Hlavní obsah
Cestování

Výlet Portou Bohemicou za krásnými výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Brána do Českého středohoří nabízí mnoho příjemných výletů plných krásných výhledů na Labe a blízké vrcholky. Náš okruh je dlouhý necelých 8 km a obsahuje několik příjemných zastávek.

Článek

Na náš výlet jsme vyrazili z osady Moravany, kde jsme nechali auto, a prvním cílem byl půl kilometru vzdálený Moravanský vodopád, odkud jsme pokračovali po žluté turistické značce k Mlynářovu kameni, krásné skalní vyhlídce, odkud je vidět údolí Labe a východní část Českého středohoří. Součástí vyhlídky je několikametrový kovový kříž. Tato vyhlídka původně sloužila jako signalizační místo. Z Moravan je vzdálená zhruba kilometr.

Foto: Prostě člověk

Moravanský vodopád je vysoký zhruba 6 metrů.

Foto: Prostě člověk

Vyhlídka Mlynářův kámen původně sloužila jako signalizační místo.

Z vyhlídky jsme se vrátili na hlavní trasu a odtud naše cesta vedla po zelené směrem na Dubičky. Šli jsme lesní cestou a občas jsme odbočili na několik dalších vyhlídek. Většina cesty je nenáročná, nicméně opakovanému stoupání a klesání jsme se nevyhnuli. Ještě před Dubičkami jsme se pokochali vyhlídkou V. Krčila (významná osobnost české turistiky) a podívali se k Přelivné věži, která je součástí vodovodu, jež zásobuje vodou ledvickou elektrárnu. V mapě jsou vyznačeny další dva vodopády, ale cestu k nim jsme nenašli.

Foto: Prostě člověk

Pohled z vyhlídky V. Krčila

Foto: Prostě člověk

Jaro je v rozpuku

Foto: Prostě člověk

Krásná a voňavá lesní atmosféra

Foto: Prostě člověk

Jaro

Přes Dubičky jsme pak pokračovali za dalším dech beroucím výhledem k Doerellově vyhlídce, která se nachází na vrchu Výslunní. Je pojmenována po německém romantickém malíři Gustavu Doerellovi, který se ve své tvorbě věnoval zejména krajině Českého středohoří a Podkrušnohoří.

Foto: Prostě člověk

Doerellova vyhlídka

Foto: Prostě člověk

Doerellova vyhlídka nabízí pohled nejen na Labe, ale i na blízké vrcholy Českého středohoří

Z jedné z nejkrásnějších vyhlídek Ústeckého kraje jsme se vrátili stejnou cestou do Dubiček, kde jsme si zašli na oběd do vyhlášené restaurace, která kromě skvělého jídla nabízí také další variantu pohledu na vinoucí se Labe a na protilehlý vrch Deblík a Varhošť, za zastávku stojí původně luteránský kostel sv. Barbory, který se nachází hned vedle restaurace.

Z Dubiček už naše cesta vedla zpátky do místa startu - do Moravan. Pokud nechcete jít stejnou cestou, můžete vyrazit druhou stranou Dubického kopce, při této variantě odbočíte doprava až u fotbalového hřiště, projdete se přes louku po úpatí kopce, posledních zhruba 500 metrů je však třeba jít po silnici.

Původně jsme chtěli v Moravanech navštívit mýdlárnu a palačinkárnu, ale bohužel měli zavřeno. O důvod víc se do této malebné krajiny brzy zase vrátit.

Porta Bohemica

Kaňonovité údolí Brána Čech známé jako Porta Bohemica najdeme nedaleko Litoměřic v okolí vinařské oblasti Velkých Žernosek. Meandry, které zde vytvořila řeka Labe, jsou vskutku kouzelné. Břehy jsou lemovány skalnatými svahy, celé údolí se vine zhruba 2 km. Turistické trasy vedou po obou březích řeky a vyhlídky z vrcholů okolo jsou úchvatné. Můžete také zvolit výlet lodí, najdete tu i upravené cyklostezky. Podél Porty je poměrně široká infrastruktura, vede tudy hlavní silnice i železnice. Porta Bohemica pomyslně ukončuje rovinaté Polabí a otevírá cestu Českému středohoří.

Zdroje:

https://www.kctul.cz/ic/sin_slavy.php?osoba=krcil

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/porta-bohemica-ceska-brana-do-ceskeho-stredohori

https://www.rehlovice.cz/doerellova-vyhlidka/d-1119

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz