Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hmyz na talíři: Budoucnost jídla, nebo evropský horor?

Foto: ChatGPT

Proč máme z jedlého hmyzu takový strach – a neměli bychom ho raději vítat jako superpotravinu budoucnosti?

Článek

Ještě před pár lety by se vám z té představy možná zvedl žaludek. Dnes? Jedlý hmyz je realitou, kterou EU nejen toleruje, ale přímo schvaluje. A proč? Protože cvrček je možná malý, ale výživově dokáže zatřást světem potravin.

Nechutné, nebo jen nezvyklé?

Představte si křupavou svačinku, která je přírodní, plná bílkovin, neobsahuje žádné zbytečné tuky a navíc nezatěžuje planetu. Ne, nemluvíme o mandlích ani o sušeném mase. Mluvíme o cvrčcích, moučných červech nebo kobylkách – druhy, které dnes můžete legálně konzumovat v celé EU.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) schválil několik druhů jedlého hmyzu jako tzv. „novou potravinu“ – a tím otevřel dveře úplně nové éře výživy. Přestože se mezi námi stále najdou tací, kteří se při zmínce o hmyzu zděšeně křižují, svět se mění. A složení evropských jídelníčků také.

Bílkovinová bomba s malou ekologickou stopou

Jedlý hmyz totiž není jen marketingový výstřelek. Jako zdroj potravy je tu hmyz od pradávna a v některých částech světa (i v oblíbených dovolenkových destinacích), je konzumace hmyzu naprosto běžnou záležitostí, nad kterou se nikdo nepozastaví.

Zároveň je to odpověď na otázky, které aktuálně pálí planetu: přelidnění, klimatická změna, plýtvání vodou, nadprodukce masa. Cvrček totiž potřebuje 15× méně vody12× méně krmiva než hovězí dobytek – a přitom obsahuje až 70 % kvalitních bílkovin.

Navíc je plný vlákniny, vitamínů skupiny B a důležitých minerálů jako je železo nebo zinek. Oproti tomu běžná „fit“ svačinka v podobě proteinové tyčinky bývá plná cukru a umělých přísad.

Už žádné „fuj“ – jedlý hmyz jako nová delikatesa

Na evropském trhu se už dnes běžně prodávají křupaví cvrčci s příchutí česneku, solené larvy s paprikou nebo kobylky obalované v cukru. To je spíše pro pokročilé konzumenty nebo pro všechny, kteří se nebojí experimentů. Krekry s obsahem cvrččího proteinu nebo třeba těstoviny s hmyzí moukou jsou ale potraviny, u kterých nemáte při ochutnání šanci poznat, že je v nich něco nezvyklého.

Žádné nožičky, žádné tykadla – jen čistá výživa.

I to je některým spoluobčanům trnem v oku. „Zlý Brusel nás nutí jíst brouky!“ je mantra mnoha protievropsky zaměřených jedinců, kteří jedlý hmyz odsuzují jako něco nečistého a nechutného. Přitom chov hmyzu probíhá v naprosto nadstandardních hygienických podmínkách a pod přísným dohledem veterinární správy.

Odpor je přirozený. Ale stojí za to ho překonat.

Ano, je to pochopitelné, pro Evropana může být hmyz v ústech pořád tabu. Ale připomeňme si: kdysi jsme se báli sushi, pak jsme podezřívavě koukali na tofu nebo hummus. A dnes? Jsou to stálice jídelníčku. Možná právě hmyz je dalším logickým krokem v cestě za udržitelnou a výživnou stravou.

Takže až příště uvidíte v obchodě pytlík s křupavými larvami, nesahejte po něm jen kvůli sázce nebo odvaze. Sáhněte po něm, protože je to chytrá, zdravá a etická volba.


Zdroje:

Jaké druhy hmyzu jsou jedlé? Online. Hmyzarna.cz. [cit. 2025-05-21].

5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku Online. Hmyzarna.cz. [cit. 2025-05-21].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz