Hlavní obsah

Oddechněte si v Rožnově pod Radhoštěm!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Privacyfreak

Nadopujte se dobrou náladou a přílivem živoucí energie na Valašsku v Rožnově pod Radhoštěm.

Článek

Nadopujte se dobrou náladou a přílivem živoucí energie na Valašsku v Rožnově pod Radhoštěm. Zastavte se ve městě, kde se setkáte s časy dávno minulými. Výšlap na nedaleké Pustevny, hora pohanského boha Radegasta i Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – valašské muzeum v přírodě nabízejí půvabná setkání s přírodou i místní historií. Zdejší folklór, zvyky, tradice a gastronomie vás plně odvedou od stresu každodenních dní.

Nejstarší skanzen v Evropě

Poznejte sílu dob dávno minulých ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. Toto muzeum typické architektury se řadí jako nejstarší a největší ve střední Evropě. Bylo založeno v roce 1925 sourozenci Jaroňkovými. Skládá se ze tří částí, Dřevěného městečka, Valašské dědiny a Mlýnské doliny. Postupně objevíte na 100 památkových expozic. Zde poznáte tradiční techniky lidového umění, styl bydlení, chod domácnosti, zábavu i křesťanské zvyky předků.

Dřevěné městečko

Při vstupu do něj se vám otevře pohled na skupinu dřevěných domečků, kostelíka, obchodu, radnice, hostince a jiných. Mapuje způsob žití na malé vesnici od poloviny 19. století až po první čtvrtinu 20. století. Čekají na vás nejen prohlídky, ale i četné kulturní, hudební, folklórní a řemeslné akce. Prohlédnete si i expozici Poštovního úřadu. Děti budou nadšeny ze starodávného kolotoče.

Mlýnská dolina a Valašská dědina

Vstupte i do nejmladšího článku skanzenu, Mlýnské doliny, otevřené roku 1982. Narazíte na funkční technické stavby. Valcha, mlýn, pila a další exponáty jsou výhradně na vodní pohon. Jen lisovna funguje mechanicky. Valašská dědina je největším prostorem skanzenu. Narazíte na salašnické stavby, hospodářské budovy se zvířaty, kovárnu a mlýn zasazený v typické krajině Beskyd.

Jak se do skanzenu dostat?

Cesta do Rožnova pod Radhoštěm je nenáročná autobusem i autem. Dostanete se sem vlakem, následně pěšky, asi 15 minut, ke skanzenu. Rodinné vstupné pro všechny tři areály činí 400 korun. Základní vstupné je 80 korun pro dospělé a 40 korun pro děti. Za zvíře se platí 20 korun. Na Starodávný či Vánoční jarmark, Dny řemesel anebo Rožnovské slavnosti, se vybírá vstupné individuálně.

Článek pochází z našeho online magazínu azetdovolena.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz