Hlavní obsah

Vysoké Tatry a zajímavosti právě pro vás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Privacyfreak

Vysoké Tatry a zajímavosti právě pro vás

Článek

Vysoké Tatry jsou jedno z nejkrásnějších pohoří v Evropě. Nacházejí se na hranicích Slovenska a Polska a jsou domovem mnoha druhů zvířat a rostlin, které se přizpůsobily tvrdým podmínkám vysokohorského prostředí. Zde je několik zajímavostí, které by vás mohly zaujmout.

  • Nejvyšší vrchol Vysokých Tater, Gerlachovský štít, dosahuje výšky 2 655 metrů nad mořem. Výstup na Gerlachovský štít patří mezi nejtěžší horské výstupy v Evropě.
  • Tatrách se nachází mnoho ledovců, z nichž největší je Zadný Ľadový štít. Ledovec se však v důsledku klimatických změn postupně zmenšuje.
  • Vysoké Tatry jsou domovem mnoha druhů zvířat, včetně medvědů, rysů, vlků, kamzíků a kozorožců. Některé z těchto druhů jsou však ohrožené a chráněné.
  • Tatry jsou známé také svými vodopády. V největším vodopádu Skok, který měří více než 25 metrů, lze najít mnoho druhů rostlin a živočichů.
  • V Tatrách se nachází mnoho horských chat a hotelů, které nabízejí ubytování turistům. Mezi nejznámější patří například Grandhotel Praha v Tatranské Lomnici.
  • V Tatrách se nachází i mnoho přírodních památek, jako je například Vyšné Wahlenbergovo pleso. Tento krásný ples se nachází v nadmořské výšce 2 189 metrů a je obklopen nádhernou horskou krajinou.
  • Vysoké Tatry jsou také oblíbeným místem pro zimní sporty, jako je lyžování a snowboarding. Nejznámější lyžařská střediska v Tatrách jsou Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica a Jasná.
  • V Tatrách se nachází i mnoho turistických tras, které umožňují turistům objevovat krásy tohoto horského pohoří. Mezi nejoblíbenější trasy patří Vysoké Tatry – nejvyšší vrcholy a Tatranská magistrála.
  • Vysoké Tatry mají také bohatou historii a kulturní dědictví. Na území Tatranského národního parku lze najít mnoho památek, jako jsou kostely, hrady a zříceniny.
  • V Tatrách se také nachází mnoho minerálních pramenů a lázní, které jsou oblíbené pro své léčivé účinky. Mezi nejznámější lázně patří Tatranské Zruby a Štrbské Pleso.
  • Vysoké Tatry jsou také domovem mnoha tradičních slovenských zvyků a lidových tradic. Každý rok se zde konají různé festivaly a kulturní akce, které připomínají historii a kulturu této oblasti.
  • V Tatrách se nachází i několik unikátních horských chat a ubytování, jako je například Rainerova chata nebo chata pod Rysmi. Tyto chaty nabízejí turistům nejen ubytování, ale i gastronomické zážitky a možnost poznat místní kulturu a tradice.

Vysoké Tatry jsou skutečně nádherným a unikátním horským pohořím, které nabízí nejen krásné výhledy a přírodní scenérie, ale také mnoho kulturních, historických a turistických zajímavostí. Bez ohledu na to, zda si přejete vystoupit na nejvyšší vrchol, projít se po krásné turistické trase nebo si užít zimní sporty, Vysoké Tatry určitě stojí za návštěvu.

Článek pochází z našho online magazínu azetdovolena.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz