Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výpověď bez udání důvodu by mohla zlepšit efektivitu práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Téma výpovědi bez udání důvodu rozdělilo českou společnost, odbory vyjádřily svůj nesouhlas. Pochopitelně, je to jejich role. Ale nevyřešila by tato možnost mnohé bezvýchodné situace a nezvýšila efektivitu práce některých zaměstnanců?

Článek

Začátkem letošního roku se v rámci přípravy novely zákoníku práce začalo mluvit o zařazení možnosti výpovědi bez udání důvodu. Navrhl to Marián Jurečka, který tuto možnost ale nakonec do návrhu nezařadil. Proti se ohradila ODS, která by ráda získala podporu ve Sněmovně a tuto změnu prosadila. A já doufám, že se jim podaří. Ve prospěch obou stran - zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Je jasné, že takový návrh vyvolá emoce, zejména mezi zaměstnanci, kteří třeba nemají úplně dobré vztahy se svým zaměstnavatelem a mají obavu, že by mohl tohoto zneužít a jednoduše jim dát padáka.

Jsou tyto obavy na místě? Já myslím, že ne, i když se dá očekávat, že několik takových případů vznikne. Určitě se objeví pár šéfů, kteří se zbaví pro ně nepohodlných lidí, ať už z jakéhokoliv důvodu, neprávem. Takový člověk na šéfovském místě nemá co dělat a pokud tam je, obvykle dosáhne svého stejně, akorát mu to bude déle trvat. Pokud je ve vedení člověk bez morálních zábran a zasedne si na svého zaměstnance, znechutí mu jeho práci i bez této možnosti a člověk buď odejde sám nebo se taky může stát, že jde nakonec od válu za porušení pracovní kázně, a to mu zkomplikuje, jak případnou podporu od Úřadu práce, tak hledání nového zaměstnání. A ruku na srdce, chce někdo vůbec pod takovým člověkem pracovat? Že mnohdy nemá jinou možnost? Vždycky je jiná možnost, volná místa jsou a mnohdy neobsazená. Možná stačí jen překonat obavu ze změny a jít o dům dál, případně zde je mnoho dalších možností, jak se takovému bossingu či diskriminaci bránit. A možná nakonec i v tomto případě je pro zaměstnance lepší možnost výpověď bez udání důvodu, pokud bude podmíněna adekvátním odstupným.

A pojďme se na to podívat z druhé strany. Zbytečný pracovník. Známe ho všichni, najdeme ho snad na každém pracovišti a mnohdy v několikerém provedení. Takový ten člověk, který moc nedělá, ale hodně o tom mluví, nedodržuje termíny, všechno tak nějak odbyde, neustále hledá způsob, jak nedělat a dost často je ještě opakovaně v opozici nebo negaci. Udělá polovinu práce a bere stejný plat jako vy, neustále někoho pomlouvá, má přesnou představu, co a jak dělat lépe, stihne si pětkrát zajít na kávu, obvolat si všechny příbuzné a známé, prostě a jednoduše nedělá. A když se náhodou blíží nějaký důležitý termín nebo se nahromadí větší množství práce, hodí se marod. Pokaždé. Obvykle ho bolí záda, a ještě k tomu marodnému dostane vycházky. Tito lidé mnohdy po získání pracovní smlouvy na dobu neurčitou jsou zejména ve státním sektoru prakticky nevyhoditelní, a pokud ano, tak pouze způsoby, ke kterým se kvalitní nadřízení nechtějí snižovat.

Pojďme se na to podívat v oblasti, která je mi nejbližší, tedy ve školství. Dlouhodobě se mluví o nedostatku kvalifikovaných učitelů, ale to, že je učitel kvalifikovaný ještě není zárukou, že je kvalitní. A tak máme na školách pořád značnou část učitelů, kteří zůstali v minulém režimu a vyučují stále stejně, protože jsou o kvalitě své výuky přesvědčeni. Inovativní vzdělávání jim nic neříká, s digitálními technologiemi se perou, do akcí se nezapojují, jednou ročně se povinně zúčastní nějakého školení, o kterém dopředu vědí, že bude k ničemu a zajímá je hlavně, v kolik můžou jít domů. Mnohdy také nerespektují individualitu dítěte, a i rodiče dětí si občas pletou se svými žáky a zadávají jim úkoly. Vedle nich jsou na školách učitelé, kteří učí inovativně, používají moderní pomůcky a moderní výukové metody, neustále se vzdělávají, podílí se na chodu školy, jsou aktivní a vždy je pro ně na prvním místě zájem dítěte. A rozhodně to není tak, že by rozdíl byl ve věku, je v přístupu. Kterého učitele byste si vybrali pro své dítě? Kdo by měl být ten, kdo se spolu s vámi podílí na výchově vašeho dítěte a má tak velký podíl na tom, jak se bude do budoucna vyvíjet naše společnost? Domnívám se, že toho druhého. Ale i na těch nejvíce kvalitních školách stále najdeme oba typy a důvodem je právě to, že neexistuje způsob, jak s tím prvním ukončit pracovní poměr, pokud má smlouvu na dobu neurčitou. Nedostatek empatie, lenost, nudné vyučovací hodiny a podobně nejsou důvodem pro ukončení pracovního poměru a věřte, že motivace ani podpora v těchto případech nefungují, zejména pokud ví, že teplé místo se stálým platem mají až do důchodu jisté.

Odbory přišly s kampaní „Máte padáka, dneska my, zítra vy“, kterou vyjadřují svůj nesouhlas s možností výpovědi bez udání důvodu, nicméně jejich důvody nejsou příliš relevantní. Zmiňují například, že se nežádoucími stanou určité skupiny lidí, zmiňují mimo jiné matky samoživitelky nebo lidi předdůchodového věku či osoby se zdravotním hendikepem. Jsem přesvědčena, že se mýlí. Zmíněné skupiny pochopitelně patří mezi ohrožené a mívají mnohdy menší možnosti uplatnění na trhu práce. Ale obvykle v době, kdy zaměstnání hledají, ne však když ho již mají. Nutno také zmínit, že zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci mají za povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním znevýhodněním a celkově je velké množství zaměstnavatelů, kteří nabízí menší úvazky a vychází tak vstříc maminkám samoživitelkám. Nemluvě o tom, že se od začátku hovoří o tom, že tento způsob by měl být ošetřený podstatně vyšším odstupným, což je správný krok. Odbory vytváří štvavou kampaň proti vládě, aniž by znaly konkrétní podmínky. Stát za zaměstnanci a hájit jejich práva je pochopitelně jejich hlavní náplní, ale formou diskuze či argumentace, ne tímto agresivním a značně manipulativním způsobem.

Foto: https://alianceos.online/

Odbory přišly s kampaní proti výpovědím bez udání důvodu

Každý zaměstnavatel chce mít kvalitní zaměstnance, a tak by je měl maximálně motivovat, podporovat a dát jim důvody, proč v době, kdy prakticky neexistuje nedobrovolná nezaměstnanost, zůstali právě u něj a efektivně pracovali. Ale stejně tak je potřeba, aby i zaměstnanci věděli, že je potřeba kvalitní práce pro to, aby si zaměstnání udrželi. Současný způsob výpovědí nechrání slabší stranu - zaměstnance, ale naopak dělá slabší stranu ze zaměstnavatelů, kteří by měli mít možnost si vybrat kvalitní zaměstnance, aby mohli plnit i své závazky, vize a cíle.

Zdroje:

https://www.uradprace.cz/zamestnavani-osob-se-zdravotnim-postizenim1

https://alianceos.online/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz