Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česko je plné Standů Pekárků, o to více vynikají osobnosti jako Dana Němcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Ben Skála, Benfoto, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dana Němcová, Setkání signatářů k 40. výročí Charty 77 v Paláci Lucerna v Praze 7. ledna 2017

Skromná, ale hluboce zásadová. Stíhaná, ale stále svobodomyslná. Žena s věčným úsměvem, odvahou, pokorou a obětavostí. Žena, na kterou můžeme být jako Češi skutečně pyšní.

Článek

Zatímco někteří jezdili Volhou za zásluhy, další se nenechali zlomit ani brutálním nátlakem. Dana Němcová byla na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, v době, ve které se odehrává děj minisérie Volha aktuálně vysílané v České televizi, odsouzena k podmíněnému odnětí svobody za podvracení republiky.

Vystudovaná psycholožka byla nucena pracovat jako uklízečka, a přece jí patří čestný titul první dámy československého undergroundu. Se svým manželem vytvořili v bytě v Ječné ulici v Praze, kde vychovávali svých sedm dětí, jedno z neformálních center opozice komunistického režimu. Na rozdíl od svého muže odmítla emigrovat, přes neustálé policejní persekuce nikdy nepřestala v disidentské práci. Účastnila se i tzv. Palachova týdne v lednu v roce 1989.

Jedna z prvních signatářek Charty 77, později mluvčí a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných i po revoluci pomáhala potřebným. Stála v první řadě pomoci uprchlíkům z Jugoslávie, stala se aktivní členkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Právě z Výboru přišla smutná zpráva o jejím odchodu.

Žena plného a svobodného života

S mimořádnou osobností se na Facebooku rozloučil Vojtěch Sedláček, předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové./1/ Pozadu nezůstala ani organizace Paměť národa, která příběh Dany Němcové zmapovala pro další generace./3/

Dana Němcová, žena plného a svobodného života. Ve svých 89 letech plna svých dnů, jak je psáno. Poctivá, statečná, srdcem a oběma rukama bez váhání vždy připravena k dobrým a odvážným věcem. Kolik lidí se na ní mohlo spolehnout a v jak těžkých situacích. Od samého počátku v Chartě 77, od samého počátku ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, od samého počátku ve Výboru dobré vůle spolu s Olgou Havlovou, to už bez zlovolných darebností režimu. Pro Danu nebyl nikdo tak daleko, aby nemohl být jejím bližním. Pro Danu nebylo daleko ani nebe, kam právě vstoupila.
Vojtěch Sedláček, předseda správní rady VDV

Co je v dnešní době statečnost a odvaha?

V dokumentu Úsměv Dany Němcové, který se dá aktuálně zhlédnout online v iVysílání České televize, se na konci režisérka Ivana Pauerová Dany Němcové ptá, co je dle jejího mínění v dnešní době statečnost a odvaha. „Bejt prostě normální,“ odpovídá Dana Němcová se vší svou skromností, ale i zásadovostí, kterými tohle malé rozloučení s velkou ženou začalo./3/

Co je v dnešní době dle Vašeho mínění statečnost a odvaha?

Já myslím, že je potřeba neuzavřít se. Snažit se získat maximum objektivních informací. Nebejt pohodlnej, nebejt línej, nebejt lakomej a egocentrickej. To jsou takový minimální nároky slušnosti, ne? Bejt prostě normální.
Dana Němcová v dokumentu Úsměv Dany Němcové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz