Hlavní obsah
Cestování

Procházkou podél Schwarzenberského kanálu k Plešnému jezeru s ochutnávkou pralesa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Zhruba dvacetikilometrový okruh nabízí turistům návštěvu několika krásných míst šumavského národního parku. Projdete se kolem Schwarzenberského plavebního kanálu, dojdete k Plešnému jezeru a budete-li mít chuť, nakouknete také do pravého pralesa.

Článek

V červenci jsme se vydali na další z našich pěších výletů, tentokrát na Šumavě. Původně jsme chtěli pouze krátkou procházku podél kanálu, ale nakonec se nám podařilo najít okruh, který nebyl úplně náročný a nabídl nám ještě mnohem víc.

Vyrazili jsme celkem brzy, abychom se vyhnuli většímu množství turistů a hlavně očekávanému velkému vedru. Naše trase začínala na Jeleních vrších. Zde je potřeba zmínit, že od 1.7. je silnice do této osady trvale uzavřena pro motorová vozidla a vjezd je povolen pouze ubytovaným nebo linkovému autobusu. Dojít můžete buď pěšky, ale je to 7 km, při kterých vyčerpáte část sil, nebo jet autobusem, případně na kole. Jízdní řád najdete na konci článku ve zdrojích. Bohužel v infocentrech o této uzavírce nevěděli a informace na některých webových stránkách byly poměrně nejasné a zmatené.

V osadě Jelení vrchy najdete ve staré fořtovně moc pěknou expozici Schwarzenberského plavebního kanálu, jehož dominantou je plastická mapa krajiny ukazující starý i nový kanál a původní i současnou krajinu. Před fořtovnou je soutok Jeleního smyku a nového kanálu, který zde navazuje na kanál starý. Celkem je kanál dlouhý 51,9 km a plavba dřeva zde pravidelně probíhala do roku 1891, přerušovaně a jen na části kanálu až do roku 1961. V současnosti se zde pravidelně konají akce spojené s ukázkami plavení dřeva a dalších tradic.

Po prohlídce expozice se vydáváme nahoru k spodnímu portálu tunelu a lesní cestou pak dojdeme k tomu hornímu. Tunel je dlouhý 419 metrů. Zde se vydáváme podél potoka doprava a podél pokračujeme lesní cestou zhruba 4 km. Je příjemně, jdeme ve stínu, cesta vede po rovině, turisté zde zatím nejsou, těch několik, které jsme potkali na začátku cesty, se vydává druhou stranou, přímo podél kanálu.

Foto: Prostě člověk

Spodní portál kanálu

Zhruba po čtyřech kilometrech dojdeme k rozcestníku, zde jsme chvilku váhali, přece jen bylo vedro a cesta směřovala do kopce, ale nakonec jsme se rozhodli kopec zdolat, jdeme tedy po zelené nahoru, směr Plešné jezero. Cesta k němu vede lesní cestou, je dlouhá 3,5 km a první kilometr a půl je celkem nepříjemné stoupání. Obdivovala jsem těch několik cyklistů, kteří nás míjeli. Ale příroda je tu nádherná, všude ticho, vůně lesa, hub. Občerstvíme se u lesní studánky a k jezeru zbývá již jen pár stovek metrů.

Najdeme tu několik naučných cedulí, příjemné posezení a také pamětní kámen prince Jana Nepomuka ze Schwarzenberku, který jezero navštívil 13. 8. 1868.

U jezera si dáváme chvilku pauzu. Najdeme tu také zážitkovou naučnou stezku Duch pralesa, která je dlouhá necelé dva kilometry. Na jejím konci, vysoko nad jezerem se nachází památník básníka Alberta Stiflera. Až k památníku jsme nedošli, cesta je náročná a věděli jsme, že máme před sebou ještě minimálně 10 kilometrů. Přesto jsme si kus pralesa prošli, je zde několik naučných cedulí, vybudovaný chodníček a divoká nedotčená příroda.

Foto: Prostě člověk

Lesní pramen

Foto: Prostě člověk

Ledovcové jezero Plešné je pojmenováno podle vrcholu Plechý, pod kterým se nachází.

Foto: Prostě člověk

Rozloha jezera je 7,5 ha, největší hloubka je 18,3 m. Voda odtéká Jezerním potokem do Šumavy. Jezero sloužilo k napájení Schwarzenberského kanálu.

Foto: Prostě člověk

Od jezera vede naučná stezka Duch pralesa

Pomalu se chystáme na další cestu. Pokračujeme po zelené značce dolů. Cesta vede po kamenném moři, klouby dostávají zabrat, když míjíme turisty směřující nahoru, jsme rádi, že jsme zvolili opačný okruh. Když dojdeme k asfaltce, můžeme si cestu zkrátit zhruba o dva kilometry, stačí zahnout doleva. Ale chceme jít podél kanálu a akvaduktu, vydáváme se tedy vpravo. Cestou potkáváme příjemné občerstvení na Říjišti. Určitě stojí za zastávku. Dáváme si chléb se sádlem a točenou limonádu a pokračujeme dál. Zbývá nám necelých 8 km. Cestou míjíme akvadukt a od něj již cesta vede podél kanálu, po rovině, lesem až do Jeleních vrchů.

Máme v nohách necelých dvacet kilometrů, až na jednu část je cesta poměrně nenáročná, navíc vede lesem, dá se tedy celkem dobře projít i v parném létě. Vzhledem k uzavírce bychom asi příště zvolili začátek trasy jinde, abychom se nemuseli spoléhat na autobus, ale to je jen maličkost.

Teď nás čeká odpočinek a brzy zase další pěší túra.

Foto: Prostě člověk

Akvadukt u Rossbachu a zároveň viadukt nad Koňským potokem

Foto: Prostě člověk

Schwarzenberský plavební kanál byl vystavěn jako dopravní cesta pro přepravu dřeva z šumavských lesů.

Foto: Prostě člověk

První úsek (tzv. starý kanál) byl vybudován v letech 1789 - 1791, druhý pak v letech 1821 - 1822. Kanál projektoval Josef Rosenauer.

Foto: Prostě člověk

Během procházky zahlédnete různé části této technické památky jako jsou stavidla, boční propusti, tunel s oběma vstupními portály, akvadukt a další.

Foto: Prostě člověk

Krásná šumavská příroda.

Foto: Prostě člověk

Koňský potok

Zdroje

Uzavírka a jízdní řád

https://www.npsumava.cz/uplna-uzavirka-silnice-nova-pec-jeleni-vrchy-pro-vsechna-motorova-vozidla/

https://schw-kan.com/aktuality/

https://www.npsumava.cz/vylet/8514/

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/setkani-s-tradici-na-schwarzenberskem-plavebnim-ka

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/plesne-jezero-nejsirsi-ledovcove-jezero-ceske-ca

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz