Hlavní obsah
Zdraví

Můj život s endometriózou: Alternativní cesty, které (možná) uleví od příznaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Účinná léčba endometriózy zatím neexistuje, ale jsou možnosti, jak zmírnit její projevy. V tomto článku se zaměřuji zejména na alternativní směry.

Článek

Endometriózou trpím už téměř dvě desítky let. Diagnostikovanou ji mám dva roky. Absolvovala jsem hormonální a laparoskopickou léčbu a dlouho jsem si myslela, že tahle cesta vyřeší všechny moje problémy. Nestalo se. A tak jsem hledala další cesty, jak si ulevit a vrátit se k plnohodnotnému životu. Nepatřím k lidem, kteří by šli pouze alternativní cestou, ale jsem přesvědčená, že kombinace klasické a alternativní medicíny je správnou volbou.

Změna životního stylu

Bez změny životního stylu to asi nepůjde, ale každý si k tomu musí dojít sám. Některé věci jdou skoro samy, k dalším je trnitá cesta. Stejně jako u každé jiné nemoci je potřeba se zastavit a poslouchat, co nám říká naše tělo. U endometriózy hraje velkou roli psychické zdraví. Doporučuje se dostatek spánku, odpočinku a celková péče o fyzickou schránku ženy. Na změně životního stylu pořád pracuji, hodně spím, pokud mi bolesti dovolí, chodím do přírody, cvičím jógu a praktikuji meditační a dechová cvičení. Vzhledem k mému velmi náročnému zaměstnání se mi nedaří eliminovat stres, ale pracuji na tom, minimálně si konečně uvědomuji, že jsem to já a moje zdraví, kdo je na prvním místě.

Úprava jídelníčku

Ano, bolí to. Sbohem, smažený sýre s dvojitou dávkou tatarky, sbohem smetanové omáčky. Tahle nemoc je hodně individuální a stejně tak je to i s úpravou stravy. V rámci endodiety se nedoporučuje lepek, cukr, mléčné výrobky, kofein, soja, průmyslově zpracované výrobky, červené maso a alkohol. Naopak se doporučují čerstvé potraviny, ovoce, zelenina, vláknina. Nejlepší způsob je vysadit jednotlivé složky na několik týdnů a pak se k nim vrátit a podle toho zjistit, které potraviny vám nesedí. Mně pomohlo omezení lepku, mléčných výrobků, naprosté vyřazení smažených jídel a polotovarů. Alkohol a kávu jsem nepila nikdy, omezila jsem kofeinové čaje. Musela jsem změnit i způsob jídla. Jím velmi malé porce, ale často. Moje okolí by vám řeklo, že jím v podstatě pořád. Co jsem zatím neodkázala úplně odstranit, je čokoláda. Ale snažím se ji omezit a dát si ji opravdu jen malý kousek za odměnu.

Aromaterapie, bylinné koupele a čaje

V době, kdy mám bolesti, mi hodně uleví vonné masážní oleje a bylinné koupele. Kombinuji heřmánek, šalvěj, levanduli, pupalku a fenykl. Nedoporučuje se jetel, kontryhel a jeřáb. Během dne si dělám zábaly z ricinového oleje, který mimochodem krásně zacelil jizvy po operaci.

Vyzkoušela jsem i mnoho doplňků stravy, nakonec jsem zůstala u lněného semínka, dračí krve, dále mi pomáhá ostropestřec mariánský a lichořešnice. Také beru hořčík.

Teplo je velmi diskutabilní. Někomu horké zábaly, koupele nebo sauna velmi přitíží, já se po nich naopak cítím lépe.

Postupně opouštím i černý čaj a přecházím na bylinné čaje a minerální vody.

Fyzioterapie

Gynekologická fyzioterapie je pro mě malým zázrakem. Neléčí, ale uleví. Moje fyzioterapeutka se zaměřuje primárně na endometriózu, hodně se mnou mluví a pokaždé terapii se mi velmi uleví.

Tradiční čínská medicína

Tradiční čínská medicína je způsob léčby starý více než 2 tisíce let. Nabízí několik léčebných metod. Lékař čínské medicíny nabízí jednotlivé terapie individuálně podle potřeb klienta.

Informace najdete například zde: https://www.tcm.cz/o-tcm/co-je-to-tcm

S touto léčbou jsem začala před půl rokem. Na začátku proběhla diagnostika formou rozhovoru, měření pulzu a pozorování jazyka. Následoval rozbor a návrh terapie. Mně byla navrhnuta bylinná léčba a akupunktura. Bylinky piju každé ráno nalačno, musela jsem si trochu zvykat, chuťově jsou odporné, ale dá se to zvládnout. Na akupunkturu jezdím zhruba jednou za tři týdny. Tradiční čínská medicína mi nepomohla od bolestí, ale po několika týdnech zmizela chronická únava, která mě dlouhodobě zatěžovala a nic mi od ní neulevilo.

Endometrióza - co to je

Jedná se o hormonální onemocnění, kdy se endometrium (děložní výstelka) objevuje mimo děložní dutinu, nejčastěji v oblasti malé pánve, ale i v jiných orgánech (například plíce). Endometria vytváří ložiska, která podléhají změnám v průběhu menstruačního cyklu, dochází pak k zánětům a srůstům, které jsou velmi bolestivé. Nejčastěji jí trpí ženy v produktivním věku, ale výjimkou nejsou ani velmi mladé ženy.

Spoustu informací a pomoci můžete najít zde:

https://endotalks.cz/co-je-endometrioza/

Zdroje:

Dr. Rober Svoboda, Ájurvéda pro ženy

https://gabrielatuatti.cz/endometrioza-prevence-doplnky-stravy-a-bylinami/

vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz