Hlavní obsah
Cestování

Krimmelské vodopády jsou kouzelné i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Rakouské Alpy jsou oblíbeným místem pro turisty v zimě i v létě. Najdeme tu krásné stezky, vyhlídky a úchvatné vodopády. Krimmelské vodopády jsou nejvyšší v Rakousku a jedny z nejvyšších ve střední Evropě. A i v zimě jsou úchvatné.

Článek

Většina turistů v zimě míří do Alp zejména za lyžováním a dalšími zimními sporty, ale i nelyžaři si zde najdou svoje. Letošní zima navíc lyžování tolik nepřeje a na sjezdovkách najdeme kvalitní sníh spíše v těch nejvyšších polohách nebo jen dopoledne, pak už je sníh mokrý a těžký. Ale na procházky se můžete vydat kdykoliv.

My jsme se při letošním pobytu vydali za vodopády. Těmi v Rakousku nejvyššími. Krimmelské vodopády jsou právem označovány za jedny z nejkrásnějších evropských vodopádů. Tvoří je kaskáda tří menších vodopádů na řece Krimmel Ache, měří celkem 385 metrů a řadí se mezi nejvyšší ve střední Evropě. Najdeme je v Národním parku Vysoké Taury na pomezí Salcburska a Tyrolska.

Tohle krásné místo navštíví ročně 40 000 turistů, ale vydávají se sem zejména v létě, kdy je přístupná celá čtyřkilometrová stezka, můžete se zastavit na celkem 11 vyhlídkových místech, nechat se osvěžit vodou z vodopádů. Vstup je zpoplatněn, turisté jsou rozmístěni po celé ploše, nicméně sami zde rozhodně nebudete. V zimě uvidíte jen část udržované stezky, ale za to zde bude jen minimum turistů.

My jsme si pro tento výlet vybrali den, kdy v noci celkem dost nasněžilo, silnice ještě nebyly úplně protažené, tedy nám 40 kilometrů vzdálenosti z Ried im Zillertal, kde jsme byli ubytování, zabralo zhruba hodinu a půl.

Cesta sem vede po vyhlídkové horské silnici Gerlos Alpenstrasse. Tato klikatá 12 km dlouhá cesta vede průsmykem národního parku Vysoké Taury a její výhledy během celé cesty rozhodně stojí za to. Silnice je skvěle zakomponována do krajiny, jakoby do ní patřila. Z několika odpočívadel můžete zahlédnout vodopády. Na některých úsecích je velmi úzká a vzhledem k čerstvému sněhu jsme se cestou tam necítili vždy úplně bezpečně. Silnice je zpoplatněna, základní cena je 12 euro za auto (obousměrně). V zimním období je pro kola a motocykly uzavřena.

Foto: Prostě člověk

Pohled z odpočívadla během cesty

Parkoviště v zimě není úplně udržované, ale zaparkovat se dá. V zimě se parkovné neplatí. Přímo v Krimmelu je několik oficiálních parkovišť a také infocentrum. Odtud je to pak k první části vodopádu jen pár minut.

Zimní prohlídka Vám v době bohaté sněhové nabídky umožní vidět jen spodní část vodopádů, po upravené stezce můžete podél potoka tuto část obdivovat z několika stran. Je impozantní. Pokud budete mít štěstí, bude část vodopádu zamrzlá, ale to se letos nestalo, alespoň máme důvod přijet ještě jednou.

Měli jsme štěstí na počasí, byl sníh, tedy vše vypadalo kouzelně a romanticky a zároveň svítilo sluníčko, jehož paprsky už pěkně hřály a také se odrážely od sněhu i vody. Krása. Celá procházka zabere zhruba 45 minut i s kocháním. I v tomto období je v areálu otevřena jedna restaurace, zapůjčí Vám i deku a můžete se posadit na terasu.

Foto: Prostě člověk

Krimmelské vodopády

Foto: Prostě člověk

Krimmelské vodopády

Foto: Prostě člověk

Procházka podél řeky

Foto: Prostě člověk

Procházka podél řeky

Foto: Prostě člověk

Zimní cesta

Cestu zpět jsme si užili mnohem více, sníh byl odklizený, svítilo slunce a několikrát jsme stavěli, abychom se mohli kochat výhledy. Výlet si můžete protáhnout také o zastávku u přehradní nádrže Durlassboden, která se nachází pár kilometrů od městečka Gerlos. Auto necháte pod přehradou a nahoře Vás opět čekají velmi hezké výhledy, výborná restaurace a mnoho stezek. V zimě je jich otevřeno jen několik, ale i tak si výlet užijete.

Foto: Flickr

Durlassboden v létě

Foto: Prostě člověk

Přehrada v zimě

Foto: Prostě člověk

Vyhlídka na Gerlos Alpenstrasse

Zdroje:

https://www.gerlosstrasse.at/gs/de/index

https://www.wasserfaelle-krimml.at/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz