Hlavní obsah
Cestování

Almaty - bývalé hlavní město Kazachstánu příjemně překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Kazachstán rozhodně nikdy nebyl na mém cestovatelském seznamu. V roce 2019 jsem díky mému muži mohla strávit prodloužený víkend v bývalém hlavním městě Almaty. A byla to nádhera.

Článek

V bývalém hlavním městě Kazachstánu jsme strávili čtyři dny. Času bylo málo, navíc bylo nutné splnit nějaké pracovní povinnosti, přesto jsme toho stihli hodně. Očekávání nebyla v podstatě žádná, o to víc nás tohle místo příjemně překvapilo.

Foto: Wikipedia Commons

Park Almaty

Almaty

Almaty (původně Alma-Ata) je největší a nejlidnatější kazašské město sídlící poblíž hranic s Kyrgyzstánem na úpatí pohoří Ťan-šan. Do roku 1997 se jednalo o hlavní město, z důvodu bezpečnosti se hlavním městem stala Astana. Město bylo původně vystavěno pro 400 tisíc obyvatel, díky silné migraci zde v roce 2019 žily téměř 2 milióny obyvatel. Vzhledem k přelidnění a velkým ekologickým problémům je ve městě zakázáno nadále stavět a naopak je zde snaha o vybudování větších zelených ploch.

Ve městě nenajdete příliš historických památek, přesto stojí za procházku. Hlavním centrem je náměstí Republiky, kde se konají hlavní veřejné události. V severní části náměstí se nachází monument oslavující nezávislost Kazachstánu - osmnáctimetrový obelisk, na jehož vrcholu je zlatý válečník stojící na okřídleném leopardovi. V době naší návštěvy probíhalo několik vojenských přehlídek, které byly předzvěstí blížícího se svátku Dne národní obrany (7. květen). V době přehlídek je zde zakázán vjezd dopravy.

Významné jsou také parky - Park 28 panfilovských gardistů, v němž najdeme monumentální památník 2. světové války, před pomníkem hoří věčný plamen, který má navždy připomínat padlé ve válce. Známý je i park prvního prezidenta.

V Almaty najdeme velké množství fontán (přes 120), které společně tvoří zavlažovací systém. Zřejmě nejznámější je zvěrokruhová fontána.

Po celém městě je dostatek restaurací a občerstvení, a přestože průvodce upozorňoval na vysoké ceny, základní potraviny nebo lehký oběd se cenově vyrovnal našim cenám.

Po městě jsem se běžně pohybovala sama a cítila jsem se celou naprosto bezpečně.

Foto: By Igors Jefimovs, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54077353

Park prvního prezidenta

Kök Töbe

Jedná se o vrcholek a turisticky oblíbené místo nad městem Almaty. Nachází se 1130 metrů nad mořem. Nahoru se dostanete přímo z centra města lanovkou, případně můžete vyjet autem, nebo jít pěšky. Nahoře se nachází restaurace, malá zoologická zahrada a několik turistických atrakcí, například obrácený domek, televizní věž a bronzová socha Beatles. Za zmínku stojí také nádherný výhled nejen na Almaty, ale i na horské vrcholy. Turisté i místní sem také rádi jezdí sledovat západ slunce. Výhledy jsou často ovlivněny smogem.

Foto: By Kalabaha1969 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17765795

Kok Tobe

Almatinské jezero

Jezero vzniklé zemětřesením leží v horách asi 15 km jižně od Almaty v nadmořské výšce 2500 metrů. Dostanete se k němu autem nebo na kole. Voda je chladná a láká ke koupání, to je zde ale zakázané, jezero slouží jako zdroj pitné vody pro celý region.

Foto: Prostě člověk

Almatinské jezero

Medeu

Na okraji Almaty se nachází zimní stadion s rychlobruslařskou dráhou Medeu. Jedná se o jedno z nejvýše položených kluzišť na světě (1691 m.n.m.). Led se vytváří z řeky Malá Almatinka a na dráze v minulosti padlo 126 rekordů, proto je považováno za nejrychlejší dráhu. V létě se zde konají velké koncerty.

Foto: Prostě člověk

Medeu

Foto: Prostě člověk

Medeu

Shymbulak

Přímo nad Medeu se nachází lyžařské středisko Shymbulak. Medeu i Shymbulak byly rekonstruovány pro Zimní asijské hry v roce 2011, počítalo se i se zimní olympiádou v roce 2022, která se však v Kazachstánu nekonala. Nahoru vede několik na sebe navazujících lanovek. Dostanete se až do výšky 3163 m.n.m., celková délka sjezdovek je 18 km. V létě je areál využíván pro sportovní aktivity jako je například paragliding, trampolíny, pěsí turistika a další.

Shymbulak jsme navštívili začátkem května. V Almaty bylo těsně pod dvaceti stupni a pokud smog dovolil, bylo pěkně slunečno. Moc teplého oblečení jsme neměli, ale protože jsem ještě nikdy na „třítisícovce“ nebyla vyrazili jsme až nahoru. Přijeli jsme do naprosté mlhy a byli jsme trochu zklamaní. Ale štěstí nám přálo. Z naprosto mléčné mlhy se během několika minut stalo slunečné místo. Krásný zážitek, zejména pro člověka, který přece jen nosí raději žabky než zimní boty.

Foto: Prostě člověk

Po nástupu do lanovky jsem moc nevěřila, že za pár minut uvidím sníh.

Foto: Prostě člověk

Chvílemi to vypadalo, že neuvidíme kromě mlhy nic. A tak jsme váhali, zda vůbec jet dál.

Foto: Prostě člověk

Že by to nakonec přece jen stálo za to?

Foto: Prostě člověk

Shymbulak

Foto: Prostě člověk

Shymbulak a úžasná změna počasí.

Zdroje

https://en.wikipedia.org/wiki/Almaty

https://central-asia.guide/kazakhstan/destinations-kz/shymbulak/

https://central-asia.guide/kazakhstan/destinations-kz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Almaty

vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Almaty
Kluziště

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz