Hlavní obsah
Cestování

Rekultivační jezero Milada láká k procházkám i sportovním aktivitám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: RomanM82 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59561683

Milada - původně hlubinný důl, dnes stejnojmenné jezero poblíž Ústí nad Labem. Jedná se o první vodohospodářskou rekultivaci tohoto typu a třetí největší jezero v České republice. Pro svou tyrkysově zbarvenou vodu je často nazýváno „Ústeckým mořem“.

Článek

Jezero Milada se nachází v katastru Ústí nad Labem, Trmic, Chabařovic a Řehlovic a původně se mělo jmenovat Chabařovické jezero, nakonec ale vzhledem k tomu, že se tu nacházel rybník Milada a šachty nesoucí ženská jména, dostalo právě tento název.

Kdysi dávno se zde nacházely obce Lochočice, Otovice, Tuchomyšl, Zalužany a Vyklice, které však musely po otevření Lomu Chabařovice v roce 1974 ustoupit těžbě hnědého uhlí. Samotná těžba pak byla ukončena v roce 1991 a 15.6. 2021 bylo zahájeno napouštění zbytkové jámy lomu Chabařovice, a to bývalým požárním vodovodem z nedaleké nádrže Kateřina, hlavním zdrojem vody byl Zalužanský potok, dalším zdrojem napouštění se v roce 2008 stal přelivový vrt na severní straně. Samotné napouštění bylo ukončeno dne 8. 8. 2010, ale nadále zde probíhaly rekultivační práce, tedy veřejnosti bylo jezero slavnostně otevřeno a zpřístupněno až v květnu 2015.

Místo se stalo brzy oblíbeným zejména pro obyvatele blízkého okolí, kteří se sem pravidelně a rádi vrací. Já sama mám jezero, co by kamenem dohodil, navštěvuji ho často. Vzhledem k tomu, že zde zatím není příliš rozvinutá infrastruktura, která se buduje postupně, jezdí sem zatím nejčastěji místní a s výjimkou letní sezóny zde pořád ještě davy turistů nepotkáte, což se zřejmě do budoucna změní.

U jezera je spousta možností vyžití, můžete se sem dostat z několika stran, najdete zde pět odstavných parkovišť. Podél jezera vede cyklostezka, jezdí se zde na bruslích, najdete tu naučnou stezku, jezero se dá obejít dokola. Postupně tu vzniká zázemí pro návštěvníky a všechny možné sportovce, dají se tu provozovat i vodní sporty. Na hlavní pláži je v sezóně otevřené občerstvení, konají se zde různé sportovní i kulturní akce. Postupně vznikají další a další odpočinková místa, k dispozici je několik tábořišť. Nesmíme opomenout ani na vzdělávací funkci jezera, najdete zde naučné stezky zaměřené nejen na historii těžby v Chabařovicích, místní faunu a flóru, ale i na mnoho dalšího.

Místo je často srovnáno s jezerem Most, která má mnohem větší infrastrukturu, což na Miladě zatím není možné, protože ne všechny zásoby uhlí v okolí již byly odepsány, nicméně není to úplně na škodu. Milada tak zatím zůstává místem, kde nejsou davy turistů, kde se daří fauně a flóře a kde je hlavní vyžití hlavně během léta, po zbytek roku je tu ještě klid.

Koupání je tu krásné. Máte-li cestu, udělejte si v horkých dnech určitě čas. Zatímco u ostatních vodních ploch jsme zvyklí spíše na hnědou bahnitou vodu, tak tu tady určitě nečekejte. Voda je tyrkysová a čistá, téměř všude dohlédnete na dno.

Na své si zde přijdou i milovníci přírody. Najdete tu mnoho fauny a flóry, postupně se zde ve spolupráci s odborníky vytváří místa s atraktivními biotopy, vyskytuje se zde několik chráněných zvířat i rostlin. Od roku 2020 jsou na hladině jezera umístěna plovoucí mola. Část z nich slouží k odpočinku plavcům, ale většina je zde připravena pro odpočinek a hnízdění ptáků. Během procházek kolem Milady můžete mnoho druhů pozorovat a ve dnech, kdy zde je málo lidí se také velmi hlasitě ozývají. Nyní během jara zde můžete zahlédnout i mnoho mláďat, nám se při poslední návštěvě podařilo pozorovat rodinky divokých kachen, hus a labutí.

Foto: https://www.jezeromilada.cz/images/mapa-uzemi.jpg

Milada slouží mimo jiné k rekreačním sportům, ale konají se zde i různé závody. Návštěvníci chodí na pěší procházky, na brusle, jezdí zde na kole.

Na Miladu se vydáváme rádi, podél břehu se dá procházkou obejít za necelé dvě hodiny, nejedná se o náročnou trasu a dle mého názoru se zde podařilo skloubit rekreační místo nejen pro místní obyvatele, ale zároveň zachovat přírodní ráz, který je nadále podporován.

Určitě někdy zajděte.

Foto: Prostě člověk

Pohled z hlavní pláže

Foto: Prostě člověk

Husí rodinka

Foto: Prostě člověk

Pohled na Krušné hory. Počasí umí někdy malovat.

Foto: Prostě člověk

Jeden z prvků u hlavní pláže

Foto: Prostě člověk

S kolem okolo Milady

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milada_(jezero)

https://www.jezeromilada.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz