Hlavní obsah

Skrytý princip zlosti a děsu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Když se někdo začne na ulici nebo ve společnosti chovat násilně a nezvladatelně a nedá se s ním domluvit, snažíme se vždy najít přijatelné vysvětlení. Není to ale vždy jednoduché.

Článek

Často, když vznikl dojem, že je dlužno někoho potrestat a dotyčný tam zrovna nebyl, tak se potrestal ten, kdo tam zrovna byl. Jednoduché jak facka.

Historky o ženách, které naštval nějaký chlap, většinou hlavně tím, že je nechtěl poslouchat, jsou staré jak lidstvo samo. Občas se za dost velký, téměř neodpustitelný mužský prohřešek považovalo i to, když si dotyčný dovolil být bohatší nebo, když patřil do vyšší společenské třídy. Pokořené ženy se mstily vášnivě a nevybíravě a jak jsem s údivem zjistil, s oblibou přitom zabíjely i vlastní děti, což je, obecně nahlíženo z psychologického hlediska silně zajímavé.

Z praxe znám jeden takový případ, kdy paninka, která byla naštěstí bezdětná, ve vzteku rozmlátila svůj značkový mobil a docela drahý noťas. Zdrojem jednání nebo popudem k činu byla jen chvilka k zamyšlení, protože jinak tady chybělo to hlavní - viditelný, pádný motiv.

Když posloucháte báje a legendy na téma zuřící Médea nebo La Llorona, prokletá žena, stojí na začátku vždy něco, co se pokoušíme považovat za „důvod“ bezuzdného hněvu, zkoušíme si namluvit, že na místě zuřící ženy by asi povolily nervy každému, což je právě ono jádro pudla, čili důvod, proč o tom píši.

Všechny ženy z mé praxe, čili ze skutečnosti, ergo ipso facto jaksi jednaly zdánlivě bez důvodu. Nebo, lépe řečeno, ten důvod nebyl vidět, nebyl patrný, nebyl vysvětlitelný. Nikomu se nic nestalo, všechno bylo z racionálního hlediska naprosto v pořádku.

Představte si normální veselou mladou dvojici, která si právě koupí byt nebo barák, každý z nich bez problémů splatí leasing na auto, on má mercedes, ona BMW, on pracuje doma, čili se víceméně fláká a má za to ranec, ona dělá poradkyni v oblasti arteterapie, jinými slovy nerozumí ničemu, ale bere za to velmi slušné peníze, oba dohromady mají zahradu v japonském stylu, vyhřívaný bazén, mohou si dovolit úplně všechno a i kdyby jim na Štědrý den pod vyhřívaným francouzským oknem zkolaboval promrzlý Ježíšek pod nůší dárků, tak si toho ani nevšimnou.

A teď najednou paninka dostane záchvat, začne řvát, popadne kladivo a všechno, co je na dosah, rozmlátí, včetně počítačů, monitorů, elektrického piána a oken z pancéřového skla. Přijede banda odborníků z psychiatrie, paninku šoupnou do gumové cely na neklid a nějaký magor nebo mgr začne sepisovat kdo, kdy, co a hlavně jak k tomu došlo. Potom přijde na pohovor manžel nebo druh či přítel, partner a od stáda psychiatrů se doví, že hlavní příčinou, neboli přímo motivem jejího zkratkovitého jednání je on, protože jí k narozeninám místo dvou žlutých a jedné rudé růže (jak už to má ráda) koupil dvě rudé a jednu žlutou. Tím to tedy dokonale pohnojil, takže z toho kouká rozchod a paninka asi půjde do invalidního.

Všímejte si, co se kolem vás děje, určitě si všimnete psychopatického jednání, zvláště když někdo začne zuřit bez zjevné příčiny a nedá pokoj, dokud něco nerozbije nebo někoho nezabije, popřípadě si začne vymýšlet důvody svého jednání. Vysvětlit se dá všechno, třeba i to, proč psychopati pověsili Slánského nebo Horákovou, hlavní je, že se nějaký důvod našel. No a jestli to soudruhům trochu ujelo, na jejich místě by se mohl seknout každý.

Jenomže - psychopatické chování je jenom jedno - překvapivé, útočné, diktující, škodlivé a svobodu omezující. Je jedno, jestli je psychopat charismatický, krásný a jinak docela milý, jestli má vyžehlené fotky s efektním protisvětlem a je jedno, jakého je pohlaví - zaútočí nečekaně, zezadu nebo z boku, neohlíží se na to, jaké škody způsobí a komu ublíží.

A pozor si na to dávejte i proto, že v poslední době, jak to tak sleduji, začínají těmto psychopatickým záchvatům podléhat i děti. Což je obzvláště nebezpečné, špatně se to objasňuje a ještě hůře diagnostikuje, dítě potom jako svůj nástroj hromadného ničení začne používat své rodiče a pokud jsou to lidé prostí a v psychiatrických vědách nevzdělaní, může se nakonec dostat do válečného stavu celá ulice se všemi sousedy, aniž byste tušili, že za tím stojí jeden z těch malých, roztomilých psychopatů, kteří si na procházce s radostí a se slzou v oku hladí vašeho pejska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz