Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odboráři doporučují zkrácení školní docházky o tři roky. Může je někdo brát vážně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jednou z možností, jak zabránit prodloužení věku odchodu do důchodu a zároveň ušetřit finance, je dle předsedy ČMKOS Josefa Středuly zkrácení školní docházky o tři roky a urychlení nástupu do práce. A ne, není to aprílový vtípek.

Článek

V minulých dnech proběhlo jednání prezidenta Petra Pavla s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů. Na programu bylo představení (staro)nového vedení a diskuze kolem připravované důchodové reformy. Tuto reformu odboráři nejen kritizují, ale přišli i s vlastními návrhy. A je vidět, že se svou nulovou odpovědností mají recept úplně na všechno. A to se cení.

Středulův tým by podpořil porodnost tím, že by zvýšil kapacity předškolních zařízení (možná by tam maminky mohly dávat děti hned po šestinedělí, to by taky dost ušetřilo), poskytl by dávky na třetí narozené dítě, zvýšil by odvody živnostníkům a důsledně by vymáhal pojistné. Snad by byl o něco více důsledný než při placení svých vlastních členských příspěvků. Návrhem roku je pro mě doporučení zkrácení školní docházky o tři roky. Tento návrh přichází v době, kdy se velmi vážně diskutuje naopak o jejím prodloužení, aby se zabránilo předčasným odchodům ze vzdělávání a aby se podpořilo středoškolské vzdělávání.

Proti návrhu ČMKOS se v tiskové zprávě ohradily školské odbory. Předseda František Dobšík, který má v poslední době s Josefem Středulou značné spory, považuje jeho návrh za „úlet“. Ač nepatřím mezi fanoušky žádných odborů, musím tentokrát s panem Dobšíkem souhlasit.

Pan Středula si možná jen spletl pojem povinná školní docházka a základní vzdělávání. Tedy doufám, jinak si tento nápad nedovedu vysvětlit. Již několikrát se hovořilo o možnosti, že by se zkrátila docházka na základní škole a již kolem dvanáctého roku by se žáci začali specializovat na své budoucí povolání, ať již v rámci základního vzdělávání úpravou Rámcových vzdělávacích programů nebo dřívějším přechodem na střední školy. I tohle je na dlouhou diskuzi, nejlépe s odborníky, ne s odboráři a politiky. Ale povinná školní docházka by v tomto případě zůstala, pouze by přešla ze základek i na střední školy.

Doufejme, že pan Středula svoji myšlenku brzy vysvětlí a uvede na pravou míru. Jinak se obávám, že by se jí mohl nějaký politik chytit a brzy by se debata na téma Zrušit nebo nezrušit deváté ročníky? mohla změnit na debatu Zrušit nebo nezrušit sedmé, osmé a deváté ročníky? Vždyť přece ušetříme. Možná bychom povinnou školní docházku mohli zrušit úplně, vždyť přece některé děti škola stejně nebaví.

Už nyní si představuji, jak žáci šesté třídy, jejichž rodiče se rozhodnou, že jejich děti nebudou pokračovat dál, když to není povinné, ve věku okolo dvanácti let přichází na úřady práce žádat o podporu nebo si hledají práci. Ale strach mít nemusíme, odborářský předseda jim všem určitě najde uplatnění a propuštěným učitelům taky najde práci.

Zdroje:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odborari-navrhuji-resit-v-reforme-penzi-prijmy-navrhy-predstavili-pavlovi/2503331

https://www.cmkos.cz/8263/jednani-s-prezidentem-petrem-pavlem/

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/st%C5%99edula-m%C3%AD%C5%99%C3%AD-k-pavlovi-odbor%C3%A1%C5%99i-si-u-prezidenta-cht%C4%9Bj%C3%AD-st%C4%9B%C5%BEovat-na-d%C5%AFchodovou-reformu/ar-BB1lmZ4K

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nejaky-ulet-skolske-odbory-zavrhly-streduluv-navrh-na-kraceni-skolni-dochazky-o-tri-roky-40467536#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://skolskeodbory.cz/napad-j-streduly-na-zkraceni-skolni-dochazky-o-tri-roky-je-nesmyslny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz