Hlavní obsah
Knihy a literatura

Třicátý kilometr - kniha plná křižovatek, rozhodnutí a střetnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Život každého z nás je plný křižovatek. Nemáme navigaci, a tak se sami rozhodujeme, kdy a kam odbočíme. A abychom našli ten správný směr, musíme se občas střetnout. Třeba na třicátém kilometru. Nebo jinde.

Článek

Nový román Kateřiny Dubské vyšel tak trochu nenápadně v listopadu 2023 v nakladatelství Cosmopolis. Autorka napsala několik velmi kvalitních románů, nejznámější je Člověk Gabriel (Jota 2013) a Dcery (Jota 2015).

Třicátý kilometr je román na dva večery. S přemýšlením nad ním a dozníváním možná na tři. Zpočátku se tváří spíše jako povídková kniha, ale v závěru dojde k osudovému střetnutí všech. Z mozaiky příběhů si čtenář postupně postaví příběhy, kterých je on sám každodenní součástí.

Najdeme tu 5 hlavních postav, které spolu zdánlivě nemají nic společného.

Je tady mladý Lukáš, sebestředný mladík, který v životě nemusel nic. Jeho otec je velmi bohatý a sebe i svého syna přesvědčuje, že za peníze se dá koupit všechno. Možná by do celého příběhu mohla zasáhnout matka, ale ta se nechala převálcovat životem a společnost jí dělají prášky nebo láhev vína. A tak Lukáš zapomíná, že na světě není jen on, že život není jedna velká jízda a počítačová hra, a že je občas potřeba šlápnout na brzdu.

Miroslav touží utéct. Od svého života, od své ženy, kterou kdysi miloval a postupem času se z krásné a temperamentní Maďarky stala vyčítavá a hysterická fúrie, která by se měla léčit. Kdysi se tu objevila touha odejít v podobě mladé Evy, ale Miroslav ji nechal jít a nadále se plácá ve svém zoufalém životě.

Tomášovi zemřela žena, která určovala směr jeho života. Není tu a jeho dospělý syn nemá příliš času. A když potká ženu, která ho okouzlí, vypadá to, že našel nový směr. Sice jsou její názory trochu bizarní, ale jeho to vlastně utvrzuje v tom, že za všechno na tomhle světě můžou jiní. Oni. A skoro ho to stojí vztah se synem a vnoučaty.

Nině náhle zemřela kamarádka. Ta, která tu byla vždycky pro ni a vždycky měla radu. Najednou není, komu zavolat. A celý ten smutek ji vede k uvažování nad vlastním životem.

Ivana chce v životě hlavně uspět. A to v jejím případě znamená vybrat si toho správného muže, vychovat ho k obrazu svému a prostě se mít dobře. Nadstandardně dobře. A dosáhnout toho manipulací a podrazem přece není problém. Překvapivě si vybírá právě Lukáše.

Že by se kruh našich postav uzavřel? Tady by totiž mohla kniha skončit. Pět povídek, pět lidských příběhů s drobně otevřeným koncem. Ale autorka pokračuje dál, směřuje k brněnské dálnici, k 30. kilometru a protnutí životních křižovatek.

Ještě je třeba zmínit Radku, nenápadnou postavu z prvního příběhu, ženu, kterou Lukáš téměř zmrzačil, ženu, která odmítla milion jako mimosoudní vyrovnání, protože jí prostě šlo o princip a odpovědnost. Soud prohrála. Lukášova rodina odešla od soudu s úsměvem, snad jen matka na malou chvíli zavnímala slova ženy, kterou její syn beztrestně málem zmrzačil a napadlo ji, zda neudělali chybu. Čas ukáže…

10. 9. 2022 - kapitola, ve které se životy a křižovatky všech postav protnou a zamíchají, aniž by to o sobě vzájemně věděli. Kapitola, ve které si každá postava musí zvolit směr. Nebo je to osud, kdo jejich životy zamával? K životu není návod, ani navigace, ale někdy je třeba tu vnitřní, tichou poslechnout nebo se postavit čelem k tomu, jaký jsem si vybrali směr. 10.9. 2022 byl den, který otočil životy všech postav, některými nenávratně. Ale ten původní směr si vybral každý sám.

Po téhle kapitole máte pocit, že už není, co říct. Ale i v životě bilancujeme, vracíme se zpátky a říkáme si, co by kdyby…A to je název poslední kapitoly - Co by kdyby…

Román, spíše drobný románek, Kateřiny Dubské rozhodně má, co říct. Ukazuje příběhy nás všech, našeho okolí, čtenář jistě někde najde kousek sebe. Ukazuje, jak fatální mohou být některá rozhodnutí, ale zároveň přivádí naději a ukazuje, že (skoro) vždycky můžeme odbočit z rychlostní silnice, i když už je za minutu dvanáct, a že to celé je jen o nás a našem rozhodnutí (nebo o osudu?)

Děkuji za možnost se otočit a zamyslet.

Zdroje:

Kateřina Dubská, Třicátý kilometr, Cosmopolis 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz