Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Oparenským údolím až do Parku inspirace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Zadání výletu bylo jasné - příjemná procházka, žádný kopec, krásná příroda a možnost odpočinku a občerstvení. Tohle všechno (a nejen to) Oparenské údolí nabízí.

Článek

Na výlety po Čechách se vydávám alespoň jednou týdně, obvykle dávám přednost chození po horách, mám to štěstí, že bydlím mezi Krušnými horami a Českým středohořím, ale tentokrát se mi do kopce nechtělo. Volba tedy padla na Oparenské údolí, které je oblíbeným místem turistů i cyklistů.

Trasa výletu

Pokud chcete jako my jít celou dobu po rovině nebo z mírného kopce, je třeba vyrazit z obce Velemín. Odtud se po modré značce příjemnou cestou vydáte směr Oparno, které pod Velemín spadá. Cesta je dobře značená, kopíruje Milešovský potok, v její první části projdete pod dálničním obloukovým mostem, kolem Oparenského mlýna k Černodolskému mlýnu, kde si můžete odpočinout, osvěžit se a nejen děti se zde můžou pokochat kamerunskými kozami, které jsou zde oblíbenou atrakcí. Právě u Černodolského mlýna máte možnost změnit plán trasy a pokračovat dál po modré až na známý vrch Lovoš. I tahle trasa je velmi příjemné, ale o té tedy až jindy. A kdyby přece jen alespoň malý kopec, můžete si vyběhnout na zříceninu hradu Oparno, která je odsud jen pár stovek metrů a rozhodně stojí za zastávku.

Foto: Prostě člověk

Trasa vede pod dálnicí D8

Foto: Prostě člověk

Cesta Oparenským údolím.

Ale pojďme tedy dál. Dále pokračujeme po Zlaté stezce hradů v Českém středohoří podél Milešovského potoka. Cesta vede lesem, potkáte spoustu cyklistů, protože tudy vede i cyklostezka a můžete si užívat krásného stínu, přírody a podobně. Nám se zadařilo vidět i srnku, která se přišla osvěžit do potoka. Cestou minete kemp, kde se dosud pořádají tradiční dětské tábory a dojdete až do Malých Žernosek. Takhle vesnička nás velmi mile překvapila, je moc hezká, čistá a je zde spousta míst ke sportovnímu vyžití. Vypadá to, že tady se dá hezky bydlet. U fotbalového hřiště nezapomeňte odbočit po žluté a brzy se Vám ukáže pohled na známé žernosecké vinice a na řeku Labe. Přejdete koleje, silnici a dojdete k Labi, kde Vás na druhou stranu převeze přívoz. Za 25 korun se dostanete na druhou stranu, do Velkých Žernosek, za další malý poplatek můžete přibrat kolo, kočárek nebo pejska. Přívoz jezdí každých 30 minut, ale pokud se Vás zde sejde víc, vezme Vás i mimo tuto dobu, přejezd trvá jen pár minut.

Foto: Prostě člověk

Osvěžení

Foto: Prostě člověk

Malé Žernoseky - vinice

Foto: Prostě člověk

Na druhou stranu Labe jezdí přívoz

Velké Žernoseky nabízí několik vinařství, cyklostezky a rekreační oblast u Píšťanského jezera, ke kterému jsme podél Labe vyrazili i my. Naším cílem byl Park inspirace, což je (jak již název napovídá) inspirativní park společnosti CS Beton. Na dvou hektarech si zde můžete prohlédnout, jak by mohla vypadat i vaše zahrada. Najdete zde například japonskou zahradu, jezírka s lekníny, venkovní kuchyně s posezením a mnohé další. Park je volně přístupný veřejnosti, je moc krásný, nepřeplněný, udržovaný a kromě inspirace si tady můžete zarybařit nebo půjčit paddleboardy. Najdete tu i příjemné občerstvení se širokou nabídkou. Zde u domácí limonády a párku v rohlíku naše 11 kilometrová trasa skončila, už se těšíme na další.

Foto: Prostě člověk

Park inspirace (CS- BETON) - Velké Žernoseky

Foto: Prostě člověk

Park inspirace

Oparenské údolí

Toto krásné místo se line od Velemína k Malým Žernosekům, celým údolím protéká Milešovský potok. V několika místech se údolí rozšiřuje a vytváří květné podmáčené louky, jedná se o jedno z mála míst u nás, kde vyvěrají na povrch starohorní a prvohorní horniny. Nejvýznamnější je zde křemencový porfyr, z kterého se vyráběly mlýnské kameny - žernovy, které se právě odsud rozvážely po celé oblasti Čech. Vytvářeli je tzv. „žernovsekové“, tedy mládenci, kteří kameny sekali. Podle nich tedy vznikl název Žernoseky. V minulosti v údolí bylo celkem 9 mlýnů, jejichž pozůstatky můžete během cesty pozorovat. Citlivou rekonstrukcí prošel Oparenský mlýn, který cestou potkáte, ten nyní slouží jako středisko environmentální výchovy a také jako zázemí pro turisty. Mlýn je v majetku Asociace TOM Praha a mimo výše zmíněné se zde pořádají dětské pobyty a akce, ale i oslavy a svatby. Nejen děti si zde mohou prohlédnout opravdické mlýnské kolo, vyzkoušet si vodní hrátky a mnoho dalšího.

I oblíbená restaurace, která se nachází pár set metrů pod Oparenským mlýnem a v současnoti je hlavní turistickou křižovatkou této oblasti, sloužila v minulosti jako mlýn, na konci 19. století se z něj stal výletní hostinec, postupně došlo k jeho zpustnutí a zničení, až v roce 2008 ho noví majitelé začali rekonstruovat a rozhodně se jim to podařilo.

Nad údolím, na skále se kdysi tyčil hrad Oparno, který byl postaven ve 14. století pány z Vchynic, od roku 1530 ho vrchnost nechala zpustnout. Na přelomu 19. a 20. století zde fungovala dřevěná restaurace. Dnes tu najdeme romantickou zříceninu, která bývá dost zarostlá, ale to jí na kráse a kouzle neubírá.

Foto: Prostě člověk

Zřícenina hradu Oparno

Foto: Prostě člověk

Tunelů potkáme během cesty několik

Foto: Prostě člověk

Oparenské údolí je krásné.

Zdroje:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/tipy-na-vylet-nejen-na-kole-oparenske-udoli

https://chalupy.a-tom.cz/chalupa/33-oparensky-mlyn

https://www.cernodolskymlyn.cz/?page=o-nas/historie

https://www.stredohori.cz/detail/oparenske-udoli-a-naucna-stezka-lovos/2

https://www.csbeton.cz/cs/park_inspirace_velke_zernoseky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz