Hlavní obsah

Co je lepší? Chytat se za ruce, za nos nebo za krk?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Ve vznešené a inteligentní společnosti se preferuje nechytat se vůbec, ale kde na takovou společnost narazíte?

Článek

Před chvilkou jsem se pár minut díval na youtube, na projev jakéhosi v boha věřícího vědce, který strašně zasvěceně hovořil o astrologii. Samozřejmě v tom smyslu, že je to nesmysl, nepočítáme s Hadonošem, jako kdyby neexistoval a když se narodí dvojčata, tak mají často (světe div se) různý osud. Tak jsem si říkal, proboha, co to je za člověka? A bylo mi řečeno, že je to jeden ze šéfů vlčí smečky, která si říká Skeptici, tak jsem se zajímal, čím se živí, co vyrábí, co prodává, jestli chodí do práce a zda-li též pracuje na směny, ale všechno je prý jinak, protože pán je astronom. Aha, astronom. To jsou ti, jak běhají ve skafandrech a dělají reklamu na covid? Že prý ne - a teď se mi pár lidí snažilo vysvětlit, co je to astronom a proč je jeho povolání pro většinu lidí téměř nezbytné.

No, moc se to nepovedlo, ale i tak jsem si říkal, zajímavé, mě by nikdy nenapadlo (kdybych se nyní sám necítil tak trochu napadený), psát o astronomii nebo kritizovat astronomii či spíše astronomy (i když jsou to podle mého názoru, slušně řečeno darmojedi, v mém státě by se museli živit normální prací, podle pravidla nabídka - poptávka, stát by je ze svých zásob nesytil) a oni si klidně kritizují astrologii, přestože o ní nic nevědí, nemají ani zdání, co to ta astrologie vlastně je. A to říkám, jako člověk, který astrologii denně používá při řešení životních situací různých lidí a jako autor několika desítek horoskopů za rok. No, když už jsme to nakousli – astrologie je psychoterapie, aplikovaná na určité situace, popřípadě psychologie nebo psychoanalýza.

Musím, ale, pravda, tak trochu uvažovat o lidech, kteří se nechají panem astronomem strhnout k bouřlivým ovacím za projevené názory, i když jsou naprosto mylné a v podstatě i zbytečné, až nebezpečné - jak to, že většina lidí naprosto neovládá to, co by mělo být základem pro existenci v jakékoliv realitě, což je umění používat svůj rozum?

Inu, vydržel jsem to povídání pana Skeptikose Sifili… eh, pardon, Sisyfose nebo jak se ten tvor jmenoval, asi pět minut, potom se mě zmocnil palčivý pocit, že ztrácím drahocenný čas, takže jsem se opět hbitě stáhl do bažin na své internetové území - a stále dokola po zbytek dne jsem si opakoval, proboha, když někdo něco neví, tak proč o tom rozumuje nahlas a nepřijde se zeptat? To je tady skutečně každý tak namyšlený, že je přesvědčen o své vlastní, téměř papežské neomylnosti? Je sice pravda, že se s každým nebavím, ale možná bych udělal výjimku, kdyby se dotyčný snažil vyvolat diskuzi na dané téma - něco by řekl astronom a něco by řekl astrolog a teď by se to uveřejnilo na jednom místě, každý by měl stejný prostor, potom bych řekl, ano, můžeme diskutovat. Pane, říká se o vás, že jste debil, chcete k tomu něco říct? Ano, rozhodně debil nejsem, na rozdíl od vás. Výborně, to jsme si hezky pokecali. Není nad užitečnou výměnu názorů.

Poslední dobou se na veřejnosti objevují různé názory na způsob vedení státu, na způsob ovládání lidí a samozřejmě má deset lidí jedenáct názorů na nošení a používání roušek. To stále ještě není dořešené. V Americe, v Austrálii a v Kanadě prudce přibylo případů docela hustého policejního násilí v rámci potlačení rouškových nenosičů.

Je to asi poprvé v dějinách lidstva, proto je to zajímavé. Zrovna včera jsem viděl videjko z Austrálie, kde policajt popadl holku, která neměla náhubek, pod krkem a teď s ní různě smýkal po ulici sem a tam, potom jí podtrhl nohy a švihnul s ní o dlažbu. Podobně jako to nedávno udělal policista v civilu v Čechách jednomu úředníkovi za to, že se pan úřední šiml vydal do křižovatky, sic prázdné, ale bylo to ještě na červenou, inu, je to často nepoměr sil, metr a půl vysoké děvče proti dvoumetrovému výrostku v uniformě, co k tomu říct? Na tohle téma pyskuje (zdánlivě) velké množství lidí, ale hned na počátku jakéhokoli hnutí odporu je dlužno si uvědomit, že, i když jsou nás tisíce až milióny, je to pouhý zlomek z celkového počtu obyvatel. Skutečných rebelů a lidí, kteří nemají v hlavách odpadní jímku, je strašně málo, jak vždy ohledně této problematiky vtipně říkal premiér Babiš, pokud chcete protestovat, tak si založte politickou stranu a potom můžeme jednat. Občas měl, chlapec, docela smysl pro humor. Fungující dohoda o tom, jak projevit svůj názor by měla být odhlasována dávno předtím, než jeden začne druhému vládnout nebo se mýlím?

Jsem si všiml jedné docela zajímavé věci, hodně „strážců pořádku a zákona“ si zvyklo chytat přestupníky za krk, když se podíváte na videa, tak tam takových úchopů uvidíte množství, které by se rozhodně nedalo označit jako „malé“ nebo „jen pro osobní potřebu“. Ale pozor, může se vám to stát taky, třeba půjdete po ulici s nákupem z Lidlu nebo z Alberta domů a najednou k vám někdo přiskočí a popadne vás pod krkem, silně stiskne, oči vám skoro vyskočí z důlků, budete cítit, jak už pomalu omdléváte (proto to taky útočník dělá) a marně se budete snažit osvobodit se z drtícího úchopu.

Každý, kdo chodil na sebeobranu, karate, krav magu nebo judo, ví, že má útočníka za něco uchopit a něčím mu zakroutit, buď ve směru nebo proti směru hodinových ručiček, ale v té rychlosti a za současného rozrušení mysli si většinou neuvědomíte, co by na vašem místě mělo proběhnout naprosto automaticky.

Ale díky tomu, že jste se přišli zeptat, vám nyní sdělím, že nejjednodušší je sevřít ruku v pěst, nemusí být ani velká, i s malou pěstičkou se v tomto případě dá zahrát velké divadlo, načež pomocí kloubů na prstech důrazně přejedete přes záprstní kůstky útočníka a současně na ně zatlačíte. Máte skoro jistotu, že „oslovený“ týden neudrží příbor. Stejně tak, když se vám nějaký dobrák snaží zkroutit ruku za záda, tedy za vaše záda, tak v případě, že se jedná o pravou ruku, aniž byste se hrbili, vykročíte pravou nohou vpřed a celým tělem otočíte prudce doleva. Nacvičte si to. Třeba na dědovi, možná vám to přijde vhod, když se náhodou přimotáte k nějaké demonstraci. Budete prakticky nepolapitelní. Jinak samozřejmě platí hlavně to, že bojovat proti jakékoliv blbosti je marné a jak tomu vše vůkol jasně nasvědčuje, asi na tom něco bude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám