Článek
Ještě před pár lety by se vám z té představy možná zvedl žaludek. Dnes? Jedlý hmyz je realitou, kterou EU nejen toleruje, ale přímo schvaluje. A proč? Protože cvrček je možná malý, ale výživově dokáže zatřást světem potravin.
Nechutné, nebo jen nezvyklé?
Představte si křupavou svačinku, která je přírodní, plná bílkovin, neobsahuje žádné zbytečné tuky a navíc nezatěžuje planetu. Ne, nemluvíme o mandlích ani o sušeném mase. Mluvíme o cvrčcích, moučných červech nebo kobylkách – druhy, které dnes můžete legálně konzumovat v celé EU.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) schválil několik druhů jedlého hmyzu jako tzv. „novou potravinu“ – a tím otevřel dveře úplně nové éře výživy. Přestože se mezi námi stále najdou tací, kteří se při zmínce o hmyzu zděšeně křižují, svět se mění. A složení evropských jídelníčků také.
Bílkovinová bomba s malou ekologickou stopou
Jedlý hmyz totiž není jen marketingový výstřelek. Jako zdroj potravy je tu hmyz od pradávna a v některých částech světa (i v oblíbených dovolenkových destinacích), je konzumace hmyzu naprosto běžnou záležitostí, nad kterou se nikdo nepozastaví.
Zároveň je to odpověď na otázky, které aktuálně pálí planetu: přelidnění, klimatická změna, plýtvání vodou, nadprodukce masa. Cvrček totiž potřebuje 15× méně vody a 12× méně krmiva než hovězí dobytek – a přitom obsahuje až 70 % kvalitních bílkovin.
Navíc je plný vlákniny, vitamínů skupiny B a důležitých minerálů jako je železo nebo zinek. Oproti tomu běžná „fit“ svačinka v podobě proteinové tyčinky bývá plná cukru a umělých přísad.
Už žádné „fuj“ – jedlý hmyz jako nová delikatesa
Na evropském trhu se už dnes běžně prodávají křupaví cvrčci s příchutí česneku, solené larvy s paprikou nebo kobylky obalované v cukru. To je spíše pro pokročilé konzumenty nebo pro všechny, kteří se nebojí experimentů. Krekry s obsahem cvrččího proteinu nebo třeba těstoviny s hmyzí moukou jsou ale potraviny, u kterých nemáte při ochutnání šanci poznat, že je v nich něco nezvyklého.
Žádné nožičky, žádné tykadla – jen čistá výživa.
I to je některým spoluobčanům trnem v oku. „Zlý Brusel nás nutí jíst brouky!“ je mantra mnoha protievropsky zaměřených jedinců, kteří jedlý hmyz odsuzují jako něco nečistého a nechutného. Přitom chov hmyzu probíhá v naprosto nadstandardních hygienických podmínkách a pod přísným dohledem veterinární správy.
Odpor je přirozený. Ale stojí za to ho překonat.
Ano, je to pochopitelné, pro Evropana může být hmyz v ústech pořád tabu. Ale připomeňme si: kdysi jsme se báli sushi, pak jsme podezřívavě koukali na tofu nebo hummus. A dnes? Jsou to stálice jídelníčku. Možná právě hmyz je dalším logickým krokem v cestě za udržitelnou a výživnou stravou.
Takže až příště uvidíte v obchodě pytlík s křupavými larvami, nesahejte po něm jen kvůli sázce nebo odvaze. Sáhněte po něm, protože je to chytrá, zdravá a etická volba.
Zdroje:
Jaké druhy hmyzu jsou jedlé? Online. Hmyzarna.cz. [cit. 2025-05-21].
5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku Online. Hmyzarna.cz. [cit. 2025-05-21].