Hlavní obsah
Cestování

Na vodním zámku Blatná si připomenete princeznu Helenu a nakrmíte daňky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

„Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva,“ na slova této písně si vzpomene každý milovník pohádek, stejně jako na scénu, kdy Václav Neckář veze na loďce Helenu Vondráčkovou, zpívá jí písničku a ještě neví, že je to princezna. Šíleně smutná.

Článek

Mnoho scén z pohádky Bořivoje Zemana Šíleně smutná princezna se odehrává na vodním zámku Blatná v jihočeském kraji, který rozhodně stojí za návštěvu. Nezapomeňte s sebou vzít děti, bude se jim tady líbit.

Něco z historie

Dle písemných zmínek zde již v roce 1235 existovala tvrz, v roce 1241 zde již jistě stál vodní hrádek. Není úplně jisté, komu patřil, hovoří se o rytířském řádu Templářů či Johanitů, předpokládá se ale, že opravdový hrad zde vybudovali kolem roku 1299 Bavorové. Ti vymřeli po meči a jejich majetek dědili jejich příbuzní - páni z Rožmitálu. V době jejich vlastnictví hrad vzkvétal, byl znovu přebudován, stala se z něj významná gotická stavba, bez úhony přečkal husitské období a na jeho vrcholném rozkvětu se podílel nejvíce Jaroslav Lev, který se inspiroval na svých zahraničních cestách a z Blatné vybudoval reprezentativní sídlo s hranolovou vstupní věží a Rožmitálský palác, který nechal vyzdobit nádhernými freskami. Jeho syn Zdeněk Lev později nechal část jihozápadního paláce přebudovat na třípatrový goticko - renesanční palác. Tento palác se nazýval Rejtův podle svého stavitele Benedikta Rejta, jež je znám například vybudováním chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře nebo Vladislavským sálem Pražského hradu. Tento přepych ale rodinu zadlužil a zámek musel být prodán. Od prodeje roku 1555 zámek vystřídal spoustu majitelů, vznikla nejmladší část - renesanční Rozdražovský palác, zámek byl několikrát poničen, v době třicetileté války vydrancován. Do rukou současných majitelů - rodu Hildprandtů se dostal rokiu 1798, ti mu mezi lety 1850-1856 dali současnou novogotickou podobu. V padesátých letech byli majitelé z hradu násilně vyhnáni, emigrovali do Etiopie , zámek byl jejich potomkům vrácen roku 1991.

Prohlídky

Zámek je přístupný veřejnosti od dubna do konce září, v dalších měsících pak o víkendech nebo při významných akcích. Zámek nabízí několik variant prohlídek, rodiče jistě potěší i možnost dětské prohlídky, která je uzpůsobena dětem od tří let.

Foto: Prostě člověk

Vodní zámek Blatná

Foto: Prostě člověk

Vstup do zámku

Zámecký park

Celoročně je pak přístupný park, který je velmi oblíbený. Dojdete k němu přes nádvoří zámku, kde je během sezóny několik prodejních stánků a nechybí ani fotopoint připomínající oblíbenou pohádku. Vstup do parku je zpoplatněn. Přední část je upravena jako anglický park, během roku se zde koná spousta kulturních akcí, zadní část zůstala v původní podobě, najdete zde i sejpy, což jsou drobné haldy přerýžovaného písku a šterku - pozůstatky po středověkém rýžování zlata.

Procházka parkem je příjemná i v parném létě, díky vzrostlým stromům a příjemnému stínu. Park je rozlehlý a většina návštěvníků se drží v jeho upravené části, za procházku ale stojí celý. Najdete zde spoustu potůčků, můstků a krásných zákoutí.

Foto: Prostě člověk

Zámecký park

Foto: Prostě člověk

Zámecký park

Foto: Prostě člověk

Vzpomínka na oblíbenou pohádku, která se zde částečně natáčela

Foto: Prostě člověk

Zámecký park

Foto: Prostě člověk

Mostek v zámeckém parku

Největší atrakce - daňci a alpaky

Při vstupu do parku můžete za pár korun zakoupit krmení pro místní obyvatele - daňky skvrnité, kteří se prochází celým parkem a rozhodně se lidí nebojí. Jakmile zjistí, že pro ně máte potravu, přijdou k Vám a nechají se hladit a hlavně krmit. V parku jich potkáte několik desítek a rozhodně patří k největšímu lákadlu pro děti i dospělé.

Kromě daňků skvrnitých zde můžete potkat i další zvířata, mimo jiné lamy alpaky, ty jsou sice za plotem, ale můžete si s nimi rezervovat procházku nebo piknik.

Foto: Prostě člověk

Daněk skvrnitý

Foto: Prostě člověk

Daňků jsou tu celá stáda, nechají se hladit a krmit.

Foto: Prostě člověk

Potkáte tu i alpaky. S těmi můžete na procházku nebo na piknik.

Zdroje

https://zamek-blatna.cz/about

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz