Hlavní obsah
Cestování

Toulky Českým středohořím - jarní výlet na zříceninu hradu Oltářík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Snad nikde nenajdete tolik zřícenin kousek od sebe jako v Českém středohoří, jehož vrcholy sice nepatří zdaleka k nejvyšším, ale mohou se pyšnit neopakovatelnými výhledy do krajiny. Pojďme vyrazit třeba na hrad Oltářík.

Článek

Zřícenina hradu Oltářík se nachází zhruba 10 km od Lovosic na stejnojmenném vrchu. Některé prameny však uvádí název Hrádek či Děkovka.

Cesta na hrad není nikterak náročná, můžete zvolit zhruba kilometrovou trasu z rozcestí Děkovka, kde se vydáte po modré zhruba kilometr přímo k hradu. My jsme zvolili trochu delší cestu, a to z obce Lhota, odkud jsme se vydali po po červené z kopce dolů, přebrodili jsme potok a následovala necelé tři kilometry dlouhá lesní cesta téměř po rovině, která nás zavedla ke zmíněnému rozcestí, kde již parkovalo několik aut.

Foto: Prostě člověk

Lesní cesta ze Lhoty na rozcestí Děkovka.

Foto: Prostě člověk

Na jaře tu všechno kvete, najdeme spoustu petrklíčů.

Foto: Prostě člověk

Zahlédli jsme i slepýše.

Z rozcestí už nás čekalo stoupání do kopce po modré turistické značce, spočinout se dá ještě pod hradem, kde je hezké odpočinkové místo s naučnou tabulí a pak už jen pár stovek metrů přímo k hradu. Závěrečné stoupání je dost prudké, ale za konečný výhled rozhodně stojí.

Na vrcholu této čedičového homole se můžete kochat výhledy na další vrcholy Českého středohoří, na Krušné hory, na Polabí a Poohří a údajně můžete zahlédnout až 15 dalších zřícenin, což je možné opravdu málokde.

Foto: Prostě člověk

Nádherná krajina.

Foto: Prostě člověk

Výhledy do dalekého okolí berou dech.

Prostory hradu nejsou příliš rozlehlé, najdeme jen ruiny vstupu a pozůstatky obytné věže, ale i tak hrad působí velmi romanticky a je vyhledávaným místem pěších turistů. Hrad je volně přístupný po celý rok, v zimě je cesta neudržovaná a kluzká.

Foto: Prostě člověk

V dáli vidíme například hrad Košťálov nebo Hazmburk.

Foto: Prostě člověk

Vstupte a žasněte, prosím.

Foto: Prostě člověk

Ruiny hradu Oltářík.

Foto: Prostě člověk

Ruiny hradu Oltářík.

Procházka na hrad Oltářík patří k méně náročným výletům, nezabere příliš času, který můžete využít a podívat se na nějakou další zříceninu. V okolí jich není málo.

Okénko do historie

Hrad nechal zřejmě v 15. století vystavět Jakoubek z Vřesovic, kterému sloužil nejspíše jako vojenský opěrný bod nikoliv jako jeho sídlo, později byl zastaven Janovi z Polenska, dále byl v držení rodu Zajíců z Hazmburka a jako poslední majitelé jsou uváděni pánové z Illburka, jimž patřil až do jeho úplného opuštění, které bývá udáváno od roku 1544.

Tak jak u zřícenin bývá, i k Oltáříku se váže pověst. Ta říká, že na Květnou neděli se zde otevírá podzemní chodba, která vede k sudům plným vína. Napít se může kdokoliv, co hrdlo ráčí, ale musí to stihnout dříve než se dočtou pašije, jinak se chodba uzavře a musí se opět čekat celý rok. Co je na tom pravdy, netuším, ale další Květná neděle nás čeká 13. dubna 2025, můžete se jít přesvědčit.

Zdroje:

Fišera Z. (2004): Skalní hrady zemí Koruny české, Libri, Praha

https://cs.wikipedia.org/wiki/Olt%C3%A1%C5%99%C3%ADk

https://www.ohradech.eu/oltarik.html

https://sever.rozhlas.cz/povest-treti-z-lovosicka-vino-pod-oltarikem-je-pry-skvele-jen-ho-rychle-natocit-7968525

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz