Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Toxiny jsou všude, a přece nález zakázané chemie v dětských bundách šokuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nejde jen o to, aby jim nebyla zima…

Studie, která vzbuzuje zděšení, detailně zkoumá dětské bundy. Bohužel v nich objevuje nebezpečné chemikálie. Jsou sice zakázané, ale jsou tam a ohrožují zdraví těch nejzranitelnějších.

Článek

Co s tím?

Abychom mohli s problémem něco dělat, musíme o něm v první řadě vědět. Studie/1/, o které informuje ekologická organizace Arnika, je tak prvním krokem k nápravě.

Nápravě čeho?

Kyselina perfluorooktanová (PFOA), která se našla u více než poloviny testovaných dětských bund od prodejců po celé Evropě a nejvíce u bundy českého prodejce, je vědecky popsaná jako nebezpečná a také celosvětově zakázaná. Zakázat už ji tak nejde.

PFOA patří mezi takzvané věčné chemikálie (PFAS), které se v přírodě nikdy nerozloží a shromažďují se v tělech lidí i zvířat. Jsou škodlivé pro lidské zdraví a životní prostředí. A přece se najdou v bundách pro děti, konkrétně u 17 z celkových 32 testovaných dětských bund a kombinéz prodávaných v sedmi evropských zemích - Česku, Německu, Nizozemsku, Polsku, Velké Británii, Černé Hoře a Srbsku.

Věčné chemikálie mohou vést ke zdravotním problémům, dle Arniky například k infekcím či zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Děti jsou přitom vůči chemickým látkám zranitelnější kvůli nižší tělesné hmotnosti, vývoji orgánů nebo rozdílům v přijmu vody a potravy. Dokonce existuje finská studie, které tuto chemii spojuje s výskytem leukémie./2/

Toxické chemikálie, které se používají zejména k impregnaci oblečení, přitom mají alternativy.

Jde to jinak, když se chce…

Karolína Brabcová z Arniky, expertka na toxické látky ve spotřebním zboží vysvětluje v tiskovém prohlášení ke zmiňované studii prosté zákony trhu/1/:

Z vývoje trhů v jednotlivých zemích jde říct, že společnosti prodávající na západoevropských a skandinávských trzích s informovanějšími a uvědomělejšími spotřebiteli, nabízejí více produktů bez věčných chemikálií než země s malým tlakem veřejnosti.
Expertka na toxické látky ve spotřebním zboží

PFOA je přitom jen jednou z mnoha chemikálii, které potenciálně ohrožují zdraví nás i celé planety. Problémem přitom není jen prodej, ale i odpad, který oblečení s obsahem nebezpečných chemických látek představuje. Nezbývá než jako veřejnost tlačit a využívat svůj hlas při nákupech…

Zdroje: /1/ Arnika.org, /2/ EHN.org, /3/ Wikipedia.org, /4/ Muni.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz