Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Projektante dělej, hlavně si s tím nehraj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Měl jsem tu (ne)čest pracovat pro několik firem v oblasti elektroinstalací a fotovoltaiky. Ať už jako student, nebo později na HPP. No, od mých začátků už nějaké to desetiletí uteklo, ale firmy zůstávají furt stejné (špatné).

Článek

Začátek je vždy stejný, týden hájení a dostání se do problematiky. A pak to začne. Starší projektant přijde a řekne - moc si s tím hraješ. No a já řeknu, že ten rozvaděč má přes 100 modulů, je potřeba spočítat oteplení, některé průřezy se mi zdají poddimenzované z návrhu a jištění bych taky upravil. Starší kolega si poklepe na hlavu a řekne, ať si s tím nelámu hlavu, ať to prostě jen překreslím ze čmáranic ze stavby, že už je to hotové a prováděčka je vlastně už skutečný stav.

Stejně si to potají přepočítám, oteplení nevyšlo dost tragicky a na jeden 16 A jistič je pověšeno tak 23 A. Takže jdu znovu za „šéfem“, který už mě teď sjede opravdu natvrdo a žaluje majiteli, že ho neposlouchám. Ten začne klasickou písničku, kolik lidí čeká před branou a ať zaberu, nebo můžu jít. No takže odcházím no. A šéf si dále stěžuje, jak je těžké najít dobré pracovníky. Jo, za ty peníze najít dobrého překreslovače je celkem umění, najít projektanta zázrak. No a sem tam se něco přehřeje, tak se dá prostě větší jistič, nechá se pootevřený rozvaděč, nebo nabastlí ventilátor z PC. O tom, že je rozvaděč vlastně výrobek a ta realizace, kde si každý dá, co ho napadne, až je rozvaděč narvaný k prasknutí, měl by mít typovou zkoušku, je vlastně nelegální, na to nikdo moc nehledí. Revizák je z firmy a razítkuje jedna báseň.

Další firmou je instalační byznys s fotovoltaikou. Nejlevnější panely, nejlevnější střídač, svodiče přepětí na 50 metrech jen jednou u rozvaděče (kdo by se s tím na střeše dělal, troubo), vše přikostřený k hromosvodu, i když není důvod a šlo to oddálit. Firma je i realizační, ale hodně dělá projekty pro „svépomocníky“. Projekt je hotov většinou za půl hodiny, vše totální CTRLC a CTRLV. Texty pak sekretářka přepíše na výkresy přímo ve Wordu. Patnáct tisíc za projekt, který čítá univerzální schéma FVE, mění se jen adresa instalace a majitel. Perfektní byznys, doporučuji. Je to mnohem výnosnější, jak lézt někam na střechu. Tam stejný zisk trvá prostě o trochu déle.

Třetí otřesnou štací po rozvaděčích a fotovoltaice je práce na dohodu DPP. Hodina za dvě stovky. Práce na 20 hodin měsíčně. Před 20 roky slušné peníze. V čem to spočívalo? Podepsat se pod projekt, který jsem nečetl, jako garant s vyhláškou 50. Z 20 hodin se to smrsklo na hodinu měsíčně, aby mě nezdržovali. Prostě bílý kůň, i když si myslím, že by se z toho firma nevykroutila, kdyby došlo na lámání chleba. Takže 400 Kč za dva měsíce a pak jsem se půl roku bál zazvonění své Nokie 3210. Brr, to bývaly časy. Ale teď to není o moc lepší. Franto, podrž to, já jdu pro peníze, je asi ještě horší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Projektování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz