Hlavní obsah
Zdraví

Endometrióza - nemoc, o které se stále málo ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Endometrióza je chronické onemocnění, kterým trpí ženy v produktivním věku. Příznaky jsou různé, často velmi bolestivé, mnohdy vedou k neplodnosti. Účinná léčba zatím neexistuje.

Článek

Endometrióza - co to je

Jedná se o hormonální onemocnění, kdy se endometrium (děložní výstelka) objevuje mimo děložní dutinu, nejčastěji v oblasti malé pánve, ale i v jiných orgánech (například plíce). Endometria vytváří ložiska, která podléhají změnám v průběhu menstruačního cyklu, dochází pak k zánětům a srůstům, které jsou velmi bolestivé. Nejčastěji jí trpí ženy v produktivním věku, ale výjimkou nejsou ani velmi mladé ženy.

Příznaky

Endometrióza bývá označována za nemoc - chameleona, protože příznaky jsou různé. Některé ženy trpí nesnesitelnými bolestmi v době menstruace i mimo ni, další trpí chronickou únavou, zažívacími potížemi nebo bolestí při sexu, jiné nemají příznaky žádné a onemocnění se zjistí až jako příčina neplodnosti. Endometrióza je nezhoubné onemocnění, není smrtelné, ale má značný vliv na kvalitu života, a to nejen po stránce zdravotní, ale i emociální a sociální. Mnoho žen má z důvodu neustálých bolestí nebo z nemožnosti počít dítě psychické problémy. Bolesti jsou někdy tak ochromující, že pacientka není schopna běžného fungování, tedy se začne vyhýbat společnosti, ovlivňuje také pracovní výkony.

Příčiny vzniku endometriózy

Příčiny dosud nejsou známy. Velký vliv mají zřejmě 3 faktory - genetický, imunologický a hormonální. Kromě toho má vliv také životní styl - nevhodná strava, kouření a stres.

Endometrióza a neplodnost

Nejčastěji bývá spojována s neplodností. Důvodem je zřejmě to, že je velmi často diagnostikována právě v době, kdy se ženě nepodaří otěhotnět. Do té doby, i když má bolesti, onemocnění neřeší, o endometrióze se totiž příliš nemluví a mnoho z nás má zakořeněno, že menstruace prostě bolí a je to normální. Mnohým ženám se ani po chirurgickém odstranění endometriózy otěhotnět nepodaří a často podstupují umělé oplodnění.

Diagnostika

Endometrióza bývá 100 % diagnostikována (a zároveň léčena) až při laparoskopii. Ale gynekolog na ni může upozornit i na základě příznaků, expertního ultrazvuku a magnetické rezonance. V případě podezření by žena rozhodně měla navštívit specializované endocentrum. Udává se, že na diagnózu ženy čekají v průměru 7-10 let, i to je jeden z důvodů, proč navštívit odborníky.

Léčba

Možností léčby je několik a vždy záleží na stavu pacientky, jejím věku a dalších okolnostech. Žádná léčba není stoprocentní, ale obvykle minimálně zmírní příznaky, pomůže k případnému otěhotnění a zlepší kvalitu života ženy. Je velmi důležité léčit se u odborníka, který se endometriózou zabývá a péče o pacientku pro něj nekončí po operaci. Obvykle se přistupuje buď k chirurgické léčbě (laparoskopická operace) nebo ke konzervativní léčbě (hormonální léčba) a ženám je často doporučována i další terapie (fyzioterapie, tradiční čínská medicína, změna stravy, fytoterapie a další). Jak již bylo zmíněno, léčba nemusí být vždy účinná, ale hlavním cílem je zlepšit kvalitu života ženy.

Informace o endometrióze

Ještě před několika letech se o endometrióze nemluvilo téměř vůbec. Informace nebyly dostupné a mnoho žen se i nyní stále stydí o svých potížích mluvit. Dnes už je informací mnohem víc, endometrióza je zařazena mezi civilizační choroby, ženy sdílejí své příběhy na sociálních sítích, březen byl označen za měsíc endometriózy, média o nemoci také častěji informují. Vznikla také organizace ENDO Talks CZ z.s., která se jako první česká pacientská organizace zaměřila na osvětu tohoto onemocnění a plní svou úlohu skvěle. Informace a diagnóza je prvním krokem k lepšímu životu. Já jsem na svou diagnózu čekala skoro dvacet let, ani po dvou letech stále nemám vyhráno, ale rozhodně je moje cesta o něco snazší.

Zdroje

https://www.actualgyn.com/clanek/2019/224

https://endotalks.cz/co-je-endometrioza/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Laparoskopie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz