Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč se tolik lišily exit poll průzkumy a výsledek slovenských voleb?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Mapa výsledků slovenských parlamentních voleb konaných 30. 9. 2023.

Zatímco tzv. exit poll během slovenských parlamentních voleb předpovídal těsné vítězství Progresívneho Slovenska, vyhrál SMER, a to ne úplně těsně.

Článek

Významný rozdíl mezi tzv. „exit poll“ průzkumyskutečným výsledkem voleb na Slovensku mě zaujal. Jaké má vysvětlení? Podle mého názoru toto:

  1. Tlak systému a médií je už tak silný, že voliči tazatelům v exit pollu raději lhali, než aby si za volbu nechali nadávat. Také takto funguje progresivistický nátlak. Se svobodou nemá nic společného.
  2. Průzkum exit poll probíhal jen nebo převážně ve velkých městech. Naduté přehlížení menších měst a venkova známe i od nás.

Podle dvou exit pollů (průzkum, kdy se tazatelé ptají lidí opouštějících volební místnosti na jejich volbu) mělo vyhrát Progresívne Slovensko (PS). Těsně za ním měl být SMER. A skutečnost? Vyhrál SMER (23 %) a o něco dále za ním je PS (18 %). SMER (tmavě modrá) s několika výjimkami vyhrál všude kromě Bratislavy a Košic. Tam vyhrálo PS (oranžová).

Pro českou debatu o korespondenční volbě je zajímavé také to, že progresivisté vyhráli všude v zahraničí. Před časem jsem napsal, že nepochybuji, že Vít Rakušan a další prosazují korespondenční volbu v zahraničí ze zištných důvodů. Výsledek slovenských voleb to potvrzuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz