Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pravidlo 80/20 ve výživě. Méně stresu, víc výsledků

Foto: Pexels.com

Slyšeli jste už někdy o takzvaném Paretově pravidle? Dost možná ano. Dnes je tento princip velmi populární i ve výživě. A nejde o další módní vlnu, ale doporučení nejlepších odborníků.

Článek

Paretův princip či pravidlo pochází původně z ekonomie, ale v posledních letech docela zlidovělo, možná se dá říct, že je až trochu zprofanované, i když ještě ne tak smutným a nevkusným způsobem jako třeba Schrödingerova kočka. Navíc Paretovo pravidlo má na rozdíl od zmíněné „kvantové kočky“ slušný potenciál pro praktické využití, takže je dobře, když lidstvo přemýšlí, kde všude ho uplatnit.

Paretův princip známý též jen jako pravidlo 80/20 postuluje, že 80 % výsledků pramení z pouhých 20 % příčin. Dnes se s touto myšlenkou často setkáte i ve fitness sféře – a dlužno říct, že ji razím taky. Samozřejmě v rozvolněnější, obecnější verzi, která zkrátka říká, že: „Větší část výsledků přináší jen menší (ale zato efektivní) část snažení.“

V posilovně můžete dnes a denně vidět spoustu lidí dělat spoustu hloupostí, které generují hromadu únavy, stojí mnoho času, ale přinesou minimum požadovaného progresu. Nic proti tomu, pokud člověk cvičí prostě proto, že ho to takto baví, rekreačně a bez důrazů na výkon a výsledek. Nicméně, tento jev je běžný i u jedinců, kteří o výsledky stojí.

Stejně tak se dá tento princip, samozřejmě opět nikoli nutně striktně v původně stanoveném poměru, aplikovat na skoro jakoukoli práci a činnost. Pokud budeme mít Paretovo pravidlo aspoň trochu na paměti – bude nás to snad ponoukat hledat cesty, které jsou efektivnější a ořezávat zbytečnosti, které nás stojí čas, peníze, úsilí… bez adekvátních výsledků.

Paretův princip nasměruje pozornost k tomu, co je důležité

Paretovo pravidlo by se jistě dalo aplikovat i na výživu, na snahu zhubnout, stravovat se lépe apod. Například je faktem, že spousta lidí, kteří se věnují zdravé stravě, se nimrá v irelevantních detailech, které je zdržují, demotivují, odrazují, zpomalují atd. Přitom pomyslná pyramida zdravého stravování stojí na vcelku jednoduchých pilířích, které skutečně generují 80 % úspěchu.

- Jíst přiměřeně, hlídat si (orientačně) kalorický příjem

- Jíst dostatek zeleniny a ovoce

- Jíst luštěniny, celozrnné obiloviny, libová masa, vejce, mořské ryby, kvalitní mléčné výrobky, oříšky a semínka

- Klást důraz na čisté, minimálně zpracované nebo nezpracované potraviny (např. bílý jogurt místo slazeného a rádoby „ovocného“; ovesné vločky místo sladkých zpracovaných cereálií apod.)

- Omezit či vyloučit uzeniny, masné výrobky, sladkosti a další ultra zpracované potraviny

- Dobře spát, hýbat se a cvičit, snažit se zvládat stres

V zásadě jednoduché, že? A tvoří to naprosté maximum výsledků. Na detaily (suplementace, různé analytické rozebírání potravin, jídelníčku, kombinací apod.) pak připadá zhruba těch zbylých 20 %. Spíš ale ještě méně. Jsou to fajn věci pro fajnšmekry, ale dá se bez nich obvykle snadno obejít.

Pravidlo 80/20 trochu jinak – myslete na něj už při nákupu

Pravidlo 80/20 se ale v poslední době aplikuje do zdravého stravování ještě poněkud jiným způsobem. A tento způsob se stává velmi oblíbeným a doporučovaným i nejlepšími experty. S Paretovým principem už moc nesouvisí – zůstává v podstatě onen poměr 80/20, ale už tu nejde o vztah „vkladů k výnosům“, nýbrž o skladbu jídelníčku.

Poměr 80/20 poskytuje velmi snadnou orientační pomůcku, jak ve svém jídelníčku zacházet s potravinami kvalitními vs. s takzvaným „junk food“, což bychom úplně obecně, volně a lidově mohli přeložit jako nezdravé jídlo. Tento výživový princip říká v zásadě:

- 80 % jídelníčku by měly tvořit kvalitní čisté, nezpracované či méně zpracované potraviny a 20 % je vyhrazeno pro potraviny méně optimální.

Většinu jídelníčku (či nákupního košíku) by tedy měly tvořit potraviny jako čerstvé ovoce a zelenina (kterou samozřejmě můžete použít i uvařit nebo jinak připravit v domácích jídlech), luštěniny a celozrnné a málo zpracované obiloviny (od ovesných vloček přes jáhly, bulgury až po kvalitní pečivo), mléčné výrobky jako bílé jogurty, neslazené kefíry, sýry apod., maso, ryby, vejce a tak dále.

Jen kolem 20 % pomyslného spotřebního koše či jídelníčku by mělo připadat na například sladké nebo speciální kupované pečivo, na různé pomazánky, dresingy, fast foody, sladkosti a pochutiny, zpracované polotovary, masné výrobky apod.

Nehledejte háček – hledejte cestu

Možná si řeknete: no jo, ale kdo se s tím bude počítat? Někoho může taky napadnout, zda se poměr týká objemu, hmotnosti nebo kalorického obsahu. Jiný může přemýšlet, zda konzerva fazolí v rajčatové omáčce patří do 20, nebo naopak 80 % a být z toho frustrovaný.

Takhle pomůcka vám má ale naopak ulevit, ne přidat na starostech nebo zkomplikovat život. Není tedy nutné nad ní přemýšlet v příliš doslovném, striktním smyslu. Jde zkrátka o to, abyste si dle vlastního svědomí složili nákupní košík a jídelníček tak, aby v něm citelně převažovaly ony kvalitní potraviny.

A zde můžete opět aplikovat původní, originální pravidlo o efektivitě – nenechte se strhnout lavinou detailů, které nikam nevedou. Pokud vidíte, že váš nákupní vozík je plný zeleniny, ovoce a dalších „pěkných“ potravin a v koutku se krčí pár sladkých tyčinek, je úplně jedno, kam umístíte plechovku fazolí v tomatu. Už nyní děláte pro své zdraví z hlediska výživy minimálně 80 %! A to je hodně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz