Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevolím, ale budu nadávat na vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arnaud Jaegers / Unsplash free

Existuje mnoho druhů voleb, některé však mají menší účast, některé větší. Jedno ale mají společné, a tou je věčná nespokojenost lidí, a mnohdy i nízká účast.

Článek

Nejdříve je nutné si uvědomit, že i ty nejobyčejnější volby jsou důležité, neboť jen tak máme možnost ovlivnit, byť i jen malé věci. Podmínkou volit je nejen zletilost a svéprávnost, ale i trvalý pobyt.

Komunální volby nebo také volby do zastupitelstev obcí se konají jednou za 4 roky, a minimálním počtem zastupitelů může být 5 lidí. Celkový počet zastupitelů je však odvislý počtem obyvatel v dané obci. Maximální počet členů zastupitelstva je max 55, v Praze pak až 75. Účastí v těchto volbách mají lidé možnost ovlivnit dění ve své obci. Nejbližší volby se budou konat v roce 2026, spolu s volbami do 1/3 senátu.

Volby do krajského zastupitelstva se také konají jednou za 4 roky. Počet členů zastupitelstva je taktéž dán počtem obyvatel v kraji, a to v rozmezí 45, 55, 65 členů. Tímto mohou lidé ovlivnit dění v celém kraji, podle předvolebních programů daných kandidátů. Nejbližší volby se budou konat již tento podzim.

Malinko odlišné jsou volby do Evropského parlamentu, kdy naši zemi bude zastupovat 21 kandidátů. Tyto volby se konají pak jednou za 5 let. Nejbližší volby se budou konat již letos, a to 7. a 8. června. Zde mohou občané nejen Česka, ale i dalších států v EU, vyjádřit názor, či určit směr putování celé EU.

Snad nejdůležitějšími volbami v ČR jsou volby do Poslanecké sněmovny, které se konají jednou za 4 roky. Nejbližší volby se budou konat již příští rok, a lidé tak mohou vystavit pomyslné vysvědčení současné pětikoalici. Lidé mají možnost přímo ovlivnit budoucí dění v naší zemi.

Dalšími, neméně důležitými volbami, je pak volba do senátu ČR. Zde je ale systém odlišný, neboť se vždy volí jen 1/3, kdy nově zvolení mají mandát na 6 let. Každé dva roky se vždy konají volby právě do 1/3 senátu. Tyto volby se obyčejně skládají ze dvou volebních kol.

Poslední, relativně nová volba je volba prezidenta. Konají se jednou za 5 let, a stejný prezident nemůže být zvolen více než dvakrát po sobě.

Proč jsou volby důležité

Jak jsem již rozepsal u jednotlivých druhů, lze takto ovlivnit nějaké směřování do budoucna, ať už v malé vísce, nebo celé země. Poslední volby vyvolaly zajímavé reakce, jak skupiny voličů ANO, tak těch, kteří volili pětikoalici. Kupříkladu mnoho komentářů znělo v duchu, co jste si zvolili, to máte. Je třeba si uvědomit, že pokud někdo nechce jít volit, pak by samozřejmě neměl nadávat na ty, kteří vládnou. Pokud si někdo řekne, že jeho hlas stejně nic nezmění, plete se. Když si přesně toto řekne takových 500 000 lidí, může to být významný rozdíl. To, jestli člověk půjde volit, je zatím jen na jeho svědomí. Volby jsou občanskou povinností, a pokud někdo jít volit nechce, dává tím najevo, že se nezajímá o dění v zemi. Pokud se někdo nezajímá o dění v zemi, je mu za těžko obětovat těch pár min, neměl by pak od státu ani nic chtít, včetně bezplatné lékařské péče, vzdělání, a jakýchkoliv sociálních dávek.

Měli bychom být rádi za to, že vůbec nějaké volby jsou, že jsou svobodné a demokratické. Zkuste se podívat třeba do minulosti, nebo do jiných států, např. mnohými obdivované Rusko, jak tam probíhá volba prezidenta. Jistě zcela svobodně, „demokraticky“ a se širokým spektrem volených. Letos nás čekají hned troje volby. Jak jsem již psal, v létě to budou volby do Evropského parlamentu, na podzim pak do krajů a 1/3 senátu.

Parlamentní volby příští rok budou výzvou pro současnou pětikoalici, ale i pro opoziční strany, nebo strany nové. Obhájí současná vláda svá křesla, nebo se do čela dostane opět strana z opozice? Co když se objeví nová strana a ta vyhraje? Uvidíme.

Anketa

Kdyby teď měly být volby do parlamentu, koho by jste volili?
Současnou pětikoalici, jsou super.
56,9 %
Někoho z opozice
22,8 %
Současnou pětikoalici, jsou menší zlo
14,9 %
Novou stranu, současným již nevěřím
2,5 %
Volit nechci
2,9 %
Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz