Hlavní obsah
Internet a technologie

Malware, nebezpečí digitálního světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Privacyfreak

Malware je největší hrozba dnešního online světa, dnes se podíváme jaké tipy malware máme a co všechno můžou způsobit.

Článek

Malware, zkráceně „malicious software“ neboli škodlivý software, představuje vážnou hrozbu v dnešní digitální době. Jedná se o programy vytvořené s úmyslem způsobit poškození, získat neoprávněný přístup k datům nebo ovládnout cílový počítač či zařízení. Malware může přijít v mnoha podobách a představuje jedno z nejčastějších bezpečnostních rizik v online prostředí.

Existují různé typy malwaru:

Viry: Počítačový vir je jedním z nejstarších a nejznámějších typů malwaru, který získal slávu tím, že dokáže infikovat a šířit se skrze soubory a programy. Viry patří mezi nebezpečné hrozby, které mohou způsobit rozsáhlé škody uživatelům i organizacím. Počítačový vir se šíří tím, že se připojuje k existujícím souborům a programům, a tím se šíří mezi různými zařízeními a uživateli. Vir může mít různé účinky, jako je poškození dat, šíření samotného viru nebo dokonce ovládnutí infikovaného zařízení.Virus se zpravidla začne šířit tím, že je spuštěn nebo otevřen infikovaný soubor. Některé viry mohou
být spuštěny automaticky, jakmile je uživatel otevře. Když je virus spuštěn, začne se kopírovat a připojovat ke zdravým souborům na daném zařízení. Tím se zvyšuje jeho šíření na další soubory a programy. Infikované soubory se mohou šířit mezi uživateli prostřednictvím sdílených sítí, e-mailových příloh nebo jiných médií. Vir se tak šíří do dalších zařízení a pokračuje v cyklu infekce. Některé viry mají škodlivý kód, který může po určitém čase aktivovat škodlivou činnost. To může zahrnovat vymazání dat, zablokování systému nebo jiné nežádoucí účinky.

Trojský kůň: Trojský kůň (zkráceně trojan) je typ malwaru, který se maskuje jako legitimní software nebo soubor, aby uživatele oklamal a získal neoprávněný přístup nebo způsobil škodu na cílovém zařízení. Název „trojský kůň“ odkazuje na antický příběh o vojenském triku, kdy se vojáci skrývali uvnitř obřího dřevěného koně, aby pronikli do opevněného města Trója. Trojský kůň se maskuje jako legitimní soubor nebo software, který by uživatelé mohli chtít stáhnout nebo spustit. To může zahrnovat například hry, multimediální soubory, užitečné nástroje nebo aktualizace. Jakmile uživatel spustí nebo otevře infikovaný soubor, trojský kůň se aktivuje. Může obsahovat kód, který umožní útočníkovi vzdálený přístup k zařízení. Cílem trojského koně je získat neoprávněný přístup k zařízení. To může zahrnovat krádež hesel, záznamy o klávesnicích (keylogging), snímání obrazovky nebo instalaci dalšího malwaru. Některý trojský kůň se může snažit replikovat sám sebe a šířit se na další zařízení, případně může být aktivován a šířen útočníkem.

Spyware: Spyware je navržen tak, aby sledoval aktivity uživatele na jeho zařízení bez jeho vědomí nebo souhlasu. Cílem spywaru je shromažďovat citlivé informace, jako jsou osobní údaje, hesla, historie prohlížení a další data, která mohou být zneužita pro nekalé účely. Spyware může představovat vážné ohrožení soukromí a bezpečnosti uživatelů.
Mezi funkce spywaru patří keylogging (zaznamenávání všech kláves, které uživatel stiskne), snímání obrazovky, sběr osobních údajů, sledování prohlížení (monitorování historie prohlížení a aktivit uživatele) nebo vzdálený přístup.

Ransomware: Ransomware je agresivní forma malwaru, která útočí na systémy a šifruje uživatelská data nebo dokonce celý operační systém, čímž brání uživatelům v přístupu k jejich informacím. Útočníci pak požadují výkupné za dešifrování dat nebo obnovení přístupu k systému. Tento druh útoku může mít zničující dopad na jednotlivce i organizace.

Adware: Adware, zkráceně „advertising-supported software“ je typ malwaru, který zobrazuje reklamy na uživatelově zařízení. Hlavním cílem adware je generovat příjmy pro vývojáře nebo distributory tím, že zobrazuje reklamy uživatelům během používání softwaru. I když adware není přímo škodlivý, může být pro uživatele nepříjemný a může způsobit problémy s výkonem.

Jak se proti malwaru bránit:

Antivirový software: Používání aktualizovaného antivirového softwaru je základem ochrany proti malwaru. Tento software dokáže detekovat a odstranit mnoho typů malwaru.

Aktualizace: Pravidelné aktualizace operačního systému a aplikací jsou klíčové, protože obsahují opravy známých bezpečnostních chyb.

Rozumné chování: Vyvarujte se klikání na podezřelé odkazy a stahování souborů z nedůvěryhodných zdrojů. Buďte obezřetní při otevírání e-mailů od neznámých odesílatelů.

Závěrem: Malware zůstává stálou hrozbou v digitálním světě. Ochrana proti němu vyžaduje kombinaci technických opatření a opatrnosti uživatelů. Pravidelně aktualizujte svůj software, používejte antivirový program a dodržujte zásady kybernetické bezpečnosti.

Článek pochází z našeho online magazínu wintips.cz

Odkaz na originální článek wintips.cz/malware-nebezpeci-digitalniho-sveta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz