Hlavní obsah
Věda

Velký smog v Londýně: Tisíce mrtvých zapříčinila souhra několika faktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Zpočátku to vypadalo jako hustá mlha. Obyvatelé Londýna byli na smog zvyklí, a tak znečištěnému ovzduší nevěnovali pozornost. Nakonec za tzv. Velký smog zaplatilo životem až 12 tisíc Londýňanů.

Článek

Smog jako poznávací znamení Londýna

Obloha zastíněná dýmem všudypřítomných komínů byla již od 19. století poznávacím znamením Londýna. Přesně před 70 lety, 5. prosince 1952 však smrtící koktejl chemie ve vzduchu spustil jednu z nejhorších katastrof spojených se znečištěním ovzduší.

Celé čtyři dny byl smog v Londýně tak hustý, že blokoval sluneční svit. Viditelnost na několik metrů, kdy nešlo vidět ani z vozidla na semafor, znemožňovala dopravu. Všudypřítomný smog, který se dostal i do vnitřních prostor, britskou metropoli zcela ochromil. Šedožlutá mlha se postupně proměnila do žluté, ani zápach po zkažených vejcích přitom nevedl úřady k nějaké akci.

Rozsah katastrofy se vyjevil až poté, co vítr toxickou mlhu rozehnal. Prvotní odhady hovoří o 4 000 mrtvých a 200 000 hospitalizovaných. Později se počet obětí odhaduje až na 12 000.

Uhlí a síra

Vládla tehdy tuhá zima, smog tak vedle továren a elektráren produkovali ve velkém i přímo Londýňané, většinou topící nekvalitním černým uhlím. Svůj podíl na katastrofě měly i dieselové autobusy, které v té době nahrazovaly elektrické tramvaje.

Bezvětří, tlaková níž a inverze se na smogu podílely stejně jako exhalace. Vědci až posléze dospěli k závěru, že zabíjeli zejména sírany, které se vážou na kapičky vody v přirozené mlze a reagují tady s oxidem dusičitým. Sírany i oxid dusičitý vznikají spalováním uhlí, do ovzduší se dostávají i z výfuků vozidel. V mlze se pak chemickou reakcí mění na nebezpečnou síru, jak později detailně popsali čínští vědci pod vedením profesora Renji Zhanga. Stav, který panoval v Londýně, napodobili v laboratorních podmínkách a výsledky zveřejnili v odborném časopise Proceedings of the National Academies of Sciences, jako varování pro čínská města Peking a Si-an. Smog tato města v současnosti charakterizuje stejně jako Londýn, který byl před sedmdesáti lety nejznečištěnější metropolí světa.

A tak se zrodila předpověď počasí…

V Londýně tzv. Velký smog přispěl k zavádění prvních zákonů na ochranu ovzduší, ale trvalo to. Další smogová katastrofa v Londýně zabíjela přesně po deseti letech, v prosinci 1962 si připsala asi 700 obětí. Přesto stál Velký smog na počátku opatření proti znečištění ovzduší a dal také vznik moderní meteorologii. Kvůli ochraně obyvatel se v Londýně začalo předvídat počasí pro nadcházející dny. Tehdy šlo o revoluční novinku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz