Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak rozeznám fake od pravdy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíme hned věřit všemu, co čteme nebo co slyšíme.

Článek

Jak rozeznám fake od pravdy? Je to celkem jednoduché. V případě, že se jedná o  zprávu na jakékoliv téma, třeba, že se důchodcům budou opět zvyšovat důchody a to až na dvojnásobek toho, co pobírají v současnosti, je dobré si tuto zprávu dohledat přes google nebo nahlédnout do jakéhokoliv známého epicentra všeobecné informovanosti a pokud se dohledání pravděpodobného zdroje nepodaří, dlužno brát informaci s nadhledem a příliš nad ní nejásat ani nehořekovat, stejně jako nahlas nepláčeme ani se nezalykáme štěstím u pohádek Boženy Němcové nebo bratří Grimmů.

Stejně jednoduché je to u  jakékoliv nabídky kurzů na zlepšení životního stylu. Každý, kdo si přečte pár kapitol ze základů psychologie má pocit, že může začít učit ostatní jak poznat psychopata nebo narcistu a jak na ně vyzrát. Podobný, nezadržitelný boom prožívá v současnosti kondiční cvičení, fitness, kulturistika a obchod s potravinovými doplňky.

Abychom neběhali pro otřesné příklady daleko, nedávno jsem viděl na sociálních sítích reklamu, kde kdosi tvrdil, že nás naučí cvičit doma bez nářadí, bez laviček a bez činek, tedy prakticky bez jakýchkoliv pomůcek, tak abychom dosáhli znatelného zvětšení svalové soustavy a dali se takříkajíc do formy. Stačí, když budeme podle jeho návodu cvičit 9 minut denně. U toho byla fotka poměrně vyzáblého muže, který zřejmě cvičil kliky.

V podobných případech, pokud se nebude jednat o někoho známého, u  něhož lze předokládat, že je schopen reklamu zaštítit svým jménem (například Arnold Schwarzenegger nabídne odhalení posilovacího tajemství svého železného nebe), je dobré si zjistit, co dotyčný nabízí, čemu se věnuje, jak velké zkušenosti má díky své praxi a jaké je na něho fungující mailové spojení.

Rovněž je dobré si uvědomit, že pokud někdo cvičil tak dlouho, až to dotáhl na výkonného sportovce, není to ještě záruka, že bude stejně dobrým trenérem. Je to smutná zkušenost, kterou si prošla řada mých známých, když si na delší dobu zaplatili osobního trenéra, pod jehož vedením chtěli během roku shodit patnáctikilové břicho a místo toho ještě dalších pět kilo nabrali. Stejně tak řada žen, které chtěly získat zpátky mladou pružnou postavičku a byly ochotné kvůli dosažení svého cíle dělat dlouhé hodiny komické dřepy s vyšpuleným zadkem a patnáctikilovou činkou za krkem se nakonec dožila všeho možného, co ale souviselo spíše s pocitem zklamání a hořkostí ze ztráty peněz než s vítězným pocitem zadostiučinění, seberealizace a sebeprezentace.

Chtějte v rámci jakékoliv podobné nabídky vidět především výsledky dřívější činnosti a práce, chtějte vidět lidi, kterým to pomohlo. Chtějte vidět někoho známého, kterému poskytnuté informace usnadnily cestu za kariérou. Až jednou uvidím někoho, kdo ve svém okolí odhalil podle internetového návodu nebezpečného psychopata a zachránil si díky tomu prosperující firmu, popřípadě se mu podařilo realizovat viditelný finanční kvantový skok do nadoblačných výšin, tak se možná na nějaký ten nedělní kurz sám přihlásím. Zatím jsem ještě nikoho, komu by jakékoliv internetové kurzy v rámci psychologie a v podstatě i v rámci životní filosofie nějak výrazně pomohly, nepotkal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám