Hlavní obsah
Cestování

Duny v Maspalomas - kousek pouště na Gran Canarii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Nejznámější turistické letovisko ostrova Gran Canaria se pyšní tzv. Malou Saharou, přírodní rezervací, ve které najdete až dvacetimetrové duny, které připomínají opravdovou poušť a lákají turisty z celého světa.

Článek

Maspalomas je zřejmě nejznámějším a nejnavštěvovanějším místem ostrova Gran Canaria a najdete ho na jihu tohoto španělského ostrova. Toto letovisko je známé zejména nejdelšími a nejhezčími plážemi a hlavně dunami. Za těmi jsme se během své dovolené vydali i my.

Pro delší pobyty obvykle vyhledáváme spíše méně turistické oblasti, tudíž jsme do letoviska Maspalomas jeli místní hromadnou dopravou z jiného místa. Autobusová doprava je až na pravidelná mírná zpoždění relativně spolehlivá a dostanete se prakticky kamkoliv. Cena se vypočítává dle vzdálenosti a pohybuje se v řádech jednotek eur. Nechali jsme si předem poradit a vystoupili jsme až na Playa del Ingles, odkud jsme se vydali přímo k hlavní vyhlídce na duny. Playa del Ingles je nádherná a rozlehlá písečná pláž, jakých na Gran Canarii moc nenajdete, takže určitě stojí za zastávku.

Po osvěžení jsme se vydali k hlavní vyhlídce, která byla vzdálená zhruba 2 km. Cesta vede po příjemné promenádě, která je lemována zejména hotely a apartmány. Turistů je tu nespočet, a to i mimo sezónu.

Vyhlídka Mirador de las Dunas a informační centrum se nachází u hotelu Riu Palace a můžete se odtud vydat přímo mezi duny a užít si tak písku mezi prsty a ve vlasech, co hrdlo ráčí. Vstup do dun není omezen a je zdarma.

Často se mylně uvádí, že písek sem přivál vítr až ze Sahary a vytvořil tak až dvacetimetrové duny, ale není to pravda. Vznikly z roztříštěných korálů, které rozmělnilo vlnobití, a které se postupně proměnily na hutný písek, který se promíchal s pískem vulkanickým, velký vliv měla tsunami v roce 1755. Toto je jen jedno z možných vysvětlení původu, existují i jiné výklady. Duny jsou díky větru pohyblivé a neustále mění tvar, v podstatě každý den je pohled na ně trochu jiný. Od roku 1987 je tato 404 hektarů velká oblast chráněna jako přírodní rezervace.

Foto: Prostě člověk

Duny lákají k procházkám i dovádění.

Foto: Prostě člověk

Duny jsou rozlehlé, vždycky najdete místo, kde jste chvíli skoro sami.

Foto: Prostě člověk

Původ dun není úplně jasný.

Foto: Prostě člověk

Skoro jako v Africe.

Duny jsou nádherné v kteroukoliv dobu a neustále lákají davy turistů. Velké množství jich sem jezdí večer užít si neopakovatelný západ slunce. Samozřejmě takové množství turistů duny ničí, jejich regenerace byla znát zejména v době covidu. Vláda dlouhodobě uvažuje o částečném zamezení přístupu turistů, ale zatím zůstává jen u záměru.

Když jsme si dosyta užili dun, vydali jsme se k oceánu, kde jsme se procházeli po pláži. Stejný záměr mají samozřejmě stovky dalších turistů, takže jsme si chvílemi připadali jako na hlavní silnici. Své si zde užívají i nudisti, je zde několik oficiálních nudistických pláží, najdete zde i gay pláž.

Foto: Prostě člověk

Fascinující Atlantik.

S příchodem k majáku v Maspalomas už procházka přestala být příjemná, ale pokud Vám nevadí přeplněné pláže plné osušek a křičících turistů, bude se Vám líbit i tady. My jsme původní plán strávit zde odpoledne na pláži přehodnotili a pokračovali jsme ještě dál po promenádě, která začíná 56 metrů vysokým majákem Faro de Maspalomas, který je od roku 2005 národní památkou. Poprvé se rozsvítil 1. února 1890 a dodnes plní svou funkci.

Foto: Prostě člověk

Maják se nachází kousek od dun.

Od majáku jsme pak pokračovali podél oceánu podél hotelů a restaurací udržovanou promenádou další tři kilometry až k menší klidné pláži Playa de Meloneras, kde jsme se osvěžili a vydali se zpátky do naší malé vesničky téměř bez turistů, kde jsme byli ubytováni.

Foto: Prostě člověk

Palmová promenáda v Maspalomas.

Foto: Prostě člověk

Playa de Meloneras

Pokud se chystáte na tento ostrov, určitě nevynechte tento výlet, duny jsou krásné a fascinující, litovat určitě nebudete.

Zdroje:

https://sites.google.com/flywebmakers.com/dunas-de-maspalomas/home

https://en.wikipedia.org/wiki/Maspalomas_Dunes

https://kanarske-ostrovy.vdetailech.cz/oblasti/gran-canaria/katalog-objektu/zajimavosti-a-atrakce/majak-faro-de-maspalomas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz