Hlavní obsah
Názory a úvahy

A takhle tady žijeme. Ministr může morálně selhat i lhát a nestane se vůbec nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V době, kdy se střílelo na fakultě, byl na MPSV vánoční večírek. Ministr Jurečka ho ani po této události neukončil, po jednání vlády se na něj vrátil, evidentně lhal veřejnosti i médiím, ministrem přesto zůstává. Jako opravdu?

Článek

Večírek offline

21. 12. 2023 v 15:00 začal na MPSV vánoční večírek. V 15:17 se objevily první zprávy o střelbě na fakultě. Nejpozději v 16:00 tragédii s hrůzou sledovala celá republika. Vlastně celá ne. Na večírku ministerstva o tom nevěděli. Zábava byla tak skvělá, že se nikdo za celou dobu nepodíval na telefon nebo možná podíval, ale chudákovi Jurečkovi to zatajili. Ten byl natolik zaměstnaný programem, že situaci zjistil až v 18:26. Takhle nějak to tedy bylo podle vyjádření ministra i úřadu. Doopravdy? Spíš ne. Existuje několik svědků, kteří tvrdí, že o střelbě se mluvilo na večírku po celou dobu, dokonce přímo s ministrem. A může v dnešní době někdo věřit tomu, že se samotný ministr nepodívá na telefon, na zprávy, zmeškané hovory?

Nevěděl jsem, nemůžu za to

Hned druhý den začalo vysvětlování. Dozvěděli jsme se, že pan ministr nevěděl, a že večírek ukončil ihned po jednání vlády. Ale ejhle další svědci vypověděli, že pan ministr se po jednání vrátil (to pak přiznal, potřeboval si něco dodělat) a se zhruba třiceti lidmi dál zůstal na ministerstvu až do půl čtvrté do rána. Mlčeti, zlato, pane ministře.

Následně zřejmě nastoupili poradci a Jurečka se začal omlouvat a kát. Trochu pozdě. Možná kdyby se omluvil hned první den ráno, projevil trochu empatie vůči obětem a pozůstalým, možná by to veřejnost mohla pochopit a možná bychom si stejně jako pan Navrátil mohli říci, že to byla klukovina. Možná většina z nás chápe, že večírek byl dlouhodobě naplánován a vše bylo objednané, na druhou stranu nic nebránilo tomu, aby byl večírek rozpuštěn a jídlo věnováno třeba charitě. Prostě dalo se to vyřešit lidsky a empaticky.

A co to pivo, pane ministře?

Možná si vzpomenete (a opozice zapomnětlivým velmi rychle připomněla), že to není poprvé, kdy ministr nevěděl nebo si neuvědomil. V době zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti (covidové období - listopad 2020) si zase na sociální sítě dal fotografii s pivem na ulici. I tehdy se omluvil, kál a byl stejně jako tentokrát připraven převzít za své činy odpovědnost a jako politik skončit. Neskončil a neskončí ani tentokrát.

Chybovat je lidské, klukovina

V posledních dnech se k Jurečkovu přešlapu vyjadřují politici. Obvykle jsou zajedno. Bylo to nevhodné, ale když se omluvil, je to v pořádku, je přece jen člověk, navíc to byla klukovina. Co konkrétně? Absence empatie, morálních hodnot nebo lhaní? Nebo výsměch nám všem, když člověk, který hlasuje pro státní smutek jde pár minut poté pokračovat v oslavách?

Ano, Jurečka je člověk a chybovat je lidské. Ale kromě toho, že je člověk, je ministr, veřejně známá osobnost, která má jít svým lidem příkladem, má reprezentovat a očekává se od ní férové jednání, dostatek empatie, slušnosti a morálky (mluvíme přece o ministrovi SOCIÁLNÍCH věcí, kde tedy v prosinci bylo sociálno?) Nemluvě o tom, že právě ministr je ten, který se svou funkcí a složeným slibem přebírá odpovědnost za celý úřad a za všechna svá rozhodnutí (nejen svá, ale i svých podřízených)

Nejen ministr, ale i vláda, která jej podpořila nám ukázala, že veškerá morální a společenská pravidla v naší zemi jsou pouze prázdnými frázemi. A platí pouze pro někoho.

Mimo celou kauzu bych se pozastavila i nad pracovní dobou úředníků na MPSV. Opravdu mají všichni v 15:00 po pracovní době? Nebo se již během ní baví a pobírají za to plat? Mají vánoční večírek v náplni práce? A byli všichni do konce pracovní doby bez alkoholu?

Zdroje

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/marian-jurecka-vecirek-ministerstvo-mpsv-politolog_2401091031_ako

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-uvazuji-o-rezignaci-svolam-kvuli-tomu-stranicke-spicky-rekl-jurecka-243136

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-uvazuji-o-rezignaci-svolam-kvuli-tomu-stranicke-spicky-rekl-jurecka-243136

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jurecka-pivo-jsem-zahnul-neuvedomil-jsem-si-to-jsem-pripraven-na-odchod-40342512

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz