Hlavní obsah
Umění a zábava

Pozval ji na čaj a už se jí nezbavil. Seriál Sobík otevírá téma stalkingu i zneužívání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na Netlixu se nedávno objevil seriál Sobík. Zpověď muže, který byl sexuálně zneužíván a později se stal obětí nebezpečné stalkerky. Seriál byl natočen dle skutečné události. Totožnost oběti nemusíme tajit. Je jí sám autor a představitel hlavní role.

Článek

Před několika dny se o seriálu zmínila lektorka na semináři o sebepoškozování a sexuálním zneužívání. Dosud jsem o něm neslyšela, ale rozhodla jsem podívat se večer na jeden díl. Spát jsem nešla, dokud jsem nezhlédla celou sérii.

Rozhodně nečekejte žádné černobílé drama, ve kterém si jasně určíte, kdo je oběť, kdo je predátor, a kde si jasně rozdělíte emoce, které jednotlivým postavám věnujete. Možná to, že se jedná o skutečný příběh, který vypráví jeden z aktérů, ukazuje, že nic v životě není jednoznačné, a jak všechny lidské příběhy ovlivňují velké maličkosti. Za sebe v příběhu vidím hlavně obrovskou sílu člověka, který nahlas řekl to, o čem se často mlčí.

Richard Gadd je spisovatel, scenárista a komik. Pochází ze Skotska. Svůj životní příběh a zkušenost zdramatizoval a svou show představil v roce 2019 na festivalu v Edinburghu. Hra slavila ohromný úspěch, získala několik cen a na jejím základě natočil Netflix v roce 2024 sedmidílný seriál, v němž hlavní roli, tedy sám sebe, Gadd hraje. Seriál se okamžitě stal hitem této platformy.

Jedná se o osobní zpověď komika, který byl několik let obětí stalkerky, i když sám sebe za oběť nepovažuje. Seriál je velmi dobře natočen a Gadd v něm dokázal popsat veškeré své pocity včetně své vlastní fascinace stalkerkou a vrací se i do minulosti, kdy byl v začátku své kariéry sexuálně zneužíván mužem.

Divák hlavní protagonisty potkává v baru, kde hrdina pracuje a kam přichází Marta, údajná právnička, která od první chvíle vyvolává soucit. Není hezká, je tlustá, lže sama sobě (nebo to tak vypadá), hraje si na úspěšnou, ale nemá ani na čaj, ani na svou oblíbenou dietní colu s ledem. A tak ji barman Donny pozve na čaj. Marta v baru tráví hodiny času, sedí u baru, mluví, vypráví, lichotí, baví se, směje se nakažlivým smíchem. Takovým tím smíchem, který chcete slyšet opakovaně. Je to nejspíš soucit a lítost, která Donnyho pokaždé donutí, aby jí zaplatil colu a věnoval se jí. Nebo možná jen to, že se v jeho životě, který není úplně dle jeho představ, objevil někdo, kdo ho bezmezně obdivuje a lichotí mu. Najednou je pro někoho důležitý. Můžeme nabýt dojmu, že tady si pomáhají obě strany, a tak snad můžeme pochopit, že Donny přechází jisté indicie, že něco není v pořádku, toleruje Martiny sexuální narážky a vlastně je tak trochu podporuje. Možná si ještě v té době říká - „Přece si někdy nemohla myslet, že bychom my dva byli spolu?“ Mohla a myslela.

Myslím, že stěžejní je tu scéna, kdy se parta přátel baví (v podstatě na Martin účet) a vzájemně Donnyho hecují, až on sám nahlas řekne, že jí ty pavučiny vymete. Střih. Tady je pro mě jako pro diváka ta chvíle, kdy si obě strany uvědomily, že to není legrace, a tady se v tuhle chvíli začíná otevírat příběh, který vyústí v desetitisíce emailů, tisíce hlasových zpráv, tweetů a zpráv na facebooku.

A tak se nám v sedmi dílech odhaluje bolestivý příběh, ve kterém se stalking postupně stupňuje. Marta volí různé způsoby, postává před domem, posílá emaily, ve kterých můžeme vidět její aktuální psychický stav, podle něhož se mění obsah zpráv, od škemrání, lichocení, sexuální vydírání, vztek a nenávist. Hrdina sám nám ukazuje všechny svoje stránky, vidíme ho v situacích, kdy je zamilovaný, kdy je nešťastný, kdy se bojí, sexuálně hledá, kdy pije, kdy se schovává, kdy se lituje nebo obviňuje. Otevře se nám i téma jeho sexuálního zneužití starším mužem, ke kterému na začátku své kariéry vzhlížel. Můžeme sledovat práci policie, která nepomohla, možná i proto, že jí to systém nedovoluje a dlouho se v podstatě nic nestalo. To pro mnohé nic bylo neskutečným psychickým terorem, který by neměl zažít nikdo a měla by existovat a fungovat ochrana a pomoc.

Postava Donnyho je skutečná, nekrášlí se, nelituje, vypráví. Diváka občas nutí říct si, že to on sám mohl zastavit mnohem dříve a můžeme sledovat chvíle, kdy lze těžko rozeznat, kdo kým je víc posedlý. Přesto není třeba mít vystudovanou psychologii, abychom věděli, že většina obětí nejen sexuálního násilí, má ke svému tyranovi vztah, ať už je to láska, manipulace, lítost nebo stud. To neznamená, že si za svoje bolesti může sám, a že si nezaslouží pomoc.

Protagonisté seriálu nejsou žádní známí herci, jedná se veskrze o začátečníky, ale za všechny bych ráda zmínila právě Martu, která stalkerku ztvárnila skvěle. Od první chvíle vyvolává soucit, nejen tím, jak vypadá, ale hlavně svým výrazem v tváři. Je to přesně ta žena, které by koupila čaj a něco snědku většina z nás a možná by ji u sebe nechala i bydlet. A od prvních náznaků, že tady něco není v pořádku, bychom prvně chybu hledali u sebe a možná se za své chování k ní i omluvili. Tahle nenápadná a lítost vyvolávající žena však dokázala během chvíle přejít do role nenávistné ženy, agresorky i sexuální predátorky. A věříte jí úplně všechny její tváře.

V seriálu je Marta na konci odsouzená, jak to bylo doopravdy, nevíme. Richard Gadd se dle svých slov snažil její osobnost změnit tak, aby se nemohla poznat a nikdo ji nemohl identifikovat. Dle jeho vyjádření je situace vyřešená. Po spuštění seriálu byla za pravou stalkerku označena britská právnička Fiona Harvey, která tvrdí, že Gadd je lhář a psychopat a zvažuje žalobu na něj i na Netflix.

Richard Gadd poprvé odhalil svůj příběh v jednom ze svých stand-up výstupů. Chtělo to obrovskou odvahu a sílu. Jeho příběh nyní zná celý svět. Situace určitě není vyřešená a komika čeká ještě dlouhá cesta, protože otevřít se a mluvit je teprve začátek cesty k uzdravení a jak jsme mohli sami v příběhu vidět, on sám to v sobě zdaleka uzavřené nemá.

Rozhodně nemá smysl soudit, co mohl on sám udělat jinak a lépe. Nikdo z nás jeho příběh nežil, stejně jako ten seriálové Marty. Pomoc potřebují oba. Snad ji dostanou.

Všem obětem podobných činů bych přála, aby tento seriál pomohl k tomu, aby získali sílu a začali hledat pomoc.

Pomoc obětem sexuálního násilí:

https://www.procjsmetonenahlasili.org/pomoc

https://www.profem.cz/

https://xpass.cz/potrebuji-pomoc

Pomoc při stalkingu

https://www.116006.cz/stalking/

https://www.bkb.cz/pomoc-obetem/trestne-ciny/nebezpecne-pronasledovani/

https://www.pomocvnouziops.cz/cs/nebezpecne-pronasledovani/

Zdroje:

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2024/apr/18/i-was-severely-stalked-and-severely-abused-richard-gadd-on-the-true-story-behind-baby-reindeer

https://fzone.cz/clanky/k-serialu-sobik-se-vyjadrila-prava-stalkerka-martha-chysta-vznest-obvineni-7815

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Gadd

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz