volbu pro ty, kteří chtějí mít rychlý start s Linuxem.

Malá komunita

I když má oddanou uživatelskou základnu, jeho komunita je v porovnání s jinými distribucemi menší. To může ovlivnit dostupnost nápovědy a  podpory, ale stále je aktivně vyvíjen.

Nízké hardwarové nároky

Elementary OS je šetrný k hardwaru, což znamená, že může běžet dobře i  na starších počítačích, což je další bonus pro uživatele s omezeným hardwarem.

Instalace Elementary OS

Operační systém Elementary je založen na Ubuntu Linux, což znamená, že používá správce balíčků apt. Díky tomu je instalace softwaru (i z  příkazového řádku) poměrně jednoduchá. Nejprve si zvolíte lokalizaci, následně jazyk a rozložení klávesnice. Poté se můžete rozhodnout, jestli chcete vyzkoušet režim pro ukázku, nebo kliknete na tlačítko „Instalovat“.

Základní režim Elementary OS je bez širších možností, ten pokročilý pak umožňuje práci s oddíly pevného disku. Základní režim však nabízí vyvolání správce Gparted, kde je již pokročilá správa diskových oddílů.

Předposledním krokem v instalaci je výběr disku, na který budete linuxovou distribuci instalovat. Na závěr se vás program zeptá, jestli chcete použít možnost šifrování. Poté už následuje samotná instalace.

Po dokončení instalace musíte ještě jednou potvrdit jazykové volby a  nastavit nového uživatele. Tento nový uživatel je automaticky zařazený do skupiny sudo, což znamená, že může povýšit svá oprávnění. Tímto je instalace dokončená.

Foto: Privacyfreak

linux os elementary

Co Elementary OS (ne)obsahuje

Po instalaci se objeví jen to nejnutnější, například webový prohlížeč GNOME Web, přehrávač hudby a videa nebo textový editor. Najdete zde také kalkulačku, správce úloh, prohlížeč fotografií, prohlížeč PDF, správce souborů a aplikaci fotoaparátu… ale nic víc.

To znamená, že budete muset nainstalovat software, a právě zde mohou vyplavat na povrch problémy. Pokud například otevřete AppCenter, zjistíte, že chybí software jako LibreOffice (nejpoužívanější open-source kancelářský balíček). Totéž platí pro proprietární aplikace, jako je Spotify a Zoom. Dobrou zprávou je, že lze tyto tituly přidat, aniž byste museli zasahovat do příkazového řádku.

Je pro vás systém Elementary OS vhodný?

Na tuto otázku je velmi složité odpovědět, protože vše závisí na vašich potřebách a přáních. Pokusíme se vám na ni odpovědět takto:

Pokud s Linuxem začínáte a hledáte desktopový operační systém, který je elegantní a neuvěřitelně uživatelsky přívětivý, ale nedodržuje přesně pravidla, kterými se řídí většina distribucí založených na Debianu/Ubuntu (zejména pokud jde o instalaci softwaru), Elementary OS je ideálním řešením.

Pokud hledáte distribuci Linuxu, která je vysoce konfigurovatelná a  připravená zvládnout téměř jakýkoliv úkol, Elementary OS nemusí být tím nejvhodnějším.

Jinými slovy, pokud s Linuxem teprve začínáte, Elementary OS je těžké překonat. Pokud je pro vás Linux už léta zálibou, může vám Elementary OS připadat poněkud omezující. Ať tak či onak, je však těžké překonat tuto linuxovou distribuci co do krásy a snadnosti používání.

Článek je z našeho online magazínu Linuxovedistribuce.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz