Hlavní obsah
Lidé a společnost

Franka Sinatru pohřbili s 10 desetníky v kapse. Památka na druhé výkupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: repro foto / Wikipedia Commons - volné dílo

Romanticky založený drsňák Frank Sinatra v nejlepší formě (okolo roku 1957)

Kvůli úspěchu se spolčil s mafií, která mu pomohla v Hollywoodu, nemusela však zasahovat při únosu jeho syna. Frank Sinatra by za jeho návrat zaplatil cokoli, ale vyděrači byli nečekaně skromní.

Článek

Do rakve americkému zpěváku Franku Sinatrovi (1915-1998) dali láhev whisky, cigarety a pochopitelně zapalovač. Že mu v posmrtném životě budou dělat společnost propriety ukázkového flamendra, nepřekvapí. Ale v kapse kalhot měl také 10 desetníků, které u sebe nosil nepřetržitě od 8. prosince 1963 až do konce svých dnů. Proč? Tehdy mu totiž unesli jediného syna Franka Sinatru mladšího.

Zmíněného večera bylo Sinatrovu potomkovi jen 19 let, ale už nějakou dobu kráčel ve šlépějích svého otce. O tom snil od dětství, kdy usilovně zpíval a cvičil hru na piano. Podezření z protekce rezolutně odmítal. „Mít slavného otce znamená jediné, že musíš pracovat třikrát tvrději než chlápek z ulice,“ tvrdil v dospělosti, ostatně jako mnozí jiní potomci slavných rodičů. Toho zimního večera odpočíval po vystoupení v Harrah's Club Lodge v lyžařském středisku Lake Tahoe, když do jeho šatny vtrhli dva muži a zavázali mu oči. Zmateného juniora pak odvlekli do auta a zmizeli neznámo kam.

Někdy je méně až dost

Příštího večera otci Sinatrovi zavolal jeden z únosců, který mu sdělil, že od té chvíle spolu budou komunikovat jen prostřednictvím telefonních automatů. A hovory se tehdy platily dolarovými deseticenty. Zpěvák se bezvýhradně řídil jeho pokyny a pro každý případ s sebou začal nosit 10 těchto mincí. Zločinci za propuštění uneseného požadovali nezvykle přesnou částku 240 000 dolarů a kupodivu odmítli přijmout rovný milion. Sinatra dal peníze bez větších problémů dohromady a zanechal je na smluveném místě. A k jeho úlevě mu byl synek vrácen bez sebemenšího šrámu na těle i na duši.

Foto: repro foto / Wikipedia Commons - volné dílo

Frank Sinatra junior během vystoupení v Red Skelton Show z roku 1970

Nebylo to poprvé, kdy dával něco za něco. Deset let předtím se musel vyplatit ze závazku vůči italské mafie, která se na začátku 50. let uvolila restartovat jeho upadající kariéru. Pro vysvětlení toho vztahu uveďme, že původem byl Italoameričan. Díky jejímu vlivu v Hollywoodu dostal vedlejší roli ve válečném dramatu Odtud až na věčnost, za kterou v roce 1953 dostal cenu americké filmové akademie Oscar. Celkově snímek vybojoval osm pozlacených sošek a byl to i kasovní trhák. Za velký comeback se však musel odvděčit vystupováním v kasinech Las Vegas. Na „brigádu“ v pouštní mekce hazardu, kde zločinecké syndikáty praly svoje špinavé peníze, bez odmluv nastoupil ještě téhož roku…

Pikantní bylo, že hrál vojáka, ale za druhé světové války nesloužil v armádě. Oficiálně ho odvodní komise klasifikovala jako nevhodného k vojenské službě kvůli prasklému ušnímu bubínku. Armádní spisy dále uváděly, že údajně vykazuje emocionální nestabilitu (zřejmě prchlivost), ovšem podle vlivného sloupkaře bulvárních médií Waltera Winchella prý Sinatra za tento verdikt zaplatil 40 000 dolarů. Následné vyšetřování FBI však toto podezření nepotvrdilo.

Foto: repro foto / Wikipedia Commons - volné dílo

Role ve filmu „Odtud až na věčnost“ mu přinesla Oscara, ale i závazek vůči mafii v Las Vegas

Ale zpátky k únosu. Vyšetřování odhalilo, že organizovanou bandu tvořili Barry Keenan, Joe Amsler a John Irwin. Měli se „spiknout za účelem únosu“ Sinatry jr., pochopitelně ze zištných důvodů. Většina výkupného byla zabavena a vrácena zpěvákovi. Soud se s nimi nemazlil: Keenan a Amsler byli odsouzeni na doživotí plus 75 let a Irwin „jen“ na 75 let. Později však byly jejich tresty dramaticky sníženy a povedený trojlístek si odseděl zhruba čtyři roky.

Jak jsme již uvedli, interpreta legendární písně My Way pohřbili s několika „nezbytnými doplňky pravého muže“. Jakými přesně? Byla to whisky značky Jack Daniel's, krabička cigaret Camel a zapalovač Zippo. Zlatavý nápoj byl Sinatrovým častým společníkem jak na pódiu, tak mimo něj díky doporučení komika Jackieho Gleasona. „Jsem pro cokoli, s čím dokážete přežít noc, ať už je to modlitba, sedativa nebo láhev Jacka Daniela,“ chválil Sinatra mok, jenž neváhal označit za „nektar bohů“. To dosvědčil v reklamě zmíněného producenta whisky a vznikl i prémiový label na jeho počest pod názvem Sinatra Select.

Seznam zdrojů:

https://people.com/frank-sinatra-kidnapping-anniversary-father-started-carrying-dimes-8412048?hid

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/nine-famous-people-and-what-theyre-buried-180953186/

https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra

https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra_Jr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Frank Sinatra

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz