Hlavní obsah
Umění a zábava

Smysl pro tumor - seriál, který boří tabu a dotýká se všech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Česká televize v nedělí 7. ledna odvysílala první díl seriálu Smysl pro tumor. Od prvních scén bylo jasné, že tohle se povedlo.

Článek

Česká televize seriály točit umí, minimálně první řady. Z posledních let vzpomeňme například na Kukačky, Rapla nebo na Ochránce. Na posledním zmiňovaném spolupracovali režisérka Tereza Kopáčová se scénáristou a dramaturgem Matějem Podzimkem. Tahle jména jsou pro mě zárukou kvality, Kopáčová mě před lety zaujala již Soukromými pastmi. Oba zmínění stojí za novým seriálem Smysl pro tumor. Měla jsem velká očekávání a byla naplněna.

Příběh mladého medika, který má život krásně nastartovaný a ve chvíli, kdy si nepřipouští žádné pochyby o sobě nebo svém životě, přichází diagnóza rakovina, je adaptací belgického seriálu Gevoel voor Tumor, který vyhrál cenu Emmy a Prix Europa 2018. Belgičan Leander Verdievel svoji zkušenost s rakovinou nejdříve vydal jako knihu a později se podílel na seriálu jako spoluscénárista. Tvůrci českého remaku se s ním setkali na přehlídce Evropské vysílací unie a zde se rozhodli natočit verzi, kterou vložili do českého prostředí. Opakuji - povedlo se.

V prvním díle se nám představil hlavní hrdina ztvárněný hercem Filipem Březinou. Je to trochu frajírek, vlastně hodně, jen jsem nyní ovlivněná jeho diagnózou, tedy se na něj dívám subjektivně a růžově. Tak tedy, namachrovaný frajer, kterému se ve startu života daří a je si toho sakra vědom. Vypadá skvěle, holky mu otevírají své klíny dobrovolně a on si to umí náležitě užít a taky toho využít. Je úspěšným a velmi ambiciózním studentem medicíny a stojí o to dostat místo u uznávaného profesora, kterého hraje Robert Nebřenský. Mladý medik nám formou zajímavé a úsměvné koláže v postupných střípcích představuje svoji rodinu, která naprosto nenásilně a lehce ukazuje stav mnoha rodin současnosti. Rodiče spolu mluví, ale nevnímají se, sestra je trochu vycukaná z péče o dvě malé děti, s manželem vlastně o tři a z marného boje o pořádek nejen doma, ale i ve vlastním životě. Někde na pozadí se zde objevuje onkologicky nemocný pacient (Jiří Bartoška) a jeho pečující vnučka (Alžběta Malá). Ještě to nevíme, ale tahle dvojice asi Filipovi do života dost zasáhne.

Od poloviny dílu jsem záviděla všem divákům, kteří netušili, na co se vlastně dívají a kam to celé směřuje. Za mě geniální scéna, kdy tenhle odrzlý floutek poté, co se vysměje svým přátelům, výtahem vyjíždí k profesorovi a je si jist, že mu nabídne praxi a místo toho si skoro sám stanoví svou diagnózu… Životní střih, uvědomění si, otázky, otázky, otázky…nejistota. Leckdo se možná přikrčil a zastyděl, že tomuhle týpkovi chvílemi přál, aby mu život dal lekci. Ale rozhodně ne takovou.

Rakovina, nemoc, jejíž jméno se bojíme vyslovit nahlas a pokud ho někdo vysloví, přirozeně se schoulíme a sevře se nám srdce. Rakovina, nemoc, kterou přece jen máme více spojenou se staršími lidmi. Rakovina, která se pro nás často stává synonymem smrti. Rakovina - nemoc, o které se nežertuje a která se nás netýká. Dokud nepřijde.

A tak tu máme mladého kluka, kterému se v okamžiku změnil celý život. Nejen jemu, ale i jeho rodině a blízkým, kteří se s tím spolu s ním budou muset poprat. A už teď víme, že to bude i veselé, a to tu ve spojení s touhle diagnózou ještě nebylo. Kapesníky určitě nejednou vytáhneme, ale jsem přesvědčená, že se mnoho z nás bude na boj s rakovinou dívat i trochu jinak, ale respekt a samozřejmě i strach zůstanou.

Dokumentární prvek a punc životní opravdovosti přidávají seriálu pravdivé příběhy mladých onkologicky nemocných pacientů, kteří hovoří o svých pocitech a sdílejí své životní cesty na konci každého dílu.

Těším se na další díly a na všechna tabu, která tenhle seriál otevře. Věřím, že nebudu zklamaná.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smysl_pro_tumor

https://www.novinky.cz/diskuze/kultura-nabourali-jsme-tabu-rika-tereza-kopacova-ktera-natocila-serial-smysl-pro-tumor-40456177

https://www.mediaguru.cz/clanky/2024/01/smysl-pro-tumor-zahajil-jako-jednicka-nedelniho-dne/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz