Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čím budu a jak se tím stanu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Pokud si plánujete jakoukoliv změnu ve svém životě, je možné, že přijdete k poznání, že základem změny není ani tak změna jako taková, ale i způsob, jakým bylo změny dosaženo.

Článek

V poslední době jsem mluvil s několika lidmi na téma „čím budu“, neboli čím by bylo dobré se živit v blízké či vzdálenější budoucnosti. Samozřejmě z hlediska takového toho obecného hmotného zajištění. U některých povolání je to celkem jasné, když měl mladý muž pedagogické vzdělání a mohl učit třeba matematiku nebo češtinu, tak sice na tom ještě nebyl tak dobře, aby si mohl práci vybírat, ale stále na tom byl na pracovním trhu lépe než šedesátiletá vdova, která se základním vzděláním strávila dosavadní život v kuchyni a teď najednou zjišťuje, že nemá na základní životní potřeby.

Když se naučíte zpívat a hrát na kytaru, tak je jasné, že ještě dlouho nebudete mít dost zkušeností k tomu, abyste mohli ohledně samostatného vystupování začít radit ostatním.

Práci si můžete najít jako lektor nebo učitel angličtiny, popřípadě překladatel. V tomto případě vás zřejmě nikdo k žádným rekvalifikačním kurzům přemlouvat nebude.

Když se naučíte, třeba i velmi dobře vykládat tarotové karty, tak v dnešních podmínkách by vám to stačilo nanejvýš k občasnému vyložení karet pro kolegy v práci. Stejně tak vám nebude stačit žádný kurz astrologie k tomu, abyste se mohli živit výkladem horoskopů. To není jen o znalosti astrologie, protože současné astrologické školy jsou celkem na nic, neříkám, že se nenaučíte rozeznat Měsíc od Venuše, spíše si musíme požit otázku, kolik lidí, kteří si zaplatili třeba i hodně drahou astrologickou školu, se živí sestavováním horoskopů? Já takového člověka neznám, takže v astrologických znalostech to asi nebude. Proč nevykládá a nesestavuje horoskopy pro bulvár prakticky žádný známý astrolog? Ano, všichni mají své vlastní poradny, weby a facebookové stránky a profily, popřípadě straší na asociálně laděných sociálních sítích, ale to je asi tak všechno. Jít cestou klasického astrologického vzdělání tedy zcela určitě nebude to nejlepší řešení.

Spíše by bylo zajímavé zamyslet se nad otázkou, proč je tak málo klávesnicově gramotných, a přitom i literárně schopných jedinců? Bill Gates je rovněž klávesnicově negramotný tvor. Z hlediska praxe (třeba jako klasický copywriter by byl v podstatě nepoužitelný). Je to proděláním kovidové krize nebo je to hlavně tím, že lidé neví, kde se vše potřebné naučit? Neví, kde najít ty správné, a hlavně použitelné kurzy, které jim pomohou změnit celý život? Vzpomeňme pana astrologa staršího Baudyše, který to díky astrologickým rozborům v televizi a v bulváru dotáhl až na ministra obrany. Pak ho sice museli pro neschopnost zase vyhodit, aby se někde při jednání třeba omylem nezastřelil, ale základ onoho magického procesu, „jak se dostat nahoru pomocí astrologie“ zvládl na jedničku.

Výklad tarotových karet je založen na využití jevů jako je analogie (podobnost různých událostí, osob a věcí) a synchronicita (souběžnost různých náhodných jevů, popřípadě podobnost různých náhod). Když mluvím o náhodách, tak myslím události, jejichž průběh a výsledek se nedá dopředu přesně odhadnout, což se dá poznat nejlépe přímo v praxi. Například je téměř nemožné uhodnout, jaká čísla budou tažena v loterii, stejně tak nevíme, s čím nás zítra překvapí naše vláda či představenstvo, popřípadě s čím na nás vyběhnou borci z Bruselu. Zde se ukazuje, že podobně jako je tomu s počasím, které bychom se snažili uhodnout čtrnáct dní dopředu, je přesnější karetní výklad nebo odhad budoucnosti pomocí astrologie než jakákoliv logistika, logika či prognostika nebo aproximace klidně i pomocí tabulek v excelu a umělé inteligence. Zde většinou končíme u konstatování, že víme aspoň to, že toho moc nevíme.

Snažím se to vysvětlit rodičům malých dětí, snažím se to vysvětlit mládeži, proplouvající pubertou, snažím se to vysvětlit adolescentům, snažím se to vysvětlit lidem, kteří chtějí studovat psychologii, popřípadě sociologii nebo kteří se chystají na dráhu copywritera, popřípadě redaktora/redaktorky bulváru. Nejrychlejší cesta k nepomíjivému úspěchu vede přes znalost výkladu tarotových karet a přes výklad astrologických konstelací, pokud to spojíme - a to raději ještě jednou opakuji, pokud to spojíme se školením v oboru kreativního psaní. Když si dnes kladu otázku, kam všude jsem se dostal jenom díky tomu, že jsem pomocí kreativního psaní začal praktikovat tarot a astrologii a s kým vším jsem se na základě svého umění v průběhu času seznámil a do jakých společenských struktur a vrstev se mi podařilo proniknout, tak nevycházím z úžasu. A nevycházeli byste ani vy, kdybyste začali trochu podrobněji studovat můj způsob projevu kreativity v oblasti literární arteterapie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám