Hlavní obsah
Internet a technologie

Microsoft po 28 letech ukončuje používání WordPad v systému Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Privacyfreak

Dnes zde máme článek k aplkaci WordPad

Článek

Společnost Microsoft dnes oznámila, že s budoucí aktualizací systému Windows zruší aplikaci WordPad, protože již není aktivně vyvíjena, ačkoli přesné načasování této změny neupřesnila.

WordPad je základní aplikace pro úpravu textu, která uživatelům umožňuje vytvářet a upravovat dokumenty s formátovaným textem a zahrnovat do nich obrázky a odkazy na jiné soubory.

Od roku 1995, kdy byl vydán systém Windows 95, se automaticky instaluje do systémů Windows a poskytuje uživatelům základní textový procesor a editor dokumentů integrovaný do operačního systému.

Společnost nyní navrhuje aplikaci MS Word jako náhradu pro uživatele WordPadu a Poznámkový blok pro ty, kteří nepotřebují podporu bohatého textu.

„Aplikace WordPad již není aktualizována a bude odstraněna v některé z  příštích verzí systému Windows,“ prozradil dnes Microsoft.

„Doporučujeme aplikaci Microsoft Word pro bohaté textové dokumenty, jako jsou .doc a .rtf, a Poznámkový blok systému Windows pro běžné textové dokumenty, jako je .txt.“

To není překvapením, vzhledem k tomu, že tento program byl volitelnou funkcí systému Windows od vydání Windows 10 Insider Build 19551 v únoru 2020.

Přestože je stále ve výchozím nastavení nainstalován ve všech systémech Windows, bylo možné jej odinstalovat pomocí ovládacího panelu „Volitelné funkce“.

Ačkoli to Redmond neoznačil jako důvod ukončení aplikace, začátkem tohoto roku začala počítače infikovat také operace malwaru Qbot, která se vyhýbala detekci zneužitím chyby v DLL v aplikaci WordPad systému Windows 10.

Malování se přesunulo do obchodu Microsoft Store, Cortana pomalu zaniká

Před pěti lety Microsoft také oznámil, že klasická aplikace Malování ve Windows bude zastaralá a odstraněná s vydáním podzimní aktualizace Windows 10 Creator’s Update v červenci 2017.

Po přívalu podpory aplikace se však v Redmondu rozhodli, že ji úplně nezlikvidují a místo toho ji zpřístupnili prostřednictvím obchodu Microsoft Store.

Pokud o to požádá dostatečný počet lidí, možná Microsoft přesune WordPad do svého obchodu s aplikacemi, aby byl i nadále k dispozici jako méně funkční náhrada Microsoft Office a podobného softwaru.

Společnost také začala oficiálně likvidovat hlasovou asistentku Cortanu v předběžných sestaveních Windows 11 Canary vydaných na začátku srpna 2023.

Místo aplikace jako digitálního asistenta systému Windows již zaplnil Windows Copilot s umělou inteligencí, který byl představen během letošní konference Build.

Článek pochází z našeho online magazínu https://wintips.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz