Hlavní obsah
Názory a úvahy

Oběti znásilnění budou dál mlčet, mnohdy si totiž začaly samy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Brněnský soud po téměř dvoutýdenním mlčení zveřejnil anonymizovaný rozsudek případu opakovaného znásilnění, kterým vysvětluje snížení trestu. Je to jednoduché, patnáctileté děvče si začalo.

Článek

Příběh dívky, kterou opakovaně znásilňoval její otčím, a odvolací soud v Brně změnil původní tříletý trest na podmínku, rezonuje napříč republikou již dva týdny. Proti rozsudku se zvedla vlna odporu ze strany veřejnosti i odborníků a volá se po spravedlnosti. Odvolací soud se údajně opíral o znalecké posudky, které jsou neveřejné a celé dva týdny se k verdiktu nevyjadřoval. Dnes vydal anonymizovaný rozsudek, ve kterém mimo jiné zmiňuje, že důvodem zmírnění trestu je i to, že sexuální styk na začátku vyvolala dívka sama:

Bod 25 - Anonymizovaný rozsudek

Nebylo možno odhlédnout ani od toho, že prvotní impuls k intimnímu sexuálnímu kontaktu vzešel od poškozené, a bez tohoto by s vysokou mírou pravděpodobnosti ke spáchání trestné činnosti obžalovaným vůbec nedošlo (obžalovaný by si nemohl pořídit žádné fotografie ani videozáznam z jejich intimních styků, neměl by tak prostředek, kterým by poškozenou vydíral, aby ji donutil k pokračování v jejich sexuálním vztahu).

Mladé dívce v době, kdy došlo k prvnímu sexuálnímu styku, bylo 15 let. Ano, v tomto věku již může být sexuálně aktivní, ale nemusíme být odborníci, abychom věděli, že v patnácti letech se tady stále bavíme o dítěti - puberťákovi, který je duševně nevyzrálý, navíc dle informací, které najdeme i v rozsudku, nepocházela z podnětného prostředí a funkční rodiny. Matka střídala partnery, dle výpovědi dívky se o ně zajímala více než o své děti, a tak jejího partnera svedla. Ten vlastně vůbec nechtěl, ale nakonec se mu to zalíbilo. A tak si dívku natočil a ve chvíli, kdy ve vztahu pokračovat nechtěla, ji začal vydírat. V rozsudku se také dozvíme, že dívka si ve 13 letech vymyslela oloupení, aby mohla dostat mobilní telefon. Což nám od počátku ukazuje na to, že v rodině to rozhodně nebylo v pořádku, docházelo k zanedbání výchovy. Partner matce také v opilosti přiznal, že má s nezletilou poměr, matka věřila tomu, že poměr skončil (někdy v letech 2019-2020).

Soud uznal, že od roku 2020 do roku 2022 byl sexuální styk nedobrovolný, toto trvalo až do poloviny roku 2022. Sám obžalovaný potvrdil, že styk probíhal několikrát týdně, dle slov znásilňované dívky „někdy přišel i třikrát denně.“ Nejednalo se tedy o jednorázovou záležitost, ale o několik stovek nedobrovolných styků. K tomu si přidáme natáčení a tvorbu pornografického materiálu. A znovu si zopakujme - za tohle dostal viník podmíněný trest. Ještě jednou, pro ty, kteří tomu stále nemohou uvěřit - viník dostal podmíněný trest.

Sexuální styk je velmi intimní záležitost. Dovoleno je skoro všechno, ale musí souhlasit obě strany. V našem případě k souhlasu prokazatelně nedošlo, shodly se na tom obě strany. V prvotních informacích jsme se mohli dozvědět, že trest je přehodnocen, protože:

„Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila mimo jiné soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

Aha. Člověk, který byl během dvou let několiksetkrát donucen k sexu, byl vydírán, natáčen a musel žít s násilníkem v jedné domácnosti, nemá negativní dopad? Existuje nějaká oběť znásilnění, na kterou by tento čin neměl dopad?

Podívala jsem se také do trestního zákona, který říká,

§ 185

Znásilnění

(1) Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) souloží nebo jiným pohlavním stykem provedeným způsobem srovnatelným se souloží,

b) na dítěti, nebo

c) se zbraní.

Dle zákona o sociálně právní ochraně je dítětem nezletilý. Tedy každý, komu je méně než 18 let. V tomto případě zákon neplatí? Nebo byly důležitější polehčující okolnosti?

Polehčujícími okolnostmi v tomto konkrétním případě dle rozsudku bylo, že dívka zpočátku sex chtěla (kdyby ho nechtěla, zřejmě by se to nestalo), že viník se stará o rodinu (má sice exekuce, ale snaží se), k činu se přiznal a uvědomuje si svou chybu. Také se ukázalo, že sice v minulosti již byl v podmínce, tedy nevedl řádný život, ale jeho prohřešky nebyly sexuálního ani násilného charakteru (jednalo se o majetkovou trestnou činnost) a projevil sebereflexi (ano, už ví, že to neměl dělat). Takhle jednoduché to bylo.

Dlouhodobě se mluví o tom, že mnoho obětí znásilnění nenahlásí. Důvody jsou různé, z obavy vlastního selhání, ze studu, ze strachu a podobně. Naštěstí existuje mnoho neziskových organizací, které se snaží obětem pomáhat a zároveň dělají osvětu a upozornění na nutnost oznámení a řešení. Také se dlouhodobě poukazuje na nutnost zlepšení péče o oběti, poskytnutí pomoci a pomoci s odstraněním traumatu.

V tuhle chvíli soud všem obětem soud ukázal, že právo není na jejich straně. V podstatě mezi řádky oznámil, že pokud s někým máte sex jednou, musíte ho s ním mít už pořád. Myslím na všechny ty ženy, které žijí ve svazku s násilníkem, a ze strachu, že by neměly s dětmi, kam jít, mlčí a tiše trpí. Tak dnes, pokud si přečtou ten posudek, jsou poučeny, že přece kdyby si toho člověka na začátku nevzali, nemuselo k tomuto dojít. A možná některé z nich dlouho přemýšlely, že se začnou bránit a oznámí to. Obávám se, že budou dál mlčet, protože u nás slovo NE zřejmě nic neznamená.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ona-si-zacala-soud-vysvetlil-proc-dal-otcimovi-znasilnujicimu-nevlastni-dceru-podminku-40458593#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nove-informace-v-kauze-znasilnene-odvolaci-soud-zavery-znalcu-zkreslil-244282

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-po-znasilneni-je-temer-bez-nasledku-rekl-znalec-divka-se-predavkovala-leky-243873

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dokument-hranicni-pripad-pise-brnensky-krajsky-soud-o-podmince-v-pripadu_2401251832_cen

Trestní zákoník

Zákon o sociálně právní úpravě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz